Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dominante ir klasiķis Bēthovens

Festivālā Vīnes klasika – izcili mūziķi klasikas dažādībā

Kad Latvijā iestājas visziemīgākais laiks, arvien klāt arī festivāls Vīnes klasika, ko ik gadu organizē VSIA Latvijas koncerti. Šogad festivāls sāksies ar noslēpumainiem nostāstiem apvītā Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēma atskaņojumu 9. februārī Lielajā ģildē (plkst. 19), savukārt noslēgumā turpat 24. februārī orķestris Sinfonietta Rīga muzicēs kopā ar savu īpašo viesi, pianisma zvaigzni Kristianu Bezeidenhautu. Klausītājus gaida tikšanās ar izciliem mūziķiem – vijolnieci Evu Binderi, čellisti Kristīni Blaumani un pianistu Reini Zariņu, kuri kopā muzicē Trio Palladio, kā arī ar pianistu Antonu Ļahovski no Krievijas. Dzirdēsim arī Rīgas Doma zēnu kori. Ieklausīsimies Ludviga van Bēthovena un Franča Šūberta instrumentālajā kamermūzikā, Jauno Vīnes skolu pārstāvēs Albāna Berga Liriskā svīta, mūs pašus – Kristaps Pētersons ar skaņdarbu Nakts.

Rekviēmu Mocartam pasūtījis kāds svešinieks, godinot mirušās sievas piemiņu, taču tas kļuva par paša komponista gulbja dziesmu. Viņš to pat nepaspēja pabeigt – pēc atstātajām skicēm partitūru sakārtoja viņa laikabiedrs un tautietis Francis Zīsmeiers. Neraugoties uz žanra skumjo vēstījumu, V. A. Mocarta Rekviēmu cilvēki vēlas klausīties vēl un vēl, jo tas ir arī viens no visskaistākajiem mūzikas opusiem. Tas spēj mierināt un dziedināt. Atskaņojumā diriģenta Mārtiņa Klišāna vadībā kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un Rīgas Doma zēnu kori piedalīsies soprāns Laura Teivāne, mecosoprāns Laura Grecka, tenors Raimonds Bramanis un baritons Rihards Millers.

Neskrienot pakaļ Valentīndienas rozā sirsniņu kičam, 14. februārī Mazajā ģildē Trio Palladio – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa – sniegumā skanēs Šūberta un Bēthovena kamermūzika, kā arī Kristapa Pētersona skaņdarbs Nakts. Trio Palladio šosezon ir Cēsu koncertzāles rezidējošais ansamblis, bet Latvijas valsts simtgadi sagaidīs Londonā, muzicējot Vigmora zālē. Gaidot L. van Bēthovena 250. dzimšanas dienas atceri (2020), Latvijas koncerti dāvā iespēju iepazīt visas klasiķa klavieru sonātes, kuras īpašā koncertu sērijā atskaņos vairāki Latvijā labi iepazīti pianisti. Ciklu 17. februārī Mazajā ģildē sāks Sanktpēterburgā dzimušais un Londonā dzīvojošais pianists, starptautisku konkursu laureāts Antons Ļahovskis. Taustiņinstrumentu, jo īpaši Mocarta laika āmuriņklavieru, spēles meistars Kristians Bezeidenhauts, kurš kopā ar Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē muzicēs festivāla noslēgumā 24. februārī Lielajā ģildē un 23. februārī Liepājā, ir izcils Mocarta mūzikas pazinējs, viņa izsmalcinātās un trāpīgās interpretācijas novērtētas ar prestižām balvām, arī ECHO Klassik 2017. Festivāla noslēgumā skanēs Mocarta, Šūberta un A. Berga mūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja