Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Mēness kalendārs dārzkopim: 15.-21. jūnijs

Mēness kalendārs dārzkopim: 15.-21. jūnijs.

Augļu koku un ogulāju kopšana

15. un 16. pievērsiet papildu uzmanību tam, kā jūtas augļu koki un krūmi, arī zemeņu dobes. Papildus parastajiem kopšanas darbiem jāseko gan slimību pazīmēm, gan kaitēkļu esamībai uz augiem augļu dārzā, dārzeņu dobēs, siltumnīcā un košumdārzā. Savlaicīgi jārūpējas par augu labsajūtu – tāpat kā cilvēkiem, arī augiem galvenais ir profilakse! Kad zemenes sāk sārtoties, tās labprāt uzēd arī putni – spārnotie radījumi, kas parasti dārzā ir draugi, jo nolasa kāpurus un citus kaitēkļus, taču vienlaikus kāro arī ogas. Jau laikus izvietojiet atbaidīšanas objektus, ķiršu kokus pārklājiet ar tīkliem, bet zemeņu dobēm uzlieciet agroplēvi. Izlieciet dzeltenos līmes vairogus, kas ne vien ļaus saprast, vai kaitnieki ir dārzā, bet arī izķert daļu no tiem. Retiniet jaunos augļu koku dzinumus, nolasiet liekos augļaizmetņus. Vēl varat iesēt pupiņas, zirņus – izaugt pagūs! Stādiet ķirbjus, kabačus, tomātus audzēšanai zem klajas debess.

Sakņu dārzeņu kopšana

No 16. līdz 20. retiniet burkānus, bietes un citus sakņaugus. Ja ir sauss, laistiet! Jūnijā sāk parādīties zemesvēžu ejas dobēs. Tur tad jāsāk likt līdzekļus to apkarošanai, negaidot, kad parādīsies to izraisītās posta pēdas augos. Arī kurmji nesnauž! Ravējiet, rušiniet, laistiet!

Dekoratīvo stādījumu kopšana

No 19. līdz 21. apkopiet mauriņu, lieciet balstus peonijām, lai to skaistie ziedi neliecas līdz zemei, apgrieziet noziedējušās ziemcietes, lai tās lieki netērē spēkus sēklu veidošanai, kas nav vajadzīgas.

Lapu dārzeņu kopšana

21. varat izpiķēt un pārstādīt garšaugus, novākt gatavos spinātus, skābenes, dilles, kā arī sēt jaunus. Apgrieziet skābenes, lai neveidojas ziedkāti. Varat stādīt kāpostus, brokoļus, pārstādīt rabarberus un novākt to ražu. Tiek uzskatīts, ka ar rabarberiem jātiek galā līdz Jāņiem, jo vēlāk tajos veidojas kaitīgas vielas. Pētiet, vai lapas negrauž gliemeži. Kā ar tiem cīnīties? Ar mehāniskiem līdzekļiem – nolasot vai padarot augus nepieejamus šiem radījumiem. Veidojiet dārzu tā, lai nav tumšu, mitru, ēnainu vietu – lielākajai daļai, it sevišķi kailgliemežiem, nepatīk saules gaisma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits