Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Basketboliste Elīna Babkina: Pēc Ziemassvētkiem spēlēšu

Šausmīgi grūti tik ilgi trenēties bez kluba, atzīst viena no jaunāko laiku talantīgākajām Latvijas basketbolistēm Elīna Babkina. "Tāpēc esmu ļoti laimīga un priecīga par iespēju šoruden spēlēt valstsvienībā. Vienkārši superīgi!" ierasti pozitīvi noskaņota un emocionāla pagājušajā trešdienā sarunā ar Dienu bija 26 gadus vecā sportiste.

Kāpēc sezonas vidū atkal esi bez spēļu prakses?

Man vasarā bija piedāvājumi no dažām komandām, bet es nolēmu nogaidīt, jo ļoti gribēju spēlēt Turcijā, kur ir spēcīgs čempionāts, ļoti labi apstākļi. Diemžēl nesagaidīju, bet tās komandas, kurās bija iespēja, jau bija piesaistījušas amerikānietes, tāpēc pagaidām esmu bez darba. Šobrīd gan situācija ir tāda, ka esmu diezgan droša par to, ka pēc Ziemassvētkiem man būs kur spēlēt. Noteikti vairs negaidīšu ilgāk, jo ir šausmīgi grūti ilgstoši trenēties individuāli un noturēt kaut kādu spēles līmeni. Apzinos, ka esmu vēl jauna basketboliste un manī ir ļoti daudz enerģijas, ko varu šai spēlei dot. Nevaru to sevī turēt, ir jāspēlē.

Pagājušajā gadā bija līdzīga situācija!

Jā, bet tur bija nedaudz atšķirīga situācija. Man bija līgums ar Krievijas klubu [Orenburgas Nadežda], bet tur par katru viesspēlētāju ir jāmaksā visai liela naudas summa. Pasliktinoties finansiālajai situācijai, klubs nevarēja atļauties apmaksāt tik daudz spēlētāju, cik bija piesaistīts. Viņi man piedāvāja nogriezt pusi no manas algas, un es varu spēlēt, vai nu viņi pagaidām maksā, bet aicināja mani meklēt citu klubu. Labi, ka viņi vismaz atļāva man trenēties ar komandu. Sezonas beigās radās variants nokļūt Spānijā, kur galu galā arī aizbraucu.

Kāda bija saruna ar izlases treneri Mārtiņu Zībartu par tavu gatavību?

Treneris zvanīja un noskaidroja, ko es daru. Uzreiz teicu, ka esmu labā fiziskā formā, bet man būtu vajadzīgas pāris treniņu dienas, lai iejustos komandas spēlē. Viņš to pieņēma un deva šo iespēju. Man jau pašai liekas, ka šajās dienās spēli esmu sajutusi. Ceru, ka treneris domā tāpat [smejas].

Valstsvienību uztver kā iespēju atgādināt par sevi arī potenciālajiem darba devējiem?

Noteikti nē. Es atbraucu spēlēt un pārstāvēt izlasi, kur man vienmēr bijis prieks atrasties un pārstāvēt. Par klubu lietām šajā laikā nedomāju.

Kur un kā trenējies individuāli?

Trenējos Grieķijā un Turcijā. No rītiem darbojos sporta zālē, vakarā svaros. Ar fizisko gatavību nav nekādu problēmu, bet pietrūka komandas apkārt. Gan sabiedrības ziņā, gan tīri treniņos - šad tad bija iespēja paspēlēt viens pret vienu, bet tas ir pavisam citādi kā spēlēt pieci pret pieci basketbolu. Tagad izlases treniņos pirmajā nodarbībā vēl bija diezgan grūti noķert to spēles ritmu, bet jau otrajā dienā jutos daudz, daudz labāk, tāpēc nebija bažu par gatavību parādīt savu labāko sniegumu.

Kad pēdējo reizi normāli sanāca trenēties ar komandu? Tikai vasaras sākumā Amerikā?

Patiesībā jau Amerikā arī nesanāca pārāk labi patrenēties komandas ietvaros. Neveiksmīgi sanāca tas, ka sezonas beigās aizbraucu uz Spāniju, kur satraumēju potīti, kas piepampa nenormāli liela. Pirms došanās uz WNBA treniņnometni Losandželosā vēl valkāju īpašu zābaku un nevarēju normāli staigāt. Amerikā trenējos ar visu pampstošo kāju, bet pēc atgriešanās atkal vilku to zābaku.

Par spīti traumai, centies sevi apliecināt WNBA. Kāpēc neizdevās?

Potīte noteikti ietekmēja manas iespējas tur sevi pierādīt, taču bija arī citi iemesli, kāpēc tur īsti neizdevās izsisties. Tas ir pavisam cita stila, mentalitātes basketbols, kurā ieradāmies kā rūkiji [jaunpienācēji]. Fiziski bija ļoti sarežģīti, jo zālē ieradāmies ap deviņiem no rīta, bet ārā tikām ap pieciem sešiem vakarā. Tas bija standarts. Man arī bija grūti pierast pie viņu terminoloģijas, jo tā tomēr ir krietni atšķirīga no Eiropas basketbolā ierastās. Viņi jau gribēja, lai es kā saspēles vadītāja, visu saprastu no pirmā vārda, bet tur bija tik daudz jauna, ka ne vienmēr varēju visu atcerēties. Grūti bija pat vairāk morāli nekā fiziski.

Kuras ir lielākās atšķirības starp WNBA un Eiropas basketbolu?

Atšķirību ir daudz, bet galvenais jau ir spēles ātrumā un fiziskajā līmenī. Tur ir tāds «skrien un met» basketbols.

Tavam spēles stilam jau, manuprāt, visai atbilstošs!

Jā [smejas], bet tāpat nebija viegli. Īpaši jau tas, ka vietējās spēlētājas jau tur visas sistēmas un kombinācijas zina un saprot no pusvārda, jo tam visam gājušas cauri jau koledžu basketbolā. Tur izjutu to, ka ASV koledžā neesmu mācījusies, tāpēc man tas viss īsā laikā bija jāapgūst no jauna. Tas bija šausmīgi grūti.

Kādas šobrīd ir tavas attiecības ar WNBA?

Šobrīd vairāk koncentrējos uz to, lai atrastu labu klubu Eiropā. Ar Losandželosas komandu, kas mani izvēlējās WNBA draftā, man saistību vairs nav.

Vai tev pašai pēc šovasar Amerikā piedzīvotā vēl ir vēlme vēlreiz mēģināt tur iekļūt?

Jāsaka godīgi, ka tas ir grūts jautājums... Droši vien, ja būs labs piedāvājums, tad es vēl aizbrauktu. Tas būtu jau citādi, jo otrajā reizē jau zinātu, ko gaidīt, ar ko rēķināties. Nebūtu tās neziņas un pārdzīvojumi par to, kas tad nu tagad būs, kā ar to tikt galā.

Šovasar valstsvienībā Eiropas čempionātā nespēlēji tikai tāpēc, ka vēlējies sevi pierādīt WNBA?

Diemžēl izlasei nevarētu palīdzēt arī tad, ja nebrauktu uz Ameriku, jo tajā brīdī, kad komanda gatavojās Eiropas čempionātam, es vēl staigāju uz terapijām, lai mēģinātu savest kārtībā potīti.

Visu interviju ar vienu no jaunāko laiku talantīgākajām Latvijas basketbolistēm Elīnu Babkinu lasiet pirmdienas, 23.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē