Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pīlādžogas labākai veselībai

Šogad pīlādži sārtojās jau jūlija beigās - latviešiem tas jau izsenis bijis maģisks koks, ko stāda tuvu mājai, lai atvairītu ļaunos garus un pasargātu no sliktas auras.

Taču pīlādzis ir arī ļoti vērtīgs dabas ārstniecības augs, kas var stiprināt veselību ziemā, palīdzot ne tikai pret klepu un saaukstēšanos, bet arī iedarbojoties kā labs organisma attīrītājs. "Es vienmēr prasu, kas pirmais bija Latvijā - pīlādzis vai smiltsērkšķis? Visi slavē smiltsērkšķi, bet izpētiet pīlādža sastāvu - tas ir vēl bagātīgāks ar vērtīgām vielām, tikai tam neviens nav uztaisījis labu mārketingu. Pīlādžos ir ļoti daudz pektīnvielu, kas attīra organismu no sārņiem, smagajiem metāliem. Tas ļoti labi samazina asinsspiedienu, labi dziedē, tajā ir ļoti daudz A un C vitamīna - pīlādžogas noteikti vajag izmantot," uzskata Zeltīte Kaviere. Viņa pīlādžus izmanto sulās, zaptēs. "No pīlādžiem iznāk lieliska marmelāde! Un tikai tad, kad paliek pāri - ar pīlādžiem ir pilnas burciņas un arī saldētavā vairs nav vietas - tos ir vērts kaltēt tējai. Kaltēt ogas drīkst arī uz palodzēm siltumā, saulītē, pašās procesa beigās piedodot lielāku karstumu," iesaka Zeltīte Kaviere.

Vai tiesa, ka vislabāk pīlādžogas ievākt rudenī pēc salnām, lai mazāk spīvā rūgtuma? Zeltīte Kaviere stāsta - ar pīlādžogām ir līdzīgi kā ar kartupeli, kas ticis pakļauts aukstumam: "Aukstuma ietekmē ciete un miecvielas pārvēršas par cukuru, taču vienīgais, kā dēļ negaidīt septembra beigas ar salnām, ir putni. Tie pirmie notiesās vērtīgās ogas. Lai mazinātu rūgtumu, novāktās ogas var uz brīdi ielikt ledusskapī vai izmērcēt aukstā ūdenī, paturot uz nakti. Tiesa, mērcējot ogas zaudēs daudz labu vielu."

Zeltīte Kaviere parasti pīlādžus vāc septembrī. Lai gan dažviet ogas iekrāsojās sarkanas jau jūlija beigās, ir jāgaida vismaz divas nedēļas, lai tās labi nogatavojas. "Šīs vasaras karstums ogas un augļus teju izcepa, pirms tie paguva kārtīgi nogatavoties. Taču nevāciet ogas pusgatavas. Vērojiet putnus - gājputni pīlādžogas parasti nolasa pirmie. Tiklīdz putni sāks lidot prom, ir īstais laiks ievākt pīlādžus," saka Zeltīte Kaviere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Farmaceiti atgādina, kur saules zobi kož jau pavasarī

Pirmās vasarīgās dienas nereti nāk ne tikai ar prieku par siltā apģērba noglabāšanu tālākajā plauktā, bet arī ar saules apdegumiem, kas, kā zināms, kaitē ādai un veselībai kopumā. Ņemsim vērā – pat li...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits