Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Lai pavasarī atkal strādātu

Dārza iekopšana, tāpat kā ražas novākšana un pagalma labiekārtošanas darbi, nav iedomājama bez piemērotiem darba instrumentiem. Lai arī nākamajā sezonā tie pildītu savu funkciju, atvieglotu dārza kopšanas uzdevumus un rastu prieku dārzkopim, par tiem nepieciešams atbilstoši parūpēties un pareizi uzglabāt. Ziemas periods ir arī piemērots laiks, lai pārskatītu savu dārza instrumentu klāstu un izplānotu, ko nepieciešams iegādāties no jauna.

Instrumentu kopšana 

Lai ieziemotu un uzturētu dārza instrumentus kārtībā, piemēram, dažādas grieznes, nepieciešams tos ar suku rūpīgi notīrīt siltā ziepjūdenī. Vieglāka, tajā pašā laikā efektīvāka, tīrīšana būs instrumentiem, kurus klāj berzi mazinoši pārklājumi, kas mazina rūsas vai citu vielu uzkrāšanos uz asmeņiem. Ja uz asmeņiem ir lipīgas vielas, to tīrīšanai var izmantot ziepjūdenī iemērktu drānu, kurai papildus ir pievienots alkohola šķīdums. Ja esat griezuši augus, kuriem ir slimības, iesakām asmeņus notīrīt ar dezinfekcijas šķīdumu un pēcāk noskalot ar ūdeni. 

Īpaši svarīgi ir ļaut instrumentiem pilnībā nožūt. Papildus tam – lai arī kādu tīrīšanas metodi piekopjat, īpaši svarīgi uzreiz instrumentus nosusināt, lai nerastos rūsa, tādējādi mazinot gan asmeņu izturību, gan asumu. Ja uz asmeņiem izveidojusies rūsa, ieteicams pirms asināšanas to notīrīt ar smilšpapīru.
 

Īpaši aprūpēt

Īpaši nozīmīgi ir parūpēties par darba instrumentiem, kuriem ir uzgriežņi, skrūves, asmeņi, piemēram, dzīvžogu šķēres, cirvji, dārza grieznes un citi. Jāņem vērā, ka šie darbarīki būs gan jānotīra, gan jāuzasina. Ja asmeņi kļuvuši neasi, tie jāuzasina līdzīgi tam, kā laiku pa laikam darām ar virtuves nažiem. Svarīgi to izdarīt rūpīgi un pareizi, iepriekš noskaidrojot, kādas ir konkrētā materiāla īpašības. 

Kad instrumenti ir tīri un sausi, uzklājiet nelielu pilienu apkopes eļļas asmeņu starpā vai pie griežņu atsperes, kas nodrošinās arī turpmāk vieglu griešanu. Papildus tam apkopes eļļu var uzklāt uz griežņu asmeņiem, ko ierīvē ar drānu, lai mazinātu rūsas rašanos. Ja kāda instrumentu daļa ir nolietojusies, jānoskaidro, vai iespējams iegādāties rezerves detaļas veco nomaiņai. Vislabāk to ņemt vērā jau pirkšanas brīdī un iegādāties tādus instrumentus, ko būs iespējams labot un to detaļas nomainīt, lai instrumenti kalpotu pēc iespējas ilgāk. 
 

Atbilstoša uzglabāšana

Dārza instrumentu atbilstoša kopšana ir svarīga, lai tie kalpotu pēc iespējas ilgāk, taču tikpat svarīga ir arī to uzglabāšana. Ziemas periodā instrumentus vēlams novietot sausā, slēgtā telpā, lai izvairītos no ārējās vides apstākļiem, piemēram, lietus, kā arī paaugstināta mitruma. Ziemā dārza instrumentus vispareizāk ir uzglabāt vietā, kur nav lielu gaisa temperatūras svārstību. Nevajadzētu tos samest juku jukām, bet gan izveidot īpašus plauktus vai tamlīdzīgu sistēmu, lai dārza instrumentu klāstā būtu viegli orientēties, tie būtu parocīgi pieejami un pārskatāmi. Tā visvienkāršāk ne tikai tos lietot dārzkopības sezonas laikā, bet arī saprast, kurš instruments jau nokalpojis un jāaizstāj ar jaunu, kā arī, ar ko nepieciešams papildināt jau esošo klāstu. Ja esat iecerējuši veikt lielākus pirkumus, savlaicīga plānošana būs saprātīga arī no budžeta viedokļa, jo, sākoties aktīvai dārza darbu sezonai, gan darāmā, gan izdevumu jau tāpat netrūkst.


Puķpodi un kastes

Tiklīdz dienas atkal stiepsies garākas un dienas gaismas būs vairāk, sāksies stādu audzēšanas laiks – jau februāra beigās var sēt dārzeņus, kurus pavasarī paredzēts pārstādīt siltumnīcā. Lai katru gadu nebūtu jāpērk jaunas dēstu kastes un podiņi, saprātīgākā izvēle ir parūpēties par jau esošajiem. Plastmasas puķpodiņi jāizmazgā, jānosusina un jānoliek uzglabāties tā, lai uz tiem neatrodas smagi priekšmeti un nedeformē tos. Tā gadu no gada varat audzēt stādus vienā un tajā pašā tarā – draudzīgi gan maciņam, gan apkārtējai videi! Jāsakopj arī balkona kastes, jāiztīra, jāieziemo. Vēlams jebkuru dārza inventāru, kura funkcionalitāti un izskatu var ietekmēt laikapstākļi, ziemas sezonā novietot sausās, tīrās telpās – pagrabā, šķūnītī, noliktavas telpā, kaut vai pieliekamajā, ja vieta atļauj u. tml.

Sevišķi rūpīgi jāizturas pret māla u. c. keramikas izstrādājuma puķpodiem, tos nekādā gadījumā nevajadzētu atstāt zem klajas debess. Ja tajos palikušas augu atliekas un ūdens, sala gadījumā podi var saplaisāt. Izņēmums ir, ja tajos kaut kas aug, un drošības labad tad varat podu ar augu ierakt zemē. 
Izturīgi pret laikapstākļu ietekmi ir betona un akmens masas puķupodi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits