Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Adventes laikam

Aromātisku kūku un kēksu receptes svētku gaidīšanas laikam

Augļu un riekstu kūka ir bagātīga, taču ilgi gatavojama un padārga, jo cepšanas laiks vien ir vairāk nekā trīs stundas cepeškrāsnī zemā temperatūrā. Lēnais un ilgais laiks cepeškrāsnī pasargā kūku no izžūšanas un nodrošina to, ka augļi kūkā nekļūst sausi, bet lēnām nobriest. Īsts svētku laika gardums!

Ja nav laika ar ilgo cepšanu nodarboties tieši pirmssvētku dienās, kūku var izcept ātrāk un sasaldēt. Tad pirms celšanas galdā tā būs tikai jāatlaidina un jādekorē.

Ingvera un medus klaipiņu var pasniegt ar jogurtu un/ vai sautētiem augļiem svētku laika vēlajās brokastīs vai launagā.

Banānu klaipiņam, ja vēlaties, mīklai varat piejaukt sauju kapātu riekstu.


Ingvera un medus klaipiņš

Sastāvdaļas:

  • 100 g sviesta + nedaudz formas iesmērēšanai,
  • 100 g medus,
  • 125 g tumšbrūnā cukura,
  • 4 ēdamk. piena,
  • 0,5 tējk. vaniļas ekstrakta,
  • 200 g miltu,
  • 2 tējk. cepamā pulvera,
  • 1 tējk. malta ingvera,
  • 1 tējk. malta kanēļa,
  • pa šķipsnai malta muskatrieksta, krustnagliņu, piparu, sāls,
  • 1 ola

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamo formu izklāj ar cepampapīru un ietauko ar sviestu.

2. Katliņā uz plīts kopā sajauc mīkstu medu, sviestu un cukuru. Uz lēnas uguns, laiku pa laikam apmaisot, silda, līdz sviests izkusis un cukurs izšķīdis. Noņem pannu no plīts.

3. Šķidro medus, sviesta un cukura masu sajauc ar pienu un vaniļas ekstraktu. Noliek malā atdzist.

4. Atsevišķā bļodā kopā sajauc miltus, cepamo pulveri, garšvielas un sāli.

5. Atdzisušajā sviesta masā iekuļ olu. Sviesta masu pakāpeniski sajauc ar miltu masu, līdz izveidojas viendabīga mīkla.

6. Liek mīklu sagatavotajā veidnē, cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes vai līdz brīdim, kad koka irbulis, iedurts mīklā, nāk ārā sauss.

7. Atdzesētu hermētiski noslēgtā traukā ar uzglabāt pāris dienas.


Banānmaizes klaipiņš

Sastāvdaļas:

  • 140 g mīksta sviesta + mazliet formas iesmērēšanai,
  • 140 g cukura,
  • 2 lielas olas,
  • 140 g miltu,
  • 2 ļoti gatavi banāni,
  • 2 strīķētas tējk. cepamā pulvera

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ar cepampapīru izklāj un ietauko cepamformu.

2. Mīksto sviestu saputo ar cukuru, līdz veidojas gaiša, gaisīga masa.

3. Sviesta un cukura masai pa vienai pievieno un saputo olas.

4. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un pakāpeniski pievieno sviesta un olu maisījumam. Sajauc viendabīgu mīklu.

5. Banānus nomizo un ar dakšiņu saspaida mīkstumu putriņā. Iecilā banānu masu mīklā.

6. Mīklu liek sagatavotajā cepamformā. Cep cepeškrāsnī apmēram 50 minūtes. Pēc 30–40 minūtēm sāk pārbaudīt, vai koka irbulis, iedurts mīklā, nāk ārā sauss. Ja tā ir, tad banānmaize ir gatava – cepšanas ilgums atkarīgs gan no cepeškrāsns, gan izvēlētās cepamformas veida.

7. Ņem ārā no krāsns, atdzesē un pasniedz. Pasniedzot var dekorēt ar banānu čipsiem, pārkaisīt ar pūdercukuru.


Augļu un riekstu kūka

Sastāvdaļas:

  • 200 g sviesta + nedaudz formas iesmērēšanai,
  • 200 g gaišā muskovado cukura,
  • 3 lielas olas,
  • 250 g miltu,
  • 0,5 tējk. cepamā pulvera,
  • 600 g žāvētu augļu (aprikozes, rozīnes, dzērvenes, plūmes),
  • 100 g žāvētu vīģu,
  • 100 g cukurotu citrusaugļu miziņu,
  • 1 liels apelsīns (sula un norīvēta miziņa),
  • 1 citrons (tikai norīvēta miziņa),
  • 100 ml apelsīnu liķiera,
  • 100 g blanšētu mandeļu,
  • 100 g pistāciju,
  • pa 1 tējk. maltu Ziemassvētku garšvielu, malta ingvera, malta kanēļa, naža gals malta muskatrieksta;

Glazūrai:

  • 2 lieli olbaltumi,
  • 2 tējk. citrona sulas,
  • 500 g pūdercukura

Pagatavošana:

1. Sviestu sagriež gabaliņos un liek katliņā kopā ar cukuru.

2. Izvēlētos žāvētos augļus, arī vīģes sagriež mazākos gabaliņos, pievieno katliņā sviesta un cukura maisījumam. Pievieno arī apelsīna un citrona miziņu, apelsīnu sulu un apelsīnu liķieri.

3. Uz lēnas uguns maisot visu karsē, līdz sviests un cukurs izkusis.

4. Pa to laiku rupji sakapā mandeles un apgrauzdē uz sausas pannas.

5. Pusi mandeļu un pusi pistāciju virtuves kombainā samaļ.

6. Katliņu ar sasautētajiem augļiem noliek atdzesēties.

7. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Ietauko cepampapīru un ar to izklāj 20 cm diametra cepamo formu.

8. Atdzesētajā augļu masā iemaisa olas un atlikušās mandeles un pistācijas.

9. Atsevišķā bļodā iesijā miltus un sajauc tos ar cepamo pulveri un garšvielām.

10. Miltus pa daļām iejauc augļu un sviesta masā.

11. Mīklu pilda sagatavotajā formā, nogludina virspusi un cep divas stundas.

12. Tad temperatūru samazina līdz 140 grādiem un cep vēl 1–1,5 stundas. Kūkas gatavību pārbauda, iedurot tajā koka irbuli – ja tas nāk ārā sauss, kūka ir gatava.

13. Kad kūka gatava, noliek to atdzesēties uz pusstundu formā, pēc tam izņem no formas.

14. Pa to laiku pagatavo glazūru. Olu baltumus sakuļ ar citrona sulu un pūdercukuru. 15. Atdzesēto kūku pārlej ar pagatavoto glazūru un pagaida, līdz sacietē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko