Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kādēļ uztraukties par dzemdes kakla čūlu?

Man ir 30 gadu, neesmu vēl dzemdējusi, arī abortu nav bijis, bet konstatēta dzemdes čūla. Kāpēc tā radusies? Vai tā var ietekmēt grūtniecību, kuru plānoju nākotnē - pēc diviem gadiem? Vai čūla nozīmē, ka man ir lielāki dzemdes kakla vēža riski? jautā lasītāja.

Atbild ginekoloģe Dace Matule:


Dzemdes kakla čūla ir vairāk tāds it kā pacientam saprotams dzemdes kakla labdabīgu izmaiņu variants. Uz aci apskatot dzemdes kaklu spoguļos ( kā tas parasti notiek ginekologa apskates laikā), ārsts redz, ka uz dzemdes kakla ir nevis maigi sārta gļotāda kā tas ir normas gadījumā, bet koši sārts/sarkans apvidus. Šādu labdabīgu ainu sastop tad, kad dzemdes kakla kanālu izklājošais cilindriskais epitēlijs ir it kā par daudz - to mēs redzam arī dzemdes kakla ārpusē. Šāda aina pilnīgi nav saistīta ar dzimumdzīvi vai infekcijām. Pat jā neārstē eroziju, ar laiku tā sadzīs  - pārklāsies ar plakano epitēliju maksts pienskābo baktēriju iedarbības rezultātā. Bet kādēļ uztraukties, ja čūla sadzīst tik un tā?
- Tādēļ, ka dzemdes kakla čūla ir lielāki ieejas vārti infekcijām, tai skaitā arī HPV - cilvēka papilomatozajam vīrusam, kas jau pēc gadiem var būt dzemdes kakla pirmsvēža un vēža izmaiņu izraisītāji.  Dzemdes kakla čūla vienkāršā apskatē var izskatīties tieši tāpat kā citi, nebūt ne tik labdabīgi dzemdes kakla bojājumi. Dzemdes kakla apskate ar palielinājumu - kolposkopu un arī maza gabaliņa nokniebšana- biopsija. Ārstiem palīdz izlemt ko tālāk darīt. Ja ir daudz gļotainu izdalījumu - iespējams paātrināt dzemdes kakla sadzīšanu, čūlu apstrādājot ar speciālu medikamentu, šķidro slāpekli vai lāzeru.

Dzemdes kakla čūla neizraisa neauglību, neietekmē bērniņa iznēsāšanu un dzemdību norisi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko