Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Teātris

Viena diena trīs sieviešu dzīvē. Latvijas Nacionālajā teātrī Ināras Sluckas iestudējuma Skaņdarbs (Klusā dzīve) pirmizrāde © DIENA

Viena diena sievietes mūžā? Kāda tā ir? Pie plīts un veļasmašīnas, steigā un rūpēs, menedžējot savu un citu ikdienu? Ir arī tādas dzīves, par ko bieži vien var uzzināt žurnālos, kad tiek rādīti drēbju skapji, fiksētas dienas gaitas pie kosmetologa, friziera, uz sporta zāli, tiek publiski iztirzātas attiecības, doti solījumi. Taču režisorei Inārai Sluckai, ķeroties pie šīs sezonas jaunā projekta, padomā bija pavisam citu sieviešu stāsts. Sākotnējais nosaukums Klusā dzīve izrādes tapšanas gaitā tika nomainīts un tagad ir Skaņdarbs. Režisore skaidro – kad par vienu tēmu var izteikties dažādos ritmos, kopumā tas sanāk kā skaņdarbs. Dažādi ritmi ir tāpēc, ka izrādē ir trīs dažādas aktrises – Dace Bonāte, Indra Burkovska, Zane Jančevska.

Septembra beigās sāksies skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens

No 26. septembra līdz 3. oktobrim norisināsies vienpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens. Festivāla programmas izveidē iesaistījušies radošo specializāciju LKA studenti teātra un kino profesionāļu vadībā, kuri vēlas iedvesmot pandēmijas ierobežojumu nogurdināto apmeklētāju, aicinot kopīgi baudīt mākslas atšķirīgās izpausmes visas nedēļas garumā, piedāvājot ne tikai dzirkstošas teātra klasikas interpretācijas, bet arī pavisam jaunus un pārsteidzošus mākslinieciskās jaunrades darbus.

Dž. Dž. Džilindžers Daugavpils teātrī iestudē izrādi XXL

25. septembrī gaidāma pirmizrāde melodrāmai latviešu valodā XXL, kas būs jau trešais režisora Dž. Dž. Džilindžera iestudējums Daugavpils teātrī. Šoreiz Dž. Dž. Džilindžers iestudēs amerikāņu dramaturga, teātra un kino režisora Nīla Labuta lugu Resnā cūka, kuru no angļu valodas tulkoja Evita Mamaja, informēja teātra pārstāvji.

Sapņi piepildās arī šajā laikā. LNOB jauno sezonu sāk ar baletu Gulbju ezers © DIENA

Ir mainījušās varas un valsts iekārtas, bet Gulbju ezers vienmēr, visos laikos ir bijis un būs – Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis saka par visā pasaulē īpaši iemīļoto baletu. Ar vizuāli ļoti skaistu un krāšņu, starptautiskā radošā komandā tapušu Gulbju ezera jauniestudējumu Latvijas Nacionālā opera un balets uzsāk sezonu.

Daudzšķautņainā sezona. Par Dailes teātra jubilejas gada centrālo notikumu kļūs izrāde Smiļģis © DIENA

Šogad Dailes teātris atzīmē savu simtgadi un jaunajā sezonā skatītājiem piedāvās vienpadsmit jauniestudējumu. Tā trupai ir pievienojušies trīs aktieri – Imants Strads, Toms Veličko un Kārlis Arnolds Avots, kuram šajā sezonā ir paredzētas sešas lomas, no tām četras (!) būs galvenās. Par šī jubilejas gada centrālo notikumu kļūs Māras Zālītes jaunākās lugas Smiļģis uzvedums, kas būs veltīts Dailes teātra dibinātājam, novatoriskajam režisoram un aktierim Eduardam Smiļģim (izrāde ir iekļauta Latvijas valsts simtgades programmā un top ar tās atbalstu).

Dailes teātris jaunajā sezonā piedāvās vienpadsmit jauniestudējumus

Dailes teātris šogad svin simtgadi, jubilejas gadā skatītājiem piedāvājot 11 jauniestudējumus. Kā centrālais notikums iecerēta teātra dibinātājam Eduardam Smiļģim veltītā izrāde Smiļģis. Sezonu teātris uzsāks ar angļu rakstnieka Roberta Aika darba Ārsts iestudējumu Gata Šmita režijā, kura pirmizrāde paredzēta 18. septembrī, informēja teātra pārstāvji.

Šonedēļ sākas Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus

Piektdien, 28. augustā, sākas Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus, aicinot uz 15 izrāžu un performatīvu izstāžu programmu, kas notiks Rīgas un Cēsu publiskajā iekštelpā un ārtelpā, kā arī vairākās privātās telpās. Festivāla programmu veido starptautisku mākslinieku kopradīti darbi, latviešu mākslinieku jaundarbi, kā arī izrādes, kas tapušas ciešā sadarbībā ar dažādiem cilvēkiem, kopienām, skatītājiem, pilsētvidi un to apdzīvojošiem elementiem, informēja festivāla rīkotāji.