Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā neļauties pēcpusdienas nogurumam

Lai arī siestu jeb pusdienslaika snaudu piekopj daudzās zemēs, šādu greznību lielākā daļā Eiropas valstu var atļauties retais. Ja jūtat, ka pēcpusdienā jūs kļūstat miegains un nespējat labi koncentrēties darbam, ievērojiet vairākus padomus, kas palīdzēs jums palikt mundram, neķeroties pie kārtējās kafijas tases, ziņo portāls Oprah.com.

1.Veltiet pietiekamu laiku naktsmieram

Daudzi mūsdienu ātrā ritma dēļ nedabū pietiekami atpūsties, uzsver zinātņu doktors un Hermana memoriālās slimnīcas Hronobioloģijas un hronoterapijas centra direktors Maikls Smolenski. Tā kā enerģijas līmeņa pazemināšanos vistiešāk ietekmē ķermeņa pulkstenis, savukārt miega zagšana naktī kļuvusi par mūsdienu cilvēka paradumu, pēcpusdienas noguruma ietekme ir kļuvusi graujošāka, norāda M.Smolenski. Ņemot vērā saspringto dzīves ritmu, zinātņu doktors naktī ikvienam iesaka gulēt vismaz astoņas stundas.

2. Ķerieties pie uzkodām

Mazas uzkodas palīdz pieveikt nogurumu. Kā apgalvo dietoloģe un grāmatas Ēdiens & Garastāvoklis (Food & Mood) autore Elizabete Somere, deviņi no desmit aptaujātajiem, kurus nogurums piemeklē pēcpusdienā, no rīta nav paēduši brokastis. E.Somere uzskata, ka pusdienslaikā vislabāk izvairīties no ogļhidrātiem, ķeroties pie tādām uzkodām, kuras satur pēc iespējas vairāk enerģiju sniedzošos proteīnus. „Maza kviešu maizes sviestmaize ar tītara gaļu, zema tauku satura jogurta trauciņš un augļi jums sniegs daudz vairāk enerģijas nekā pilns šķīvis ar spageti,“ norāda grāmatas autore.

3. Izvairieties no cukura-kofeīna dopinga

Lai arī cukurs un kofeīns piešķir gandrīz momentānu enerģiju, parasti šāds enerģijas pieplūdums beidzas ar pamatīgu spēku izsīkumu. „Mums jāiemācās pastāvīgu enerģijas pieplūdi un produktivitāti vērtēt augstāk par impulsīvu kafijas dzeršanu vai Snickers šokolādes notiesāšanu,“ uzsver Ozs Garsija ,grāmatas Your Personal Prescription for Supermetabolism, Renewed Vitality, Maximum Health, Instant Rejuvenation autors. Viņš aicina kafijas tasītes vietā ķerties pie tādām uzkodām kā cieti vārītas olas, rīsu krekeriem ar sieru vai tunča.

4. Izejiet īsā pastaigā

Fiziska piepūle un vingrinājumi rada enerģijas pieplūdi. M.Smolenski arī norāda, ka atrašanās ārā – dabiskā gaismā - palielina koncentrācijas spējas.

5.Sadaliet darbus

Sinhronizējiet darāmos darbus ar savu enerģijas līmeni. Grūtus lēmumus un diskusijas, kā arī sarežģītus projektus īstenojiet tad, kad jūsu enerģijas līmenis ir augsts – tātad, visticamāk, ne pēcpusdienā. „Ja iespējams, pēcpusdienā pievērsieties stimulējošām un interesantām, taču ne pārāk sarežģītām nodarbēm,“ uzsver profesors un menedžmenta pasniedzējs Tomas Lauda.

6. Tiecieties ar enerģiskiem cilvēkiem

Pēcpusdienā organizējiet tikšanās ar cilvēkiem, kas jūs iedvesmo un kuri ir enerģiski, vai arī atrodiet laiku īsai sarunai ar labu draugu, ierosina T.Lauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko