Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas teātra vecmeistari apguvuši datoru un atklāj savu mājaslapu

"Labāk darbojos ar cirvi un lāpstu, jo tā pele un kursors mani neklausa. Bet tas jau tikai sākums," pašreizējo nedrošību, apgūstot modernās tehnoloģijas, neslēpj aktieris Mārtiņš Vērdiņš.

Tomēr viņš negrasās padoties: "Līdz šim man apmācībām nebija laika, kaut ģimenei dators ir, pat vairāki - lieli un mazi. Vajadzētu jau tā, ka vienā kabatā ir dators, bet otrā kabatā - laiks tam datoram un apmācībām. Ne viena, ne otra man nav, bet vēlēšanās iegūt abus gan ir. Es izmantoju iespēju tikt tuvāk datoram."

Mārtiņš Vērdiņš ir tikai viens no teātra vecmeistaru datorklases absolventiem, kuri pieņēma izaicinājumu apgūt datoru un internetu saistībā ar Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvu Pieslēdzies, Latvija!

Kopā ar Olgu Dreģi, Baibu Indriksoni, Intu Tiroli un vēl pieciem vecākās paaudzes aktieriem augustā viņi apmeklēja informācijas tehnoloģiju pasniedzējas Ievas Šoliņas nodarbības, bet pēc tam Nacionālajā teātrī nosvinēja izlaidumu.

Robežas starp saprašanos 

Izlaidumā Mārtiņam Vērdiņam bija uzticēts arī kāds pienākums - atklāt Latvijas Teātra radošo personību atbalsta fonda (LTRPAF) mājaslapu www.rampa.lv. Fonds turpmāk strādās ar nosaukumu Rampa.

"Jaunais fonda vārds Rampa apzīmē nosacīti neredzamu zonu, kas atrodas starp teātra skatītāju un aktieri. Tā ir robeža starp atrašanos uz skatuves un zālē - neredzamais šķērslis, kas aktierim katru reizi jāpārvar, lai nokļūtu pie skatītāja," stāsta Rampas valdes priekšsēdētāja Zane Jančevska. Līdzīgu šķērsli, piedalotiesPieslēdzies, Latvija! datorkursos, pārvarējuši arī tautā iecienītie vecākā gadagājuma aktieri.

"Pirmo reizi mēs kļūstam daudz tuvāki mūsdienu modernajai pasaulei un gribētu cerēt - arī viens otram. Līdz ar jauno vārdu fonds ieguvis mājaslapu, tādēļ jo nozīmīgāk, ka arī mūsu aktieri seniori apgūst datorprasmes. Viena mūsu aktieru datorklase jau nosvinējusi izlaidumu, citiem datora un interneta apguve vēl tikai priekšā, un ceru, ka jaunās prasmes palīdzēs ikdienā un ļaus sekot līdzi un piedalīties Rampas aktivitātēs," aicina Zane Jančevska.

Gods mācīt zvaigznes 

Kā atzina Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, šis izlaidums ir īpašs ar to, ka datorklasi absolvēja aktieri, atpazīstamas personas.

Arī pasniedzēja Ieva Šoliņa neslēpa: "Man bija gods un prieks mācīt teātra zvaigznes, lielas slavenības, un mans mērķis bija viņus iedrošināt, nebaidīties no modernajām tehnoloģijām." Starp citu, vairāki pirmās aktieru datorklases absolventi apņēmušies turpināt mācības arī otrajā un trešajā līmenī.

"Interneta iespējas ir bezgalīgas, un Pieslēdzies, Latvija! ir kā makšķere, kas sniedz senioriem iespēju iegūt savu kāroto lomu - vai tā būtu informācijas iegūšana, dažādu e-pakalpojumu izmantošana, iepirkšanās un rēķinu apmaksa vai socializācija un dalība fonda Rampa aktivitātēs. Realizējot Pieslēdzies, Latvija! iniciatīvu, redzam - neatkarīgi no cilvēka vecuma būtiskākais ir saglabāt asu prātu, optimismu un interesi par apkārtējiem notikumiem," uzskata Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Bailes sāk kliedēties

Apmācību laikā īpašas izjūtas aktieriem sagādājusi internetā atrodamā informācija par sevi. Viens no aktīvākajiem informācijas meklētājiem bija aktieris Mārtiņš Vērdiņš: "Man visu laiku iekšā grauza - man vajag tikt pie tās informācijas. Un tagad es pie tās tiku - internetā ir tik daudz informācijas, ko es pirms tam pat nenojautu. Materiāli par mani un tēvu, vesela strīpa ar bildēm no filmām, kuru man vēl nebija. Tagad tikai jādabū tā kaste (dators - red.), tad arī mājās varēs turpināt meklējumus."

Savukārt Olga Dreģe atzīst: "Es baidījos, ka visas jaunās tehnoloģijas būs jāķer aiz astes un beigās tās neizdosies noķert, tomēr tagad šīs bailes sāk pamazām kliedēties."

Absolūta tehnisko lietu pretiniece kādreiz bijusi Rasma Garne. "Teātrī man vienai no pēdējām bija mobilais telefons, jo uzskatīju, ka tas nav vajadzīgs - ja labi gribēs, tad sameklēs tāpat. Bet pienāk brīdis, kad saproti, ka tas tiešām ir vajadzīgs." Līdzīga attieksme aktrisei bijusi pret datoriem. "Domāju - kāpēc? Lasīt tās pļeckas, kur no rīta viens ieraksta, kā dzēris kafiju un tad lasa komentārus?! Man slikti no tā. Man to nevajag! Taču mazbērni pamudināja, viņi saka: "Oma, tagad taču cits laikmets, kā tu nesaproti..." Nodomāju - kāpēc nē? Iemācīšos rēķinus samaksāt, jaunākās ziņas izlasīt, vilcienu sarakstu atrast. Tiktāl esmu iesaistījusies. Un zināšanu jau nekad nav par daudz."

Aktrise Inta Tirole pirms tam jau pratusi izmantot e-pastu, apgūt datorprasmes arī viņu mudinājusi nepieciešamība internetā apmaksāt rēķinus. "To vēl neesmu pilnībā apguvusi, mācīties turpināšu. Piederu pie tās paaudzes, kas vienmēr zināja Ļeņina teicienu: "Mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties!" Es vienmēr cenšos apgūt ko jaunu," uzsver Inta Tirole.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pavasara skrējienā: bez spriedzes un ar prieku

Parkos, dabas takās un ielās aizvien vairāk dažādu paaudžu cilvēki skrien! Arī iespēja pierādīt savu varēšanu garajā skrējienā – maratonā – aizrauj aizvien vairāk, un ne mazums ir arī tādu, kuri skri...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits