Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Grils+vīns=miers?

Vasara ir klāt, un grilēšanas prieki var sākties. Kur prieks, tur vīns. Vai otrādi. Es uzskatu, ka baudīt ēdiena un dzēriena saderību ir viens no nedaudzajiem grēcīgajiem prieciņiem, ko varam atļauties šad un tad.

2016 Ferdinand Mayr Gruner Veltliner, Niederosterreich, Austrija – baltvīns

Ja runājam par baltvīnu pie grilētiem ēdieniem, arī gaļas, tad pirmā vīnogu šķirne, kas nāk prātā, ir tieši Gruner Veltliner. Savukārt, ja runājam par Gruner Veltliner, tad pilnīgi noteikti nāk prātā Austrija. Šī ir Austrijas baltā flagmaņšķirne, kas aizņem vislielākās stādījumu platības. Austrijas vīnu kvalitāte vienmēr būs ļoti augsta, un tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, likumdošana attiecībā uz vīna gatavošanu šajā valstī joprojām ir viena no stingrākajām pasaulē, jo pēc liela skandāla 1985. gadā tika pieņemtas vairākas likuma normas, kas strikti regulē vīna gatavošanu. Otrkārt, vīna darītavas pieder ģimenēm un ir samērā nelielas, tāpēc vīna kvalitāte tiek kontrolēta no vīnogulāja līdz pat pudelei.

Vīndaris Ferdinand Mayr vīna gatavošanai ir pievērsies  tikai no 2009. gada, pirms tam bijis mūziķis un pasniedzējs vienā no slavenākajām pasaules vīna skolām - Austrijas Vīna akadēmijā.

Šis vīns ir vidējas miesasbūves, viegli dzerams, ar saldeni ziedainu aromātu. Nesarežģīts vīns, kas labi iederēsies dārza ballītē, bet tajā pašā laikā ar spēcīgu Austrijas raksturu, kurā ir jūtama struktūra un mineralitāte. Pamēģiniet to ar jebkuru grilētu zivju vai jūras velšu ēdienu vai arī grilētiem dārzeņiem. Arī ar vistas gaļu šis vīns tiks galā lieliski.
 

2012 Brumont Torus, Madiran, Francija – sarkanvīns

Pie šī vīna noteikti vislabāk iederēsies dārzs, grils un grāmata par D’Artanjanu – Madirana ir vietiņa Gaskoņā, kur  dzimis un audzis šis karstasinīgais musketieris.

Pagaršojiet vīnu un jūs sapratīsiet, no kurienes jaunajā musketierī tik daudz spēka, rakstura un karstasinības. Arī vīns parāda šī reģiona spēku un raksturu. Gaskoņa atrodas Francijas dienvidrietumos, kur ir kontinentāls, diezgan karsts klimats, tādēļ šajā vietā labi jūtas tādas spēcīgas vīnogu šķirnes kā Tannat, kas ir viena no tipiskākajām šajā reģionā, un arī Cabernet Sauvignon, Mourvedre un citas. Karstās vasaras un garie, siltie rudeņi nodrošina Tannat ogas nogatavošanos, jo vēsākos reģionos tas nav iespējams. Pēc likumdošanas, lai uz etiķetes parādītos Madiranas ciemata nosaukums, vīnā jābūt vismaz 60% Tannat šķirnes vīnogu.

Brumont Torus ir spilgts Madiran apelācijas pārstāvis – intensīvs, tanīniem bagāts, garšas pilns. Ar izteiktiem upeņu ievārījuma, šokolādes un garšvielu toņiem, kuriem caurvijas skābenu ķiršu un vaniļas toņi. Šis vīns ir spēcīgas miesasbūves vīna stilu piekritējiem.

Pamēģiniet to ar spēcīgas struktūras ēdieniem, jo viens no ēdienu un vīna saderības zelta likumiem ir balstīts uz struktūru saderību – jo spēcīgākas miesasbūves ir vīns, jo spēcīgākam jābūt ēdienam. Iederēsies gan grilēts jērs, gan liellops, gan cūkgaļa. Ja gaļa pirms tam būs marinēta, tas tikai papildinās vīna aromātu buķeti. Ja grilēsiet burgeri, tad šis vīns būs viens no labākajiem pavadoņiem.

Pasniedziet šo vīnu mazliet atdzesētu (16–17*C), lai baudīšanas laikā tas būtu savā ideālajā 18–19*C temperatūrā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko