Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Gan uz terasēm, gan virtuves palodzes var tikt pie pieklājīgas ražas

Tomāti izaug puķpodos

Šogad man ir pašai sava siltumnīca un iespēja izpausties, audzējot dažādas tomātu šķirnes. Protams, iespējams iegādāties stādus tirdziņos, taču gribējās audzēšanas procesu sākt jau agrāk pavasarī, tādēļ tomātus iesēju puķu kastēs, vēlāk izpiķēju – lai neizstīdz, pārāk cieši augot, un nekļūst neproporcionāli. Maija otrajā pusē iestādīju siltumnīcā, taču daļa stādu palika aiz tās durvīm, jo vienkārši nepietika vietas. Kādus iedēstīju dobēs, citus atstāju puķu kastēs un podos uz palodzēm. Kā liecina pieredze un arī speciālistu viedoklis – raža izdodas itin laba!

Pareizā šķirne

Lai tomāti podos veiksmīgi izaugtu un dotu ražu, vairāk jārūpējas par mitrumu un mēslošanu, nekā audzējot siltumnīcā vai uz lauka, jo ziedēšanas periodā augiem vajag vairāk barības vielu, kā arī, tomātu augļiem gatavojoties, dēsti prasa ļoti daudz ūdens. Protams, svarīgs ir podu izmērs un substrāta veids, kā arī šķirne. Pat uz balkona salīdzinoši nelielās puķu kastēs iespējams audzēt tomātus, kuri izstiepjas divu metru garumā, taču tas būs sarežģīti – augi aizņems daudz vietas un tos būs grūti atsiet. Ir izveidotas speciālas šķirnes tieši audzēšanai uz balkona un puķpodos. Gan ar lieliem augļiem, gan maziem.
Ir ērti šādi audzēt tomātus ķekaros – kad augļi nobrieduši, tos novāc, nogriežot visu ķekaru. Dažādas krāsas, formas un garšas īpatnības ir ķiršu tomātiņiem, tos noteikti vērts audzēt gan siltumnīcās, gan podos. Turklāt ķiršu tomātiņi ir ne tikai garšīgi, ražīgi, bet arī ļoti dekoratīvi un iederas uz terases vai virtuves palodzes, ne tikai lai iemestu mutē pa saujai gardo augļu, bet arī vasarīgas noskaņas radīšanai.
Lai audzētu tomātus uz balkona vai telpā uz palodzes, līdz jūnija beigām vēl nav par vēlu, lai tos iestādītu (protams, iegādājoties gatavus dēstus), tikai jāraugās, lai izvēlētā šķirne ir agri ražojoša. Ja siltumu nodrošināt augiem varēsiet, jāatceras, ka nepieciešama ir gaisma un saules stari!


Lai netrūkst barības vielu

Ideālā variantā tomātiem nepieciešamā poda izmērs ir 12–15 litru. Par substrātu nebūs jāraizējas, ja iegādāsities speciāli tomātu audzēšanai paredzēto. Parasti šādi specializēti substrāti ir arī bagātināti ar barības vielām, tādēļ pirmajās nedēļās pēc stādīšanas​ augus papildus mēslot nav nepieciešams. Vēlāk gan tomātiem, kas aug puķpodos, rūpīgi jāseko mēslojuma daudzumam – vai augiem, intensīvi stiepjoties garumā, ziedot un briedinot augļus, nepietrūkst kādu svarīgu vielu. Kādā podā stādīt – māla vai plastmasas – ir gaumes jautājums, galvenais, lai nodrošināta laba drenāža, taču jāatceras, ka plastmasas podi ilgāk saglabā mitrumu, ir vieglāki, bet māla podi – dekoratīvāki pat tad, kad kļūst nedaudz plankumaini.

Tomātus vēlāk var mēslot, substrātā iemaisot ilgiedarbīgo mēslojumu granulas (paredzētas trim mēnešiem), bet ērtāk noteikt, vai kā netrūkst, – augšanas laikā lietojot dažādus šķīstošos un šķidros tomātu prasībām atbilstošos mēslojumus. Cenšoties dzīvot, cik iespējams, videi draudzīgi un nevēloties savā šķīvī redzēt nevajadzīgu ķīmiju, tomātu, tāpat kā pārējā dārza, mēslošanai izmantoju dabiskus līdzekļus, piemēram, slieku humusu. Iespējams, augļu nobriešanas laikā un gaisa temperatūrai pazeminoties, tomātiem vajadzēs papildu mēslojumu ar kāliju.

Ja tomāti aug slēgtā vietā, jādomā par to apputeksnēšanu, un, visticamāk, dārzniekam pašam nāksies ņemt rokās smalku otiņu un iejusties bitītes lomā. Modernās šķirnes gan ir veidotas tā, ka apputeksnējas pašas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits