Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alus kokteilis

Sākoties vasarai, viens no dzērieniem, kas izvirzās priekšējos plauktos gan mājās, gan veikalos, ir radlers. Tas ir alus dzēriena stils, kas radies Bavārijā XX gadsimta sākumā. Mūsdienās to dzer Vācijā, Austrijā, Centrāleiropā, pēdējos gados arī Latvijā. Vispieprasītākais radlers ir tieši vasaras mēnešos

Vārda Radler tiešā nozīme ir riteņbraucējs. Leģenda vēsta, ka 1922. gadā to izgudroja vācu dzelzceļa strādnieks Francs Ksāvers Kūglers, kurš atvēra mazu kafejnīcu netālu no Minhenes.

Kā radās kokteilis

Kad pēc Pirmā pasaules kara riteņbraukšana Vācijā kļuva par populāru brīvā laika nodarbi, Kūglers noorganizēja velosipēdu taku izveidošanu cauri mežam no Minhenes līdz savai kafejnīcai. Kādā 1922. gada jūnija sestdienā vairāki tūkstoši riteņbraucēju ieradās Kūglera kafejnīcā Kūgleralmā (Kūglera Alpu pļavā) un vaicāja pēc alus. Tā kā riteņbraucēji gandrīz iztukšoja Kūglera krājumus un Kūgleralma bez alus būtu katastrofa, saimniekam ienāca prātā spoža ideja. Viņam bija vairāki tūkstoši pudeļu ar citronu limonādi, tas bija dzēriens, ko alu mīlošajai bavāriešu publikai viņš nevarēja pārdot. Tāpēc, lai tiktu vaļā no, viņaprāt, nevajadzīgas preces, viņš to sajauca kopā ar pārpalikušo alu proporcijā 50:50 un lepni pavēstīja, ka izgudrojis šo brūvējumu tieši riteņbraucējiem, lai tie, braucot mājās, nenokristu no saviem velosipēdiem. Viņš šo sajaukumu nosauca par Radlermass (Radler – riteņbraucējs, Mass – litrs alus vācu valodā).

Ziemeļvācijā to sauc par Alsteras ūdeni

Radlers radies Bavārijā XX gadsimta sākumā, tomēr mūsdienās to dzer ne tikai Bavārijā, bet arī pārējā Vācijā, taču, piemēram, Ziemeļvācijā to sauc par Alsteras ūdeni (Alsterwasser, tas nosaukts pēc Alsteras upes, kas tek cauri Hamburgas centram).

Viegls dzēriens

Vācijā radlers ir populārs. Pārsvarā to dzer sievietes. Pavasarī un vasarā vācieši ļoti bieži brauc ar riteņiem visādās tūrēs un, ja vēlas kādā restorānā atpūsties, pārsvarā tiešām izvēlas radleru, jo tas nav tik smags un no tā tik ātri nenoreibst. Tas ir piemērots aktivitātēm brīvā dabā, piemēram, grilēšanas ballītēm. Radlers bieži tiek saukts par Autofahrer Bier, kas nozīmē, ka cilvēks, kurš vada automašīnu, drīkst izdzert 1–2 radlerus, lai alkohola daudzums organismā iekļautos likuma normās.

Radlers ārpus Vācijas

Vīnzinis Jānis Kaļķis skaidro, ka radlers gan vairāk ir izplatīts Vācijā, taču iekaro aizvien plašākas teritorijas starptautiskajā tirgū, jo ir lielisks slāpes veldzējošs dzēriens vasarai. Tradicionāli šis mazalkoholiskais alus kokteilis sastāv no sodas ūdens vai limonādes un citrusaugļu aromatizētājiem (laims, citrons, apelsīns). Taču mūsdienās aizvien lielāku popularitāti iekaro arī tādi Radler aromatizētie dzērieni kā zemeņu, aveņu un citi. Ņemot vērā itāļu kokteiļa Aperol Spritz popularitāti, Latvijā pāris pēdējās sezonās tirgū tiek piedāvāts arī Radler Spritz. Atsevišķos gadījumos uz etiķetēm var atrast norādes par gaidāmo garšu, piemēram, Radler Sour vai Radler Dry.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko