Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ērtai atpūtai vasaras dārzā

Gan dārzs ar tajā augošajiem stādiem un dobju izvietojumu, gan citi piemājas objekti - lapene, terase, atpūtas nojume - ir īpašnieka dzīvesveida un gaumes atspoguļojums un parasti organiski sader ar māju, ir tās turpinājums.

Terasei un lapenei ir līdzīgas funkcijas - tās abas ir vietas, kur patīkami pavadīt laiku ārpus telpām, vienlaikus patveroties gan no saules, gan lietus vai tieši otrādi, meklējot sauli, lai tā sildītu, kad jūs omulīgi gribēsiet ieturēt maltīti. Nereti īstās sajūtas par katras telpas izmantojumu atnāk, kādu laiku jau tajā dzīvojot un pamanot to, kā trūkst.

Ierastais komplekts, kas tiek nodrošināts visupirms, ir galds, krēsli, grils. To izvēle ir gaumes, funkcionalitātes un maciņa biezuma jautājums. Joprojām ir aktuālas gan plastmasas pītās, gan koka mēbeles, stāsta Terases mēbeļu īpašniece Ilze Bērziņa. Aizvien vairāk tiek izmantots dabiskais koks, kurā var izcelt struktūru, īpaši to krāsojot. Ja dārza mēbeles iegādātas jau sen, Ilze iesaka tās atsvaidzināt ar jaunām krāsām un šādi piešķirt tām otru mūžu.

"Īpašu noskaņu radīs dažādu krāsu spilveni, galdauti, puķupodi un citi mazie aksesuāri mājīgumam un sajūtai, ka dzīve norit šeit. Aizvien biežāk, komplektējot mēbeles, tiek jaukti kopā dažādi materiāli un tekstūras. Piemēram, tiek izvēlēts kārtīgs koka galds, kas tiek kombinēts ar šosezon tik aktuālajiem pītajiem krēsliem," atklāj Ilze. Tomēr liela nozīme ir dārza un mājas videi - vai tā ir klasiska, askētiska, moderna. Kādi materiāli dominē - akmens, betons, stikls un metāls vai tomēr koks un tā tālāk. Izteikti modernai arhitektūrai nepiestāvēs kantristila krēsli vai Provansas stila cakainums, kaut arī Vidusjūras reģiona gaisotne terases iekārtojumā šogad ir īpaši aktuāla. Tiem, kas vēlas neparastākus terases iekārtošanas risinājumus, būtu jāatrod labs meistars, ar kuru nonākt pie vēlamā rezultāta. Vajag vaicāt un stāstīt par saviem sapņiem un idejām, jo nereti, ja uzrunātais meistars nevarēs pats kaut ko izdarīt, vismaz zinās kādu amata brāli, kuru ieteikt.

"Labs iedvesmas avots, kur smelties idejas, ir interneta vietne Pinterest. Tur, ierakstot vēlamos atslēgas vārdus, rezultātu gūzmā var pavadīt vairākas stundas, lūkojoties skaistajās bildēs. Tomēr jāatceras, ka visbiežāk mūsu nolūkotā sapņu terase atrodas kādā siltā zemē, kur ļoti reti līst lietus un nav vēss, tāpēc to dizainēt var daudz brīvāk," iesaka Bērziņa. Viņa novērojusi, ka interesantas idejas, neparasta dizaina priekšmetus un to autorus iespējams sastapt gadatirgos, tematiskajās izstādēs.

Bērnu priekam 

Ģimenēs, kurās aug bērni, parasti, iekārtojot atpūtas vidi dārzā, tiek domāts par šūpolēm un mini rotaļlaukumu ar slidkalniņu un kāpelējamām konstrukcijām. Šādus mini bērnu laukumiņus var iegādāties gatavus, bet var arī pasūtīt atbilstošus sava dārza izmēriem, krāsām un vēlmēm. Cenu amplitūda ir plaša - atkarībā no darbu izpildes kvalitātes. Jo zemāka cena, jo, no galdniecības viedokļa raugoties, izstrādājums būs mazāk nostrādāts, būs taupīts uz meistara stundu un detaļu kvalitātes rēķina, taču, kas attiecas uz mēbelēm un bērnu aktivitātēm paredzētajiem objektiem, uz kvalitātes rēķina taupīt nevajadzētu, jo runa ir ne tikai par estētiku, bet arī bērnu drošību.

Brīvdienu simbols - šūpuļtīkls 

"Nekad no modes neizejoša terases rota ir šūpuļtīkli, kas ir laiskuma un brīvdienu simbols. Tajos var relaksēties pēc kārtīga pēriena pirtī. Jaunajos privātmāju rajonos, kur vēl nav izauguši koki, terases stabi, sijas vai balkona malas ir vienīgās vietas, kur tos var stiprināt, ja netiek izgatavotas īpašas iekāršanas konstrukcijas," iesaka Ilze. Veikalos ir nopērkami šūpuļtīkli cenu kategorijā no desmit līdz dažiem simtiem eiro. Cenas ziņā gana demokrātiski ir auduma šūpuļtīkli, to izmaksas veido pamatmateriāla kvalitāte - izturīgums, elastīgums, žūšanas funkcionalitāte. Visdārgākie ir ar rokām darinātie šūpuļtīkli, kas nereti tiek pieskaņoti klienta interjeram gan ar vijuma, gan koka krāsu. Tie ir veidoti plati, ērti, no kvalitatīva kokvilnas vai sintētikas diega. Cenas un kvalitātes attiecību vislabāk varēs novērtēt tie, kuri būs iegādājušies un izmēģinājuši ne vienu vien šūpuļtīklu. Tāpēc, pirms iegādājaties šūpuļtīklu, būtu ieteicams tajā iegulties.

Interesanti no dizaina viedokļa un funkcionalitātes ir piekaramie krēsli - ja vien jums ir vieta, kur tos novietot. "Veikalos piedāvātās metāla kājas ir funkcionālas, taču nenodrošina iespēju panākt patiesu šūpošanos, kas ir relaksējoša. Komplektā piedāvātā kāja ir pārāk nestabila un vairāk rada šūpošanās apziņu. Tāpēc vislabāk piekaramos šūpuļtīklus un krēslus stiprināt pie terases sijām vai kokos, atceroties, ka šūpojoties dinamiskā slodze ir lielāka nekā šūpojamā svars. Attiecīgi - ir jādomā par virves, kurā iekārts krēsls, iesiešanas veidu kokā vai pie sijas," atgādina Bērziņa. Ja pagalmā nav lielu koku, kuros iekārt šūpuļtīklu, un uz terases nav tik daudz vietas, lai piekārtu šūpuļtīklu tur, var pasūtīt meistariem brīvi stāvošas konstrukcijas, kurās var izvietot šūpoles bērniem, šūpuļtīklus vai piekaramos krēslus. Šāda atpūtas vieta palīdz radīt dārza zonējumu, kuru tālāk var attīstīt, stādot augu grupas, kas pieaugot veidos savdabīgu oāzi.

Ziemā jānes zem jumta 

Iestājoties gada aukstajiem mēnešiem, ja ir iespējams, būtu labi terases mēbeles ielikt šķūnī, lai tām nepiekļūtu mitrums un tās ilgāk kalpotu. Ja šādas iespējas nav, iekārtojot terasi, būtu labāk izvēlēties koka mēbeles, kurām sals un mitrums īpaši nekaitē, jo tās ir pārklātas ar mūsu laikapstākļiem atbilstošiem materiāliem. Šūpuļtīklus, kas piesmēlušies sauli vasaras mēnešos, var novietot iekštelpās, lai arī ziemā baudītu vasaras laiskuma simbolu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko