Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Teātris

Padzirdīja ilgu zirģeļus. Astrīda Kairiša (1941–2021) © DIENA

"Strādāt ar viņu nemaz nav tik viegli un reizēm pat ne visai interesanti – aktrise ilgi un gausi ieiet sveša tēla pasaulē, bet, kad ceļš uz tēlu viņai sāk skaidroties, Astrīdai viss tiek piedots," – tā Nacionālā teātra dārgakmens aktrises Astrīdas Kairišas (1941–2021) talanta īpatnību savā laikā raksturojis režisors Alfrēds Jaunušans.

Nodibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība

Pagājušās nedēļas nogalē tiešsaistē norisinājās pirmais Latvijas diasporas amatieru teātru forums, kurā dibināta Pasaules latviešu amatieru teātru savienība (PLATS), informēja Latviešu kultūras centra Birmingemā projektu vadītāja Dace Čaklā.

Večella. Mūsu zelts © DIENA

Večella Varslavāne gleznoja ar kostīmiem, attaisnojot savu vārdu, ko viņas tēvs izvēlējās, godinādams Venēcijas dižo koloristu Ticiānu Večellio.

Mūžībā devusies aktrise Astrīda Kairiša

Mūžībā devusies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Astrīda Kairiša (8.04.1941–13.01.2021), informēja Latvijas Nacionālā teātra Mārketinga un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Grāvīte.

Ar septiņām izrādēm Latvijas Televīzijā atgriežas cikls Teātris.zip

No 16. janvāra septiņas sestdienas pēc kārtas Latvijas Televīzijā atgriežas cikls Teātris.zip. Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu pie LTV skatītājiem nāks septiņas Dailes teātra, Nacionālā teātra, Jaunā Rīgas teātra, Liepājas teātra, Valmieras teātra, Daugavpils teātra un mūzikas nama Daile izrādes, bet pirms tām – Ojāra Rubeņa sarunas ar iestudējumu veidotājiem. Šosezon būtisks jaunums ir izrāžu ētera laika maiņa – tās turpmāk LTV1 un REplay.lv būs vērojamas sestdienu pusdienlaikā – plkst. 12.15.

Skaties Nacionālā teātra izrādes mājās!

No 8. janvāra Latvijas Nacionālais teātris paplašina e-teātra piedāvājumu ar sešu izrāžu ierakstiem. E-teātra repertuārā skatāmi latviešu autoru un dramaturgu darbu iestudējumi, kas kļuvuši par neaizmirstamiem mākslas notikumiem, un nu tas tiek papildināts ar izrādēm Bille, Klūgu mūks, Sarkangalvīte un vilks, Svina garša, Cīrulīši un Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris, informēja teātra pārstāvji.

2020. gads teātrī. Mēs joprojām te esam © DIENA

Koronavīrusa pandēmija ir izjaukusi ierasto lietu kārtību visās dzīves jomās. Kāds ir bijis 2020. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par svarīgākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā, dizainā un arhitektūrā.

2020. gads teātrī. Mozaīka, kas jāsaliek savā galvā © DIENA

Koronavīrusa pandēmija ir izjaukusi ierasto lietu kārtību visās dzīves jomās. Kāds ir bijis 2020. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par svarīgākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā, dizainā un arhitektūrā.

Sākta Jaunā Rīgas teātra pazemes darbnīcu izbūve

Jaunā Rīgas teātra pārbūves gaitā Lāčplēša ielā 25 pabeigta plānotā pāļu izbūve jaunajam teātra ēkas apjomam un teātra pagalmā sākta pazemes darbnīcu izbūve, informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Tiešsaistē varēs noskatīties Latvijas Leļļu teātra izrādi Sidraba egle

Gada nogalē un 2021. gada sākumā, kamēr jaunāko klašu skolēni vēl nav atgriezušies skolā, Latvijas Leļļu teātris piedāvā tiešsaistē noskatīties svētku laika izrādi Sidraba egle, ko 2018. gada decembrī iestudējusi režisore Arnita Jaunzeme. Izrāde piemērota bērnudārza un sākumskolas vecuma bērniem.

Noteikti Valmieras teātra aizvadītās sezonas labākie mākslinieki un izrāde

Noslēdzies ikgadējais skatītāju balsojums, ko jau devīto gadu rīko Valmieras teātris sadarbībā ar atbalstītājiem. Par gada izrādi atzīta monoizrāde Visas labās lietas Inese Mičules režijā ar Mārtiņu Meieru galvenajā lomā. Par pagājušās sezonas labākajām aktrisēm atzītas Māra Mennika un Elīna Vāne, savukārt labāko aktieru balvu saņēma Rihards Jakovels un atkārtoti Mārtiņš Meiers.

Valmieras teātra aktrisei Ligitai Dēvicai šodien aprit 80

Ligita Dēvica, kuru viņas tuvi draugi un kolēģi dēvē par Gitu, ir dzimusi 1940. gada 20. decembrī Liepājā. No turienes viņa 1963. gadā kā pavisam jauna aktrise, tikko vienu gadu pamācījusies Baltijas Flotes teātra studijā, atnāca uz Valmieras drāmas teātri, tam kļūstot par viņas pirmo un vienīgo darba vietu, bet pilsēta – par mājām, kur uzaug viņas dēls.