Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pieaugusi saslimstība ar elpceļu infekcijām

Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC) informē, ka aizvadītajā nedēļā saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijām vidēji pieaugusi par 40%. Elpceļu vīruss visvairāk izplatīts Daugavpilī, kur reģistrēti 735 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

LIC infektologi prognozē, ka saslimšana ar elpceļu vīrusiem vēl tikai uzņem apgriezienus, jo ir sākušās mācības skolās, augstskolās, beidzies vasaras perioda intensīvais atvaļinājumu laiks. Tāpat arī laiks septembrī ir mānīgs - vēsi rīti un vakari, karsts vai ļoti karsts dienas vidus, negaidītas, īslaicīgas lietusgāzes. Tas kopumā ietekmē cilvēku veselību - cilvēki ar vājāku imunitāti saslimst.

"Pietiek vienam saaukstēties, lai vīruss apdraudētu arī pārējo veselību," norāda LIC direktore profesore Baiba Rozentāle. Profesore bilst, ka šobrīd visvairāk izplatītās elpceļu slimības, kuras izraisa adenovīruss, kas izpaužas ar iesnām, klepu un rīkles iekaisumu vai sāpēm kaklā, un paragripas vīrusu infekcijas, kam raksturīgs balsenes iekaisums, sāpes kaklā, dziļš klepus un ilgstoši paaugstināta temperatūra līdz 37,5 grādiem. Visbiežāk šīs slimības skar bērnus un pusaudžus no piecu līdz 14 gadu vecumam, liecina LIC epidemiologu novērojumi.

"Ir diezgan nepareizi, kad, saskaroties ar iesnām vai sāpēm kaklā, cilvēks domā tikai par to, kā ātrāk tikt vaļā no traucējošajiem simptomiem, iegādājas bezrecepšu medikamentus kā ātro palīdzību cīņai pret saslimšanu, taču, rūpīgi neizlasot lietošanas instrukciju, neiedomājas, ka var sagādāt savai veselībai papildu problēmas. Ir jāsaprot, ka pareizāka rīcība būtu uzveikt slimības izraisītājus," uzskata Rozentāle. Viņa norāda, ka saslimšanas gadījumā ir jāvēršas pie ģimenes ārsta.

No elpceļu infekcijām iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus, galvenokārt ievērojot personīgo higiēnu, tai skaitā roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Savukārt gripa Eiropas valstīs nav izplatījusies, un Latvijā šobrīd nav reģistrēts neviens laboratoriski apstiprinātais gripas gadījums, uzsver LIC epidemiologi. Speciālisti lēš, ka pirmie gripas gadījumi varētu parādīties oktobrī vai novembrī, tomēr plašāka gripas izplatība parasti tiek novērota janvārī martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko