Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ilzītei jādzīvo Līgatnē

Ilzīte ir lācis, ar kuru lepojas ne tikai Līgatnes dabas takas, bet arī visa Latvija. Pašlaik vajag parūpēties, lai lācenīte laimīga savu mūžu vadītu ierastajā dzīvesvietā.

Līgatnes dabas takās ir divi lāču voljeri, no kuriem vecākais ir uzcelts 1995. gadā. Tajā dzīvo trīs lielie lāči - Mikus, Puika un Made, bet atsevišķi - Ilzīte. Voljers ir savu laiku nokalpojis un nav vairs drošs ekspluatācijā. Pēdējos gados nepārtraukti tiek veikti pielabošanas darbi, bet visiem šiem pasākumiem ir īslaicīgs efekts. Mades došanās brīvsolī šovasar to apstiprināja. Pienācis laiks jautājumu risināt nopietni. GNP fonda un Dabas aizsardzības pārvaldes vadība, finansiāli nespējot atrisināt problēmu, izlēma - vai nu atdot lācenīti Ilzīti pavisam projām, vai arī apvienot visus lāčus vienā voljerā.

Taču lāči ir vienpatņi. Līgatnes lielie lāči sadzīvo tikai tāpēc, ka ir kopā uzauguši. Salikt visus četrus vienā voljerā nozīmētu viņiem radīt milzīgu stresu, bet visvairāk ciestu Ilzīte, kura pieradusi dzīvot viena. Ilzīte arī pēc dabas ir ļoti nervoza un bailīga, viņu pat kraukļi var aizbiedēt no barības. Lācenīte ļoti baidās no visa jaunā un neierastā. Milzīgs stress varētu kļūt par viņas bojā ejas iemeslu.

Lāču mamma Velga Vītola, kura Ilzīti audzinājusi no dzīves pirmajiem mirkļiem, nolēma cīnīties par mīlules palikšanu Līgatnē. Viņa aicina cilvēkus vēl ziemas laikā savākt naudu - nepieciešamos 26 000 latu jaunās apmetnes vietas ierīkošanai. Tad pavasarī varētu sākt celtniecību. Velga Vītola atradusi arī piemērotu vietu lācenītes mājai. Tā atradīsies aptuveni puskilometru no Ilzītes pašreizējās dzīvesvietas, ļoti skaistā meža teritorijā, kurai cauri tek neizžūstošs meža strauts. Turklāt tur ērti var ierīkot jaunu taku apmeklētājiem!

Ja nodoms izdotos, arī trim lielajiem lāčiem uzlabotos dzīves apstākļi - viņi dzīvotu pašreizējā Ilzītes voljerā, un apmeklētāji viņus varētu labāk redzēt!

Cerēsim, ka Ilzītei paveiksies un nākamais gads Līgatnē atkal noritēs zem Lāča zīmes. Lāču mamma Velga Vītola aicina visus dabas draugus, uzņēmumus un iestādes, kas var palīdzēt finansiāli, pārskaitīt naudu kontā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko