Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Svarīgi par kaķēnu barošanu

Ar ko un cik bieži jābaro jaundzimušie kaķa bērni, ja māte to dara negribīgi vai pupiņi tai ļoti maziņi un trūkst piena?

Pirmkārt, svarīgs ir kaķēnu vecums. Tikko dzimušiem kaķēniem viens no nemiera un diskomforta iemesliem ir pirmās vēdera izejas aizkavēšanās. Fizioloģiski tikko dzimušam kaķēnam māte, laizot viņam dibengalu, veicina pirmo izkārnījumu jeb mekonija izvadīšanu. Kaķēns pats bez mātes līdzdalības nokārtoties nav spējīgs. Ja šis process aizkavējies vai nav noticis, jo kaķene nav rūpīga mamma, mazulis izjūt neciešamas sāpes un skaļi ņaud. Ja mekonijs netiek izvadīts, kaķēns pāris dienu laikā var aiziet bojā.

Kaķēni ir ļoti skaļi arī tad, ja tos moka bads. Ir vairāki faktori, kas ietekmē piena daudzumu kaķenei. Reizēm pēc pirmajām dzemdībām piena ir maz vai var nebūt vispār. Taču, ja kaķēnu metienā ir daudz, piena gluži vienkārši var nepietikt, tāpēc kaķenei jāsaņem kvalitatīva barība neierobežotā daudzumā. Tad organisms spēs saražot nepieciešamo piena daudzumu.

Ja kādu iemeslu dēļ kaķene nevar/negrib barot savus mazuļus, rūpes par tiem jāuzņemas cilvēkam. Zooveikalos nopērkami dažādi profesionālie piena maisījumi kaķēniem, kurus sagatavojot atbilstoši norādījumiem iegūst pilnvērtīgu kaķēnu barību. Mazie peļu junkuri jābaro sākotnēji ik pēc divām stundām, vēlāk ik pēc trim, tad četrām utt. Pats svarīgākais nosacījums, barojot kaķēnus ar maisījumu, ir sagatavotā piena temperatūra – tam jābūt pietiekami siltam, citādi kaķēna kuņģis un zarnas nespēj barību sagremot un uzsūkt, rezultātā tiek izjaukts zarnu mikrofloras līdzsvars, sākas caureja, un kaķēns, ātri atūdeņojoties, aiziet bojā. Piena temperatūru pārbauda, uzpilinot pāris piļu uz sava apakšdelma iekšpuses. Īstā temperatūra ir tāda, kad patiešām jūtam siltumu, bet nav dedzināšanas sajūtas.

Uzmanību – sagatavojot maisījumu katram kaķēnam, kopējais barības daudzums jātur karstā ūdens peldē. Šļirci vai pudelīti katram mincim piepilda no jauna, lai arī pēdējais kaķēns savu barības devu saņemtu siltu. Pabarot septiņus kaķēnus sākotnēji būs laikietilpīgs process, tāpēc vēlams kāds palīgs, kurš atnes un aiznes pudelītes, padod un noliek kaķēnus.

Praktisks padoms no personīgās pieredzes – barojot kaķēnus, vēlams tos maigi ietīt mīkstā auduma gabalā. Tas rada drošības sajūtu kaķēnam un arī samazina temperatūras svārstību ietekmi uz mazo murrātāju.

Ieteicams izvēlēties tieši kaķēniem paredzētās barošanas pudelītes ar atbilstoša izmēra knupīšiem. Sākumā veiksmīgi var izlīdzēties ar parastu 10– 20 ml šļirci (bez adatas!). Ar pipeti kaķēnus nav ieteicams barot, jo, pirmkārt, kaķēns sarijas vairāk gaisa nekā piena, otrkārt, piens viegli var nonākt plaušās un izraisīt plaušu iekaisumu, kas ir bīstams kaķēna dzīvībai. Ja izmanto pipeti, kaķēnam neattīstās arī svarīgais zīšanas reflekss. 

Nobeigumā ieteikums – šaubu vai nezināšanas gadījumos zvaniet vai vērsieties pie sava veterinārārsta. Jaundzimušo aprūpē svarīgs ir laiks, kas nereti ir liktenīgais posms nelāga scenārija gadījumos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko