Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ziņas

Ielu mākslinieki Sarkandaugavā veidos Sarkano tuneli

Viens no trīs projektiem, kas ieguvis finansējumu sabiedrības līdzdalības kampaņa Dari savu pilsētu labāku!, ir Sarkandaugavas attīstības biedrības ideja par Sarkano tuneli, kas savieno apkaimes centru un Viestura prospektu. Projekta ietvaros biedrība plāno apgleznot Sarkandaugavas vienīgo tuneli ar dabas un cilvēku radītām tēmām, kas iedzīvotājiem asociējas ar vārdu "sarkans", sākot no pipariem, tomātiem, zemenēm, pīlādžiem, magonēm, rozēm un amariļļiem un beidzot ar sarkankrūtīti, pandu, staltbriedi, Marsu un Latvijas karogu. Biedrība gleznojumā plānu iekļaut vēl daudzas citas lietas, izvietojot tās neparastā kompozīcijā, atzīto ielu mākslinieku Daiņa Rudens un Ērika Caunes izpildījumā.

Dubultu vides objekta metu konkursā Trešā atmoda uzvar Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda mets

Piektdien, 13. janvārī, Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā atklātā sanāksmē tika paziņoti metu konkursa par augstvērtīga vides objekta izveidi Dubultos uzvarētāji. Pirmo godalgu ieguvis mākslinieku Kaspara Līduma un Mārtiņa Rozenfelda piedāvājums – abstrakta dinamiska skulpturāla kompozīcija, kas simboliski atveido "brīvības atslēgu". Vides objekts iecerēts, lai godinātu Latvijas neatkarības atjaunošanas dalībniekus.

Valdība piešķir 19 miljonus eiro prioritārajiem pasākumiem KM atbildības jomās

Valsts budžets Kultūras ministrijas (KM) atbildības jomās - kultūrpolitikā, sabiedrības saliedētības veicināšanā un mediju politikā - būs par vairāk nekā 19 miljoniem eiro lielāks, jo sarunās par finansējumu 2023.gada prioritārajiem pasākumiem KM atbildības jomās iegūts papildu finansējums, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Februāra sākumā Brīvdabas muzejā norisināsies gadskārtējā konference

Ceturtdien, 2. februārī, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja dzimšanas dienā, no plkst. 10.00 līdz 15.00 Bonaventuras muižas zālē Bonaventuras ielā 10 notiks muzeja tradicionālā gadskārtējā konference, kurā tiks stāstīts par aktualitātēm muzeja pētnieciskajā darbā. Konferencei varēs sekot arī muzeja Facebook kontā.

Radošā seminārā skolēniem tiks piedāvātas lekcijas par protesta formām un izpausmēm laikmetīgajā mākslā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 13. janvārī plkst. 10.00–17.00 norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rīkotā Latvijas Kultūras kanona konkursa 2. kārta. Radošajā seminārā konkursa rīkotāji piedāvās skolēniem kultūras un radošā sektora profesionāļu lekcijas-pieredzes stāstus par mākslas un protestu lomu sabiedrībai nozīmīgu problēmu aktualizēšanā, kā arī par sociālā aktīvisma izpausmes formām mākslas darbos un kultūrtelpā, informēja Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāve Aija Lūse.

Foto: Ventspilī atklāts vides objekts Lats

Ventspils Ostas promenādes pilskalnā 10. janvārī svinīgi tika atklāts jaunais vides objekts Lats, kas uzstādīts par godu 2014. gadā anulētai Latvijas Republikas nacionālai valūtai – latam, lai saglabātu tā kultūrvēsturisko nozīmi mākslas darba veidolā.

Aicina iesniegt pieteikumus Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam

Latvijas Nacionālais kultūras centrs izsludina 2023. gada pieteikumu pieņemšanu Nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstam. Ikviens aicināts sarakstam pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

Aicina uz Viestura Kairiša filmu Janvāris un programmas Barikādēm 32 pasākumiem

Šogad aprit 32 gadi kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji nevardarbīgi aizstāvēja valsts brīvību pret militāriem uzbrukumiem un neatkarības pretiniekiem. Filmu studija Mistrus Media, sadarbojoties ar 1991. gada barikāžu muzeju, aicina apmeklēt barikāžu atceres dienas pasākumus.

Parakstīs nodomu protokolu par sadarbību Dziesmu un Deju svētkos

Trešdien, 11. janvārī, plkst.11.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Kluba zālē (2. stāvs) tiks parakstīts nodomu protokols par sadarbību XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku sagatavošanas un norises Rīgā 2023. gadā nodrošināšanā, informēja LNKC pārstāve Linda Ertmane.

Sācies sabiedrisko mediju apbalvojuma Kilograms kultūras 2022 ziemas balsojums

Pirmdien, 9. janvārī, sācies Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā Kilograms kultūras 2022 ziemas balsojums – par žūrijas izvirzītajiem nominantiem skatītāji un klausītāji varēs balsot līdz 20. janvāra plkst. 23.59. No katras kategorijas tikai viens darbs, kas saņems lielāko sabiedrības atbalstu, tiks izvirzīts fināla balsojumam.