Ja receptes šķitīs pārlieku sarežģītas, padarīsim tās vienkāršākas, lai ēdiens nezaudētu garšu, bet ikviens varētu atkārtot šefpavāru cienīgus brīnumus savā virtuvē!
Ar sālītu meža sēņu zupu un pildītu biešu receptēm dalās viesu nama Baltā māja pie Rundāles pavāre Irēna Genīte.
Sālītu meža sēņu zupa
Izteikti iecienīts ēdiens aukstajā sezonā – vasaras ikdienas ēdienkartē to var nemaz nemeklēt. Un sēnes vietējās, labi zināmas un uzticami pagatavotas! Interesanti, ka sālītas sēnes, kas agrāk bija viens no ziemas pamatkrājumiem, mūsdienās kļuvušas par sava veida delikatesi, ko veikalos nemaz tik viegli nevar nopirkt.
Apmēram 1 stunda / 4 personām / vienkārši /
Vajadzēs:
- 250 g sālītu sēņu
- 2 sīpolus
- 2 burkānus
- 4 kartupeļus
- sviestu apcepšanai
- 2 lauru lapas, timiānu, piparus, sāli
Gatavošana
1. Savāra dārzeņu buljonu – sīpols vai puravs, zaļumu kāti, burkāns utt. Kad viss savārījies, nokāš biezumus.
2. Turpina vārīt buljonu, pievieno sviestā apceptus sīpolus ar burkāniem un gandrīz uzreiz arī gabaliņos sagrieztus kartupeļus.
3. Kad kartupeļi jau tūlīt gatavi, liek klāt sīki sagrieztas sālītās meža sēnes. Ja sēnes ir ļoti sāļas, tās pirms tam jānomērcē. Mazliet vēl pavāra, un gatavs! Pastiprina garšu ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un pasniedz ar skābu krējumu vai kausētu sieru.
Pildītās bietes
Lielisks un ļoti universāls ēdiens, ko var baudīt tāpat vai pasniegt kā piedevas. Lieliski draudzējas, piemēram, ar kartupeļu biezeni un vienkārši ceptām zivīm. Pirmais iespaids var būt tāds diezgan ziemīgs, taču, ja iztēlojas vasaru, pirmās paaugušās bietes, jaunos kartupeļus un svaigas zivtiņas tepat no Lielupes...
Vajadzēs:
- 5–6 ar visu mizu vārītas bietes
- 5 tējkarotes skāba krējuma
- 1 tējk. ķimeņu
- sāli
Pildījumam
- 80 g rīsu
- 300 g skābenu ābolu
- 1 olu
- 2 ēdamk. sviesta
- 1 ēdamk. cukura
- sāli
Gatavošana:
1. Pildījumam rīsus novāra gandrīz mīkstus un pievieno uz rupjās rīves sarīvētus ābolus, olu, izkausētu sviestu, cukuru un sāli. Samaisa.
2. Bietes nomizo, izdobj vidučus un pilda ar sagatavoto rīsu un ābolu pildījumu.
3. Bietes izkārto ietaukotā cepamformā, uzliek pa tējkarotei skābā krējuma uz katras bietes, pārkaisa ķimenes un nepārspīlējot arī sāli.
4. Cep līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī 15–20 minūšu. Tas arī viss – lai izdodas un labi garšo!