Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Baskāji rudenī

Šovasar tik maz laika veltīju skriešanai, ka kauns skatīties uz Endomondo rezultātu tabulu, jo šķita - ak, vēl jau laiks! Varbūt tāpēc, ka, skrienot pa pilsētu vai meža takām, brīžiem sāp mugura neatkarīgi no pareizi izvēlētiem apaviem un skriešanas taktikas. Bet tā nav, skrienot basām pēdām gar jūru.

Tikai patālu gan man tā jūriņa, lai regulāri sanāktu izskriet. Taču liels prieks par vasaras noslēgumu, ko uzrīkoja Baskāju skriešanas biedrība, jau trešo reizi pulcējot dabai tuvākā skriešanas stila entuziastus Baltijas Baso pēdu ultramaratonā 29. augustā Kurzemes jūrmalā. Sacensību trase vijās ap Kolkasragu, ar startu Mazirbē un finiša līniju Rojas pludmalē, kur kādu no distancēm - 53 kilometru, 34 kilometru un 11 kilometru - pieveikušos gaidīja atbalstītāji un Senās uguns naktij sagatavotās ugunskuru konstrukcijas.

Pirmās basās skriešanas sacensības Baltijā notika pirms trim gadiem. Šajā laikā daudz kas ir mainījies un attīstījies - arvien vairāk cikvēku ir dzirdējuši par baskāju skriešanas kustību, arī sacensību dalībnieku skaits, salīdzinot ar pirmo gadu, šogad jau bija trīskāršojies - kopā trīs distancēs startēja vairāk nekā 170 dalībnieku. Iespēja būt un izjust sevi šeit un tagad - tā baskāju skriešanu raksturo viena no skrējiena dalībniecēm Guna Meistere, kas piedalījās 34 kilometru distancē un ieguva pirmo vietu. 53 kilometru trases rekordu dāmu konkurencē uzstādīja Līva Medne, bet 11 kilometru trases rekordu laboja pērnā gada otrās vietas ieguvēja Gunta Amoliņa. Vīriešu grupā 53 kilometru distancē pirmais finišēja Jānis Actiņš, 34 kilometrus pirmais noskrēja Uldis Kļaviņš, bet 11 kilometrus - Gundars Rusovs.

Sākot ar šo gadu, Baltijas Baso pēdu ultramaratons vairs nav vienīgās baskāju skriešanas sacensības Baltijā. Augusta vidū arī Lietuvā tika aizvadītas pirmās baskāju skriešanas sacensības, kur dalībnieku pēdu labsajūtai tika piedāvāts golfa laukuma zāliens. Kā apgalvo baskāju skriešanas piekopēji, skriešana basām pēdām ir iespējama visu gadu, pat ziemā. Ne velti tieši latviešu skrējējam Edgaram Rencim pieder Ginesa pasaules rekords skriešanā basām pēdām pa sniegu.

Vēl pirmajās siltajās rudens dienās nav grūti uzsākt skriet basām, turklāt, regulāri turpinot šo nodarbi, pēdas pakāpeniski pieradīs un norūdīsies, ļaujot šo nodarbi turpināt līdz pat vēsam laikam un pirmajam sniegam. Pērn pēdējoreiz skrēju basām vēl oktobra vidū. Pludmalē citi dabas mīļotāji jau tinās siltajās jakās un cepurēs, bet es nopriecājos, cik forši smiltis izmasē pēdas un sāļais jūras gaiss palīdz tikt vaļā no sezonas pirmajām iesnām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits