Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Saša Denča ekspedīcijā mēģina pielāgoties gulbju dzīvesveidam un sekot ikgadējam šo putnu migrācijas ceļam, kas no tundras apgabaliem Krievijā ved līdz pat gulbju ziemošanas vietām Lielbritānijas Lielbritānijas ziemeļrietumos.

Lielais ceļotājs - mazais gulbis

19. septembrī Lielbritānijas vides aizsardzības organizācijas Wildfowl and Wetland Trust pārstāve Saša Denča pacēlās debesīs ar motorizētu paraplānu, lai kopā ar mazajiem gulbjiem no to ligzdošanas vietām Krievijas polārajos apgabalos veiktu vairāk nekā 7000 km garu lidojumu pāri 11 valstīm, to vidū – arī Latvijai.

Savdabīgais lidojums tiek īstenots starptautiskās akcijas Gulbju lidojums ietvaros. Sieviete, kas ar paraplānu veic mazā gulbja migrācijas maršrutu no Pečoras upes deltas Ņencu autonomajā apvidū Krievijā līdz Slimbridžai Lielbritānijā, ir traumējusi ceļgalu un patlaban ir nogādāta pie ārstiem Sanktpēterburgā. Lai arī tundras apgabalus izdevās šķērsot ļoti veiksmīgi, tālāko ceļojumu krietni aizkavēja nelabvēlīgie laikapstākļi. Visi ekspedīcijas dalībnieki joprojām cer, ka ceļojumu izdosies turpināt, tomēr ir skaidrs, ka plānotā maršruta veikšana kavējas par aptuveni 10 dienām. Līdz ar to Latvijā ekspedīcija varētu ierasties oktobra beigās. 

Lidojums ar gulbjiem

Saša Denča ekspedīcijā mēģina pielāgoties gulbju dzīvesveidam un sekot ikgadējam šo putnu migrācijas ceļam, kas no tundras apgabaliem Krievijā ved līdz pat gulbju ziemošanas vietām Lielbritānijas ziemeļrietumos, kur paraplāniste un pētniece plāno nokļūt līdz novembra beigām. 

Lidojums notiek ar motorizētu paraplānu – izpletni spārna formā, komplektētu ar mugursomu, kuras rāmim piestiprināts neliels dzinējs ar dzenskrūvi jeb tā saucamais propelleris. Paraplāns ļauj Sašai pārvietoties teju tāpat kā gulbjiem – tādā pašā ātrumā un augstumā un sastopoties ar tām pašām grūtībām: nelabvēlīgiem laikapstākļiem, piemērotas un drošas atpūtas vietas meklējumiem, degvielas (barības) trūkumu u. c. Līdz ar to šī ir gluži reāla iespēja iejusties mazo gulbju ādā, veicot šo garo un sarežģīto ceļojumu. Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mazajam gulbim – sugai, kuras īpatņu skaits Eiropā pēdējo gadu laikā samazinājies teju uz pusi. 1995. gadā Eiropā bija apmēram 29 000 mazo gulbju, 2010. gadā to skaits bija samazinājās līdz 18 100, un arī patlaban tas turpina sarukt. 

Par potenciālajiem iemesliem mazo gulbju skaita sarukšanai uzskatāmas to nelikumīgās medības, mitrāju un līdz ar to piemērotu atpūtas vietu trūkums migrācijas ceļā, vietējo iedzīvotāju aktivitātes, dzīvnieku uzbrukumi, elektrolīniju izplatība un klimata pārmaiņas. Tomēr, lai rūpīgāk izpētītu un izprastu patiesos iemeslus, kā arī pievērstu sabiedrības uzmanību šīs putnu sugas centieniem izdzīvot, tiek īstenota šī starptautiskā akcija. 

Divi pārlidojuši arī Latvijai

Ceļojums sākās tundrā – balto lāču valstībā –, kur mazie gulbji vasarās audzina mazuļus. Tuvojoties ledainajai Arktikas ziemai, ceļā kopā ar gulbjiem devās arī Saša. Savā lidojumā Saša ir apņēmusies apciemot visdažādākos cilvēkus, kuri ikdienā sastopas ar mazajiem gulbjiem. Tie ir gan seno nomadu – ziemeļbriežu audzētāju cilšu – pārstāvji, gan karavīri militārajās bāzēs, kuri savos radaru ekrānos ik dienu mēģina atšķirt gulbjus no lidaparātiem, gan iedzīvotāji pilsētās, kas veidojas arī ap gulbju iemīļotajām barošanās un atpūtas vietām. 

Plānots, ka dažos lidojuma posmos Sašai pievienosies arī citi paraplānisti. Viņai ir arī īpaša atbalsta grupa uz zemes, kas nodrošina nepieciešamo palīdzību un izplata informāciju par ekspedīcijas norisi. Šobrīd pēc Sašas kājas traumas ekspedīcijas komanda pielāgo paraplāna mehānismu, lai Saša varētu turpināt lidojumu ar paraplānu un piezemēties ar riteņiem nevis kājām, tādējādi  kājas trauma netraucētu ekspedīcijas gaitu. 

Sašai lidojumā ir līdzi neliels satelīta raidītājs, lai cilvēki varētu sekot lidojuma norisei tiešsaistē. Ar tādiem pašiem raidītājiem jau aprīkoti arī vairāki mazie gulbji – tādējādi sekot līdzi var arī viņu lidojumam. Patlaban akcijas mājaslapā redzams, ka divi ar raidītājiem aprīkotie gulbji jau ir pārlidojuši pāri Latvijai, bet viens vēl atrodas Krievijas teritorijā. Tā kā putniem lidojuma laikā nepieciešams atpūsties un viņi, ja laikapstākļi atļauj, ar barošanos mitrājos nesteidzas. Sašas traumas dēļ iekavētās ekspedīcijas dienas nebūs šķērslis, lai turpinātu putniem sekot.

Mazais gulbis Latvijā neligzdo, taču regulāri šeit atpūšas un barojas ceļošanas laikā pavasaros un rudeņos. Šis putns ir apdraudēta suga, un to veiksmīgai migrācijai uz ziemošanas vietām Eiropas ziemeļrietumu daļā ir būtiskas drošas atpūtas vietas mitrājos. Ekspedīcijas materiāli par gulbju migrāciju pievērš uzmanību gan mitrāju nozīmei dabā, gan daudzveidīgajām ar mitrājiem saistītajām cilvēku interesēm. Cilvēku rīcība ietekmē mazā gulbja dzīves vidi, izmainot putna izredzes izdzīvot arī nākotnē. 

Latvijā – oktobra beigās

Ekspedīcijas uzņemšanai Latvijā tiek plānots pasākums Lubāna mitrāja informācijas centrā 28. oktobrī, kur būs iespēja noklausīties Latvijas Dabas muzeja ornitologa Dmitrija Boiko stāstījumu par mazajiem gulbjiem un piedalīties viņa vadītā ekskursijā turpat centra apkārtnē. Tāpat plānoti vietējo paraplānistu demonstrējumi, iepazīstot šo neparasto sporta veidu un pārliecinoties, kādos apstākļos vēsturisko lidojumu veic Lielbritānijas organizācijas _Wildfowl and Wetland Trust_ pārstāve Saša Denča. Tas, vai izdosies pasākuma laikā satikt arī Sašu, pagaidām nav zināms, taču pasākuma rīkotāji uz to ļoti cer. Pieteikšanās dalībai pasākumā drīzumā tiks izsludināta arī mājaslapā www. daba.gov.lv

Seko līdzi!

  • Šis piedzīvojums apvieno sievietes kvēlākās aizraušanās – lidošanu un dabas izpēti. Visplašākā informācija par piedzīvojumu ar nosaukumu Gulbju lidojums ir pieejama akcijas mājaslapā www. flightoftheswans.org – šeit atrodamas gan interaktīvās kartes, kurās var sekot līdzi gan Sašas, gan mazo gulbju ceļam no Krievijas polārajiem apgabaliem uz Rietumeiropu, gan ekspedīcijas dienasgrāmatas, bildes un citi jaunumi. 
  • Aktuālā informācija regulāri tiek publicēta arī akcijas Facebook profilā Flight of the Swans.
  • Lielākajā daļā valstu par godu šai akcijai plānoti dažādi pasākumi, un šo valstu lokam pievienojusies arī Latvija. Tiekoties ar cilvēkiem, kuri katru rudeni šķērso gulbju migrācijas ceļus, Saša arī mēģinās noskaidrot, kāpēc pēdējo 20 gadu laikā ir tik strauji samazinājies to gulbju skaits, kas sasniedz ziemošanas vietas Lielbritānijā un citās valstīs. 
  • Tāpat viņa aicinās iedzīvotājus parakstīt petīciju, tā parādot, cik daudz cilvēku gatavi palīdzēt mazajam gulbim.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko