Laika ziņas
Šodien
Migla

Kā cīnīties ar pavasara nogurumu

Šis periods, kad tikko kā beigusies ziema, bet pavasaris vēl īsti nav uzņēmis apgriezienus, daudziem ir gan fiziski, gan emocionāli grūts. Psiholoģe Diāna Zande portālam www.sieviesuklubs.lv atklāj, kādēļ tā ir, un iesaka pavisam vienkāršus paņēmienus, lai savu pašsajūtu uzlabotu!

Tāds nu ir dabas ritms - vasarā un rudenī mēs saņemam daudz vitamīnu un saules enerģijas, un mūsos ir spēks, lai varētu izturēt garo, tumšo ziemu - diezgan drūmo laiku, kas raksturīgs it visur relatīvajos Ziemeļos, kur mītam.

Tādēļ pavasari, kas pie mums nav tik agrs, tik krāšņs un spilgts kā dienvidos, parasti sagaidām krietni iztukšoti. Fiziskajā ziņā vitamīnu trūkuma, bet emocionālajā - saules gaismas un svaiga gaisa trūkuma dēļ.

Tāpat rudens un pavasaris, kad mainās sezonas, ir arī emocionālo svārstību laiks. Tad cilvēkiem, kuri piedzīvo sezonālo depresiju, tā mēdz saasināties, bet veseli cilvēki, sākoties pavasarim bieži izjūt nomāktību vai emocionālo nestabilitāti.

„Pavasara atnākšanu var salīdzināt ar piektdienu. Arī darba nedēļas beigās mums ir nedaudz grūtāk, jo tad sakrājies nogurums, un, lai atgūtu spēkus, ir nepieciešama sestdiena un svētdiena atpūtai.

Tādēļ pavasara nomāktību noteikti nav jāuztver kā likteņa nolemtību! Sevī vienkārši ir jāpieņem to, ka ir pavasaris, un pirms izdīgs jaunie asniņi un dabiskie vitamīni, kādu brīdi būs nedaudz grūtāk. Jāapzinās, ka tas ir dabiski,” uzskata Diāna Zande.

Lai tev palīdzētu pārvarēt pavasara nogurumu, psiholoģe iesaka vairākus efektīvus paņēmienus, kas nemaksā neko!

Vairāk kustību!

Lai pavasarī kļūtu mundrāka, ir vairāk jākustas! Tiklīdz ir saulains laiks un iespēja, jādodas pastaigā. Piemēram, ja uz darbu brauc ar mašīnu, savu auto vari atstāt divus vai trīs kvartālus pirms darbavietas un pastaigāties.

„Fiziskās aktivitātes mūsos rada vairāk laimes hormonu un jūtamies daudz labāk! Papildus tam, pastaigājoties ieelpojam svaigo gaisu un iegūstam laiku, lai padomātu par sevi.

Protams, ja ir iespējams apmeklēt vingrošanu, arī tas ir brīnišķīgi, bet es tomēr gribētu ieteikt šo vērtīgo bezmaksas pasākumu – pastaigas svaigā gaisā!

Savukārt uzturoties telpās, centies pēc iesējas biežāk atvērt logu un piedzīvot to, kā viss plaukst! Skaties un ieraugi, kāda šodien ir gaisma un kā no zemes ārā jau spraucas zāles stiebriņi. Pievērs uzmanību šiem procesiem dabā, vērojot, kā viss atdzīvojas, jo tas nereti sniedz arī pozitīvu emocionālo efektu,” iesaka Diāna Zande.

Pamodini savu ķermeni

Tā vietā, lai no rītiem ilgāk pagulētu, piecelies nedaudz agrāk un pavingro! Atver logu, ielaid telpā pavasarīgo gaisu un pastaipies, pavingro, kārtīgi izkustinot visu ķermeni.

Pēc tam ieej dušā un veic patīkamas ūdens procedūras. Arī tās dod enerģiju, turklāt neko nemaksā! Vari paberzēt ķermeni ar dvieli, lai uzlabotu asinsriti, un jaunajai dienai sagādātu lielāku enerģijas devu.

Kafijas vietā zāļu tēju!

„Man negribētos teikt, ka no rīta ir būtiski iztukšot kafijas tasi, jo, lai gan kafija stimulē, tā tomēr rada uzbudinājumu.

Varbūt pavasara sākums ir laiks, kad labāk padomāt par to, kā savam organismam palīdzēt attīrīties no ziemas uzkrājumiem, un brokastīs baudīt citronūdeni vai zāļu tēju, kas garšo,” tā psiholoģe.

Baudi dabas labumus

Tāpat šajā laikā vairāk uzmanības vajadzētu pievērst uzturam un gādāt, lai tas ir pēc iespējas vienkāršs.

Diāna Zande stāsta, ka „tūdaļ sāks plaukt upeņu pumpuri, kas ir gan brīnišķīgs C vitamīna, gan hlorofila avots, bet vēlāk – liepu pumpuri. Tad nu pastāvi pie upeņu krūma un pagrauzt tā pumpurus, vai arī pārkaisi ar tiem biezpienmaizi!

Tāpat pavisam drīz gar stūriem jau rēgosies nātres, un tad, ja šis stūris neatrodas pilsētā, bet kādā pļavā un ir tīrs, pagatavo nātru zupu, bet vēl pēc laika izvāri gaiļpiešu lapu zupu.

Dabā ir tik daudz veselīgu produktu, kurus varam izmantot, vienkārši ir jāiemācās tos pielietot! Protams, tas uzreiz nav jāpārvērš dzīvesveidā un jāpārtiek tikai no virzas, bet nelielos daudzumos noteikti varam izmantot to, kas pie mums aug!”

Laiks sev

Domājot par sevis emocionālu pabarošanu, sākoties pavasarim kalendārā ieraksti un ik dienu atlicini laiku tikai sev!

„Pieņem, ka tas ir brīdis, kuru nevienam neatdosi, un pavadi to, kā vēlies – vai nu sēžot parkā vai kādā kafejnīcā lasot žurnālu un malkojot tēju, vai arī izbraucot ar riteni vai tikai aizejot pie Daugavas vai Gaujas, ja dzīvo tai līdzās.

Galvenais, lai katru dienu tev būtu kāds mazs brīdis, ko pavadīt vienatnē ar sevi,” iesaka psiholoģe.

Pasteidzini sevī pavasari!

„Tas taču ir tik elementāri - ienes istabā īstu, dzīvu zaļumu! Nogriezt jebkāda koka zarus un mājās izplaucē tiem lapas vai arī iesēj un izdiedzē zālīti.

Tāpat vari izdiedzēt krešu sēklas, iesēt dilles vai pētersīļus, un tas nekas, ka neizaugs kaut kas ļoti dižs!

Tā kā pēc ziemas esam noilgojušies pēc saules gaismas, vienkāršākais veids, kā to vairot, ir nomazgāt logus.

Ziema ir laiks, kurā mēdzam uzkrāt dažādas lietas, tādēļ varbūt pavasara sākums ir īstais brīdis tās pārskatīt! Izrevidē plauktus vai skapi un izmet to, kas nav vajadzīgs! Nav jau jāiztīra visu māju, pietiek sakārtot un uzspodrināt kaut ko vienu,” pārliecināta Diāna Zande.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko