Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mēness kalendārs dārzkopim: 18.-24. maijs

Mēness kalendārs dārzkopim: 18.-24. maijs.

Augļu koku un ogulāju kopšana

No 18. līdz 20. maijam jārūpējas par visiem tiem augiem, kuri ražu dod virszemes daļā ogu un augļu veidā. Un tie ir ne tikai koki, krūmi un zemenes, bet arī, piemēram, tomāti, gurķi, ķirbji un tamlīdzīgi. Šīs dienas ir piemērotas, lai sētu zirņus, cūku pupas un citas pupiņas, gurķus, kabačus, ķirbjus. Plēves siltumnīcās stādiet tomātus, gurķus, papriku, melones, arbūzus u. c. Joprojām varat stādīt gan augļu kokus, gan krūmus, kā arī zemenes. Ja ir izteikti sauss laiks, zemeņu dobes jālaista, jo iekaltētām neveidosies lielas ogas, bet gan tikai sīkas un sačervelējušās. Ja gribat pasteidzināt ražu, zemeņu ziedēšanas laikā jau varat dobes pārklāt ar agrotīklu. Ņemiet vērā, ka augļu koku ziedēšanas laikā dārzā nedrīkst izmantot augu aizsardzības līdzekļus, lai nekaitētu bitēm un citiem kukaiņiem apputeksnētājiem. Tā kā ziema bija ļoti silta, ir riski, ka kaitēkļi būs savairojušies, taču cīņai ar tiem jāizmanto saudzīgas metodes, par kurām informāciju varat meklēt pie bioloģisko saimniecību kopējiem. 

Sakņu dārzeņu kopšana

No 20. līdz 22. maijam sējiet burkānus, redīsus, bietes, kāļus un citus sakņaugus. Stādiet kartupeļus, sīpolus, vasaras ķiplokus, kā arī ravējiet, mēslojiet un laistiet dārzu! Gatavojiet nezāļu vircu, uzlabojiet un pārrociet komposta kaudzi. Ja komposts ir gatavs un izmantojams mēslošanai, lieciet to lietā! Lai veicinātu kompostēšanās procesus, varat pievienot kādu no dārzkopības veikalos iegādājamiem biokompostēšanas līdzekļiem. Ņemiet vērā, ka augu daļas un nezāles, kuras skārusi kāda slimība vai kurās ir kaitēkļu perēkļi, kompostā nemetiet – šādus augus vispareizāk ir sadedzināt, lai neveicinātu nevēlamo procesu izplatības turpināšanos dārzā! 

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 22. līdz 24. maijam sējiet vasaras puķes – kliņģerītes, magones, rudzupuķes, lavateras, kosmejas, rezēdas, kāršrozes, studentu neļķes, alisītes, stādiet asteres, lauvmutītes, cinnijas un citas iecienītās puķes, kā arī augus tējām, piemēram, kumelītes, piparmētras, citronmelisu. Tikai ņemiet vērā, ka melisa un piparmētras vairojas gluži kā nezāles un to audzes plešas platumā, «rāpojot» teju pa visu dārzu. Iedaliet šiem augiem tādu vietu, kur tie netraucēs citiem. Starp citu, mētras itin labi aug ēnainās dārza vietās, bet saulainos stūrīšus atvēliet gaismu prasīgākiem augiem. Piparmētrām radītas dažādas šķirnes ar interesantiem aromātiem. Vērts izmēģināt šokolādes mētru un zemeņu mētru. Aromāts būs īpaši jūtams, ja izmantosies svaigas lapas desertos vai aplejot tēju. Sakņu dienās varat stādīt gladiolas un dālijas. 

Lapu dārzeņu kopšana

Šajā nedēļā īpaši labvēlīgas dienas nav, bet varat lapu dārzeņus stādīt un kopt dienās, kas labvēlīgas ogulāju un arī ziedu lološanai. Sakņu dienā pļaujiet mauriņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits