Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neparastie brendiji

Iepriekšējā reizē sāku stāstīt par pavisam neparastiem brendijiem – no dūmotiem kastaņiem, īleksiem, riekstiem.

Šajā reizē turpināšu šo stāstu.

Sparģeļu brendijs

Ar paša konstruēto destilācijas aparātu destilētājam Hūbertam Vallendāram augstienēs virs Mozeles upes izdodas iegūt stipri koncentrētus aromātus no gandrīz visām izejvielām, tajā skaitā Mīdenes kalna sparģeļiem. Sparģeļu destilātā Spargelgeist no glāzes paceļas dažādu dārzeņu nianses, kā arī zemes un vārīta ūdens aromāti, ko noslēdz sparģeļu un puravu smarža – spēcīgāka nekā no jebkura sparģeļu ēdiena uz šķīvja. Uz mēles jūtams sparģeļu pikantums un noturīga pēcgarša.

Banānu brendijs

Šis pats ražotājs tirgū piedāvā vēl vienu neparastu, taču kvalitatīvu brendiju – no banāniem Bananenbrand Ruanda. It kā jau banāni ir gandrīz tādi paši augļi kā citi. Taču tikai – gandrīz. Savam pirmajam mēģinājumam destilēt banānus Hūberts Vallendārs izvēlējās Kanāriju salās augušos. Taču tad viņa dzimtais Reinzemes-Pfalcas reģions nodibināja sadarbību ar Ruandu, un Vallendāram bija ekonomiski izdevīgāk izvēlēties mazos, garšīgos Ruandas banānus.

Vallendāra pirmšķirīgajam banānu brendijam piemīt nobriedušu, gandrīz pārgatavojušos banānu aromāts, kā arī šo augļu zaļo miziņu smarža. Uz mēles jūtama nobriedušu, gandrīz ceptu augļu saldā, karamelizētā garša.

Šis Vallendāra destilāts Ruandā guva tik lielus panākumus, ka ar destilētāja līdzdalību tika īstenots projekts banānu destilācijai šajā valstī uz vietas.

Timiāna brendijs

Savukārt šveicietis Rīdijs Kēzers gatavo destilātu no timiāna Thymiangeist. Tā ir atbilde visiem, kas jautā, vai no timiāna vispār ir iespējams pagatavot brendiju. Jā, ir! Izdodas! Rīdijs Kēzers ir slavens ar saviem ekstravagantajiem destilātiem, tajā skaitā timiāna destilātu.

Šim brendijam piemīt ne tikai viegls, bet vesela timiāna cera dāsnais aromāts. Lapiņas šķiet mazliet apkaltušas, it kā būtu plūktas pirms dažām dienām. Mutē šī Vidusjūras reģionam raksturīgā garšauga ēteriskās eļļas atraisās tik spēcīgi, ka šķiet jūtama to mazliet apdullinošā iedarbība.

Pats destilācijas meistars teic, ka šis brendijs nav paredzēts dzeršanai, bet virtuves vajadzībām. Piemēram, grilētam steikam, kuru pasniedz liesmojošu. Un šim nolūkam 55 tilp.% alkohola saturs ir ideāls.

Ingvera brendijs

"Šis jums noteikti jāpamēģina!" uzstājīgs ir destilācijas meistars francūzis Filips Trabērs. Tradicionālās destilētavas vadītājs un tās dibinātāja Žana Pola Meta krustdēls zina, ka viņam jābūt uzstājīgam. Kurš gan gribētu ingvera puķaini ziepjainās garšas nianses baudīt alkoholā? Daudzi piekristu aiz pieklājības, tomēr saglabājot zināmu skepsi, daži to darītu aiz ziņkārības, bet tikai retais no ingvera destilāta cerētu sagaidīt aromātu un garšas baudījumu.

Taču seko pārsteigums – pretēji gaidītajam Gingembre buķetē jūtams vienīgi ingvera saknes augļainais aromāts, pat ar svaiga apelsīna niansi, kam pievienojas citronzāles notis. Uz mēles puķainā garša tiecas dominēt, tomēr joprojām saglabā autentiskumu un augļainumu. Ekspertu spriedums – eksotika ar pārsteiguma efektu.

Korinšu brendijs

Salīdzinājumā ar visām iepriekšminētajām izejvielām alkšņlapu korintes, kuras jau no seniem laikiem aug Kanādā un vietējiem indiāņiem pazīstamas kā saskatoon berries, šķiet, ir vismazāk neparastā izejviela destilātam. Botāniski zemās alkšņlapu korintes mazie zilganmelnie augļi nav ogas, bet gan sēkleņaugļi. To augstais C vitamīna līmenis ir labi sabalansēts ar vienlīdz augsto cukura daudzumu, līdz ar to korintes var izmantot līdzīgi kā brūklenes.

2004. gadā vācietis Franks Deiters īstenoja savu sapni, destilējot Vernonas reģiona korintes. Pie viņa ražojumiem pieder ne tikai mucās nogatavinātais ābolu brendijs ar zīmīgo nosaukumu Canados, bet arī korinšu brendijs Okanagan Spirits Saskatoon, kura augļaini saldie un sausie aromāti lieliski atspoguļo korinšu īpašības. Brendijā pavīd arī pavisam atturīgs un neuzbāzīgs kauliņu tonis. Ekspertu spriedums – lielisks izstrādājums! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko