Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Jo agrāk un precīzāk atklāj, jo efektīvāk var izārstēt

Jaunā metode izglābj

Onkoloģijas slimniekiem, arī tad, ja pēc operācijas un ķīmijterapijas kursa pirmais ārstu slēdziens ir optimistisks – vēža vairs nav –, pārbaudes ir jāveic atkārtoti noteiktos laika intervālos, lai pārliecinātos, ka slimība ir atkāpusies un neatgriezīsies. Arī atveseļošanās periodā svarīgi, lai diagnostika būtu maksimāli precīza. Par to pacienti pārliecinās uz savas ādas. Savā pieredzē dalās krūts vēzi pārcietusī Sintija.

Izglāba saudzīgi

Ziņu par pilnīgu izveseļošanos sieviete saņēma, kad viņai atkārtoti veica PET/CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu. Tā ir visprecīzākā metode, ar kuru ir iespējams noteikt, vai organisms ir brīvs no vēža vai tomēr ne. 

Pirmo reizi uz šāda veida pārbaudi Sintija devās neilgi pēc tam, kad pabeidza ķīmijterapijas kursu.

"Vīrs un arī vecāki uzstājīgi teica, lai pierakstos uz izmeklējumu. Jā, asins analīzes bija labas, bet kaut kāds iekšējs nemiers bija. It kā man vajadzēja būt veselai pēc tādas ķīmijterapijas devas, tomēr iekšējā balss nedeva mieru. Kontrolei varēju veikt pārbaudi arī ar citām metodēm, taču radinieki uzstāja uz šo, jo PET/CT  skata visu ķermeni. Jāteic, labi, ka tā," priecājas Sintija. Viņa pieņēma ar vīra, savu vecāku un draugu gādību sarūpēto naudu un devās veikt liktenīgo pārbaudi, kurai beidzot vajadzēja ieviest skaidrību un dot mieru. "Skaidrību guvu, bet miers atkal uz kādu laiku izplēnēja," saka sieviete. "Attēlos bija skaidri redzams, ka ķīmijterapija nav spējusi uzveikt divas mazas metastāzes tuvu pie paduses, kas vēlāk biopsijā arī apstiprinājās. Tās vajadzēja ar steigu operēt."

Tā kā PET/CT uzrādīja precīzu vietu, kur sliktās šūnas perinās, Sintijas ārsts veica saudzīgu operāciju, izņemot tikai neveselos audus. Ārstu konsilijs lēma, ka Sintijai nav nepieciešams atkārtoti iziet ķīmijterapijas kursu, pietiks tikai ar apstarošanu, kas ir saudzīgāka ārstēšanas metode. Atkārtoti veiktā PET/CT pārbaude apliecināja – ārstu izvēlētā taktika bijusi pareiza, un Sintijas organismā ļaundabīgu šūnu veidojumi vairs netika atrasti. 
 

Ar ko atšķiras?

Sintija bija lasījusi, ka arī Latvijā jau kādu laiku ir iespēja veikt PET/CT jeb pozitronu emisijas tomogrāfijas un datortomogrāfijas kombinēto izmeklējumu, kas atšķirībā no citiem vizuālās diagnostikas veidiem, kuros atklāj audzēju pēc redzamām pārmaiņām audos, spēj novērtēt audzēja funkcionālo dabu. Citiem vārdiem sakot, PET/CT uzskatāmi parāda, kā audzējs uzvedas – vai tas ir labdabīgs vai ļaundabīgs, cik aktīvs un agresīvs vai, gluži otrādi, neaktīvs tas ir.  

Ļoti bieži ārsti PET/CT iesaka īpaši limfomas slimniekiem, jo šie audzēji mēdz izplatīties pa visu organismu. Ja uzreiz zina, kuros limfātiskajos audos ir vēža šūnas, tas ārstiem ļoti atvieglo piemeklēt pareizo ārstēšanas taktiku. Arī pēc ārstēšanās ir būtiski veikt regulāras pārbaudes, lai pārliecinātos, ka slimība nav atgriezusies, vai nepieciešamības gadījumā sāktu savlaicīgu ārstēšanu.

Ar mūsdienīgu diagnostiku ir iespējams agrīni noteikt staru un ķīmijterapijas efektivitāti. Nav nepieciešams gaidīt, kad nenogalinātās vēža šūnas tiktāl ir savairojušās, ka ir saredzamas ar vizuālās diagnostikas metodēm. Ļoti precīza un agrīna diagnostika ļauj arī precīzāk ārstēt gan izvairoties no liekām medikamentu devām, ja izrādās, ka vēzis jau apturēts, gan izvairoties no konkrētam vēža veidam nepietiekami efektīvām zālēm un ātrāk pārejot pie citām. Precīzs ārstēšanas plāns samazina nevajadzīgas terapijas blaknes, izmaksas un palielina efektīvas izārstēšanās iespējas.

Top komentāri

kk
k
Brīnišķīga metode. Vai, lūdzu, nevarētu arī uzrakstīt cenu, ja jau rakstīts, ka sametās vecāki, vīrs un draugi?
Pirtnieku Ansis
P
Mjā... biznesa vārdā veikli farmācijas darboņi uzskrūvējuši izmeklējumam cenu (virs 1000 Eur). Nu ko, nauda nesmird ! Tagad tik reklamēšanās pa visiem internetsaitiem, lai ļautiņi maksā un pilda darboņiem kabatas. Āķis lūpā tautai...
b
b
Nezinu. Kā cilvēks, kurš gājis tam cauri, neesmu pārliecināts, vai diagnostikas uzlabojumi, bez ārstēšanas uzlabojumiem ir vajadzīgi. Nu šajā gadījumā, ja nu būtu vajadzīga atkārtota ķīmija? Daudzreiz remisijas var ilgt ilgu laiku. Bet ir gadījumi, kad viens pēc otra ķīmijas kursi tā sagrauj imunitāti, ka tā arī aizej pēdējos dzves gadus pavadījis mocībās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits