Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pasaulē

Par spīti atsevišķiem riskiem, pasaules tautsaimniecība var audzēt apjomus © DIENA(4)

Latvijas kā mazas un visai atvērtas ekonomikas attīstībā viens no būtiskākajiem faktoriem, iespējams, pat galvenais, ir kopējās globālās tendences. Pateicoties tam, ka tās bija labvēlīgas, ļaujot kāpināt vietējās ražošanas un eksporta apjomus, pagājušā gada beigās izdevās pārvarēt vairākus ceturkšņus vērojamo mūsu valsts ekonomisko atdzišanu. Arī šogad pasaules fons bijis labvēlīgs, par spīti bažām, kas saistītas ar dažādiem politiska rakstura jautājumiem. Swedbank vecākā ekonomiste Agnese Buceniece izsaka viedokli, ka pasaules ekonomikas atveseļošanās turpinās un izaugsmes temps nākamajā gadā būs līdzīgs tam, kāds ir šogad. "Arī Latvijas tirdzniecības partnervalstu ekonomikas aug, piedāvājot iespējas mūsu eksportētājiem. Globālo izaugsmi veicina pasaules tirdzniecības apjomu pieaugums, kas iet roku rokā ar apstrādes rūpniecības kāpumu," skaidro tautsaimniecības speciāliste.

Britu spožums sāk bālēt © DIENA(4)

Valsts, ko varam uzskatīt par pamatlicēju industriālajai revolūcijai un lielā mērā arī mūsdienu globalizācijas procesiem, līdz šim bijusi arī viens no vadošajiem Latvijas eksporta tirgiem, turklāt vēl līdz šā gada sākumam ar pieaugošu lomu.

Lielā akmens jautājumi © DIENA

Šovasar 31. jūlijā Ķīnas un Baltkrievijas industriālajā parkā Lielais akmens, kas atrodas netālu no Minskas, tika reģistrēts jauns rezidents – uzņēmums Ruhteh, kas plāno šajā brīvajā ekonomiskajā zonā izveidot inženieru biroju un rūpnīcu darbgaldu ar automatizētām lāzersistēmām izstrādei un ražošanai.

Slānekļa revolūcijas blakne © DIENA(12)

Tā dēvētā slānekļa revolūcija ASV ir novedusi pie tā, ka dabasgāzes cenas, salīdzinot ar 2008. gadu, ir nokritušās vairāk nekā trīs reizes – no 12 dolāriem par miljonu britu termālo vienību 2008. gadā līdz aptuveni 3,5 dolāriem šīgada vidū. Dažbrīd cena noslīdēja pat zem diviem dolāriem. ASV valdība prognozē – tuvākās desmitgades laikā gāzes cena ASV iekšējā tirgū nepārsniegs piecus dolārus par miljonu britu termālo vienību, kas rada ASV rūpniecībai ievērojamas priekšrocības, salīdzinot ar konkurentiem. Tā Itālijā gāzes cena ir vidēji 2,5 reizes, Francijā 2,8 reizes, Vācijā 2,9 reizes, bet Japānā 3,5 reizes augstāka nekā ASV.

Ķīnas rūpnieciskā revolūcija ietekmē pasauli © DIENA(10)

Viena no aktuālākajām mūsdienu tēmām ir tā dēvētā Ceturtā rūpnieciskā revolūcija, kas rietumvalstīs visbiežāk zināma ar nosaukumu Industrija 4.0. Ar šo nosaukumu, kas parādījās pirms dažiem gadiem Vācijā, tiek apzīmēta šobrīd notiekošā pāreja uz principiāli jaunu rūpniecības modeli, kurā dominēs, piemēram, robotizācija, mākslīgais intelekts, tā dēvētais lietu internets un viedās rūpnīcas, kam jānoved pie ražošanas intelektualizēšanas industriālos mērogos, līdz minimumam samazinot cilvēku līdzdalību ikdienas procesos.

Būtu gatavi nodarbināt vēl vairāk darbinieku © DIENA

Informācijas tehnoloģiju (IT) nozares uzņēmuma Zabbix (pamatdarbība ir tīklu un lietojumprogrammu monitoringam domātas, atklātā pirmkoda programmatūras izstrāde) biznesa attīstības direktors Sergejs Sorokins intervijā Magdai Riekstiņai.

Latvijas uzņēmēji drīkstēs eksportēt halal produktus uz AAE(7)

Ceturtdien, 18. maijā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Starptautiskā akreditācijas centra vadītāja Amina Ahmeda Muhameda parakstīja saprašanās memorandu starp Zemkopības ministriju un AAE Starptautisko akreditācijas centru par sadarbību lauksaimniecības un pārtikas produktu sertifikācijā un iestāžu atbilstības izvērtēšanā. Memorands veicinās abu valstu iestāžu sadarbību halal produkcijas (tādas produkcijas, kuras patēriņš musulmaņiem atļauts saskaņā ar islāma principiem) sertificēšanā un iestāžu akreditācijā, lai radītu labvēlīgus apstākļus savstarpējās tirdzniecības veicināšanai ar lauksaimniecības un pārtikas produktiem starp Latviju, AAE un citām valstīm, portālu Diena.lv informēja ministirjā.

Naftas cenas samazinās(1)

Naftas cenas pasaules tirgū pirmdien piedzīvojušas kritumu saistībā ar investoru bažām par to, vai ASV jēlnaftas piegāžu kāpums ietekmēs Naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC pūliņus ierobežot naftas ieguvi un samazināt pārmērīgās enerģijas piegādes.

Naftas cenas kāpums var apstāties © DIENA(1)

Ziņas, kas saistītas ar Naftas eksportētājvalstu savienības OPEC lēmumu par ieguves apjomu samazināšanu, vēl pirms paša lēmuma pieņemšanas veicināja visai strauju melnā zelta sadārdzināšanos, ko pastiprināja vēl straujāks cenas lēciens pirmajās dienās pēc tam, kad šis lēmums tika pieņemts. Kopējais rezultāts naftas patērētājiem var nešķist iepriecinošs – kopš pērnā gada novembra vidus šis stratēģiski nozīmīgais energoresurss preču biržās sadārdzinājies apmēram par piektdaļu, decembra pēdējās nedēļas izskaņā Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cenai pārsvarā svārstoties 53–54,5 ASV dolāru (50,47–51,90 eiro) līmenī par barelu.

Rīga var pārspēt Parīzi(10)

Žurnālists Maliks Athamnehs, kurš dzimis Jordānijā, bet pašlaik dzīvo Beļģijā, jau kopš 2012. gada cenšas arābu valstu iedzīvotājus iepazīstināt ar Latvijā sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, lai attīstītu medicīnas tūrismu starp mūsu valstīm. Kādas ir Latvijas iespējas piesaistīt arābu valstu pacientus – Athamnehs stāsta intervijā Rūtai Kesnerei.