Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaulē

Patlaban mainās retzemju metālu aprite © DIENA

Par retzemju metāliem tiek dēvēti septiņpadsmit ķīmiskie elementi (lantanīdi, skandijs un itrijs), kuri atrodami Mendeļejeva tabulas apakšējā daļā. Retzemju metāliem ir raksturīga augsta strāvas vadītspēja, vāja reakcija ar citiem ķīmiskajiem elementiem, kas tiem ļauj, piemēram, ilgstoši nerūsēt, kā arī vēl virkne citu ne mazāk noderīgu īpašību, kuras padara tos par neaizstājamām elektronisko ierīču, dažādu iekārtu, ieskaitot optiskos instrumentus un vēja enerģijas elektrostacijas, elektromobiļu un vēl citu elektroenerģijas risinājumu sastāvdaļām. Kopējais to produktu tirgus, kuru ražošanai nepieciešami retzemju metāli, tiek lēsts 1,5–2 triljonu dolāru ( 1,28–1,71 triljons eiro) apmērā gadā, un šis rādītājs konstanti turpina pieaugt līdz ar tehnoloģiju attīstību.

Brisele un Tokija apkampjas © DIENA

Jūlijā Eiropas Savienība (ES) un Japāna pēc piecus gadus ilgušām sarunām oficiāli parakstīja brīvās tirdzniecības līgumu, un sagaidāms, ka tas stāsies spēkā 2019. gada laikā, visticamāk, gada pirmajā pusē.

Zeļ aizmetnis jaunai finanšu krīzei © DIENA(49)

Neraugoties uz to, ka iepriekšējā finanšu krīze daudzas privātpersonas, kā arī uzņēmumu īpašniekus un vadītājus vedinājusi domāt, ka lielas parādsaistības var radīt draudus nonākšanai pie ubaga tarbas, pasaules parāds ir nevis samazinājies, bet tieši pretēji – visai ievērojami pieaudzis, iepriekšējos gados sasniedzot jaunu vēsturisko rekordu.

Ķīnas loma aizvien pieaug © DIENA(3)

Šovasar Ķīnas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz valsts enerģētikas giganta CNPC sniegtajiem datiem, ziņoja, ka šī Āzijas lielvalsts kļuvusi par pasaulē lielāko gāzes importētāju.

Atver makus izejvielām © DIENA

Globālās ekonomiskās aktivitātes palielināšanās turpina būt par katalizatoru cenu kāpumam pasaules preču biržās. Tiek prognozēts, ka arī nākamgad pasaules tautsaimniecības izaugsme varētu būt tuva līdzšinējiem tempiem – ap 4% gadā vai nedaudz zem 4%. Šāds pieauguma temps ir visai solīds, lai investori rastu iemeslu turpināt dažādu finanšu aktīvu uzpirkšanu.

Vai Ķīnas centieni sasniegs Rietumus? © DIENA(2)

Šā gada jūnijā Ķīnas giganta Alibaba meitasuzņēmums – kompānija Ant Financial Services Group, kura izveidojusi un pārvalda Ķīnas lielāko tiešsaistes maksājumu platformu Alipay, – noslēdza kārtējo finansējuma piesaistes kārtu. Šīs kārtas gaitā uzņēmums spēja piesaistīt ap 14 miljardiem ASV dolāru ( 12 miljardus eiro), kas ļāva palielināt Ant Financial vērtību līdz aptuveni 150 miljardiem dolāru, vienlaikus padarot to arī par Ķīnas vērtīgāko privāto finanšu tehnoloģiju kompāniju. Vēl pirms diviem gadiem Ant Financial tirgus vērtība tika lēsta 60 miljardu dolāru apmērā.

Trampa aizspogulija © DIENA(20)

ASV prezidents Donalds Tramps īsā laikā ir pamatīgi sabojājis attiecības ar tuvākajiem sabiedrotajiem un nostājies pret liberālo pasaules kārtību, kas ar amerikāņu rokām tika izveidota pēc Otrā pasaules kara.

Ogļu tirgus piedzīvo stagnāciju © DIENA

Globālajam ogļu tirgum tiek solīta stagnācija un lēna apjomu samazināšanās tālākā nākotnē. Gaidāmas arī izmaiņas pasaules vadošo ogļu eksportētāju un importētāju sarakstos.

Jauni eksporta rekordi © DIENA

Latvijas uzņēmumiem, kuru produkcija orientēta uz ārvalstu patērētājiem, izdodas uzrādīt aizvien labākus pārdošanas datus, un tie atspoguļojas arī kopējā eksporta statistikā. Dati par ārējo tirdzniecību liecina, ka no mūsu valsts izvesto preču apjomu rekordu birums turpināsies.

Irānas tirgus pārmaiņu vējos © DIENA

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums par izstāšanos no tā dēvētās kodolvienošanās ar Irānu, kā arī paziņojums par jaunām sankcijām pret Irānu, kuras stāsies spēkā divos posmos – attiecīgi 6. augustā un 4. novembrī –, liek vairākumam ārvalstu uzņēmumu pamest Irānas tirgu. Izņēmums ir tikai Ķīnas un Krievijas kompānijas, no kurām lielākā daļa ne tikai negrasās aiziet no Irānas, bet pat plāno paplašināt savu darbību šajā valstī.

Tesla likvidēs 9% darbvietu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums Tesla Motors otrdien paziņoja, ka likvidēs 9% no kopējā darbvietu skaita, tādējādi cenšoties uzlabot rentabilitāti, taču šis lēmums neietekmēs plānus palielināt automašīnu Model 3 ražošanas apjomu.

Polija ceļā uz enerģētisko neatkarību © DIENA(16)

Nesen – maija beigās – Polijas gāzes piegāžu operators Gaz System paziņoja, ka Polijas un Dānijas gāzes pārvades uzņēmumi parakstījuši vienošanos ar Eiropas Savienības (ES) Inovāciju un tīklu pārvaldi, pazīstamu arī kā INEA, par gāzesvada Baltic Pipe līdzfinansēšanu.

Jaunais zīda ceļš nostiprinās © DIENA(1)

Eirāzijas Attīstības banka (EAB) nesen publiskoja ziņojumu Zīda ceļa transporta koridori: kravu plūsmas caur Eirāzijas Ekonomisko savienību (EES) izaugsmes potenciāls. Galvenā ziņojuma daļa veltīta Ķīnas kravu tranzītam pa dzelzceļu caur EES uz Eiropas Savienības (ES) valstīm un pretējā virzienā. Par Zīda ceļu šajā gadījumā tiek dēvēts Ķīnas megaprojekts Viena josla – viens ceļš (One Belt One Road, OBOR), kura ietvaros visi kravu pārvadājumi pa dzelzceļu starp Ķīnu un ES notiek vai nu pa maršrutiem tieši no Ķīnas caur Krieviju un/vai Baltkrieviju, vai arī no Ķīnas caur Kazahstānu, Krieviju un/vai Baltkrieviju.

Sankciju apburtais loks © DIENA(7)

Šopavasar aprīlī ASV Finanšu departamenta (ministrijas) Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (Office of Foreign Assets Control, OFAC) paplašināja to Krievijas pilsoņu sarakstu, kuriem noteikti ierobežojumi ekonomiskajai sadarbībai ar ASV, tas nozīmē arī ekonomiskās sankcijas pret tiem citu valstu uzņēmumiem un privātpersonām, kas sadarbosies ar sankciju saraksta dalībniekiem.

Gaida veiksmīgus finanšu rādītājus © DIENA

Labvēlīga pasaules tautsaimniecības situācija rada pozitīvu atspaidu arī biržas kompāniju finanšu rādītāju progresijai. Šobrīd nevar izslēgt iespējamību, ka dažādu kompāniju peļņas rādītāju ziņā šis gads var izrādīties veiksmīgākais pēc iepriekšējās finanšu krīzes.