Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kalnieņu skočs

Skotijas kalnienes ir vienas no iespaidīgākajām un vienlaikus retāk apdzīvotajām augstienēm Eiropā. 1343 metru augstumā paceļas arī Lielbritānijas augstākā virsotne Neviss, bet vēl ir citi apmēram 300 kalnu, kas sasniedz 900 metru vai nedaudz lielāku augstumu. Visaugstāk virs jūras līmeņa esošā destilētava Skotijā ir Dalwhinnie – tā atrodas apmēram 350 metru augstumā.

Kalnu grēdas mijas ar gleznainām gravām un aizām. Tās šķērso daudz upju un ezeru.

Dienvidu augstienes raksturo Grempjanu kalnu ainava, kas ir dažāda, jo katra no savas puses tek Tejas un Spejas upe. Teja ietek Hebridu jūrā, Speja – Ziemeļjūrā.

No Invernesas pie Marifērta dienvidrietumu virzienā stiepjas Glenmora ar savu ezeru virkni (tostarp leģendāro Lohnesu). Tā iezīmē atdalošu līniju no Ziemeļrietumu kalnienes ar tās raupjajiem kalniem un Hebridu salām.

Atšķirībā no zemienēm, kuras Anglijas ietekme pārņēma jau sen, augstieņu iedzīvotāji savu valodu un paražas saglabāja daudz ilgāk. Tradīciju vidū arī patika pret viskijiem ar izteiktu raksturu.

Šis mantojums ir saglabāts, pat vēl vairāk – neskatoties uz viskija ražošanas industrializāciju un koncentrāciju, kalnieņu viskiji ar izteikto raksturu tiek loloti vairāk nekā jebkad agrāk. Jo pēdējās desmitgadēs tirgū pieaugusi interese par viena iesala viskijiem.

Viena iesala viskija atdzimšana

Senāk kalnieņu iedzīvotāji dzēra tikai mājās vai nelegālos destilācijas katlos radītu viskiju. Maisījumu rašanās pārvērta skoču par starptautisku stipro alkoholisko dzērienu.

Viena iesala viskijs ir uztvēris vecās tradīcijas un attīstījis tās tālāk. Viena vārda viskiju gan var nest tikai tāds destilāts, kas nācis no vienas vienīgas destilētavas, un tam ir jābūt radītam tikai no iesala miežiem.

Šajā ziņā celmlauzis 1963. gadā bija Glenfiddich destilētava. Tās piemēram pagājušā gadsimta 80. gados sāka sekot daudz citu destilētavu. No visām skotu destilētavām (to skaits grozās nedaudz virs simta) kalnienēs atrodas kādas 30. Skaits mainās, jo reizēm atkarībā no situācijas tirgū destilētavas uz laiku tiek "iesaldētas" un pēc tam atvērtas no jauna.

Viena iesala viskijus visbiežāk pārdod atbilstoši noteiktām vecuma kategorijām – 10, 12, 15, 18 un 21 gadu vecus. Šie viskiji drīkst būt samaisīti no dažāda vecuma mucām un reizēm tiem pat ir dažāda izcelsme, kas ļauj saglabāt aromāta nemainīgo, pastāvīgo profilu. Tāpat kā maisītajam skočam, arī viena iesala skočam vecums uz pudeles etiķetes jānorāda pēc jaunākā viskija vecuma. Taču, tā kā visi viskiji nāk no vienas destilētavas, to nesauc par maisītu, bet par viena iesala viskiju.

Viskiji – retumi

Diezgan reti, bet ir sastopami arī mucu iesala viskiji (vatted malts), tos parasti uz etiķetes apzīmē kā tīra iesala viskijus (pure malts). Tos gatavo, samaisot viena iesala viskijus no dažādām destilētavām.

Visīpašākais ir vienas mucas viskijs (single cask) – ja redzat šādu apzīmējumu uz pudeles etiķetes, tad ziniet – šajā gadījumā pudelē pildīts tikai vienas vienīgas mucas saturs. Šie viskiji atšķiras no citiem pildījumiem pudelēs un liek viskija kolekcionāru sirdīm sāk pukstēt straujāk. 

Vārdi, kas jāzina

Belvenie ir destilētava, kuru 1892. gadā tuvējās pils vecajā saimniecības ēkā nodibināja Viljams Grānts ar dēliem. Tas notika sešus gadus pēc tam, kad viņš bija nodibinājis savu pirmo destilētavu.

Tai ir viena no pēdējām Skotijā tradicionālajām funkcionējošajām graudu diedzēšanas grīdām, kā arī kolbveida destilācijas katli

Dalwhinnie destilētava atrodas senā satikšanās vietā, kur lopu dzinēji nāca ar saviem ganāmpulkiem no ziemeļiem un rietumiem, lai atpūstos, un, visticamāk, jau senajos laikos izbaudīja viskija malka siltumu. Ar bagātīgiem laba ūdens krājumiem un ideālu novietojumu satiksmes ceļu satekā, kas ved uz dienvidiem, viskija destilētava te atklāta 1898. gadā. Smaržojot atklājas burvīgs kūdras un medus aromāts.

Pulteney ir cietzemē vistālāk uz ziemeļiem esošā destilētava. Tā atrodas Vikā, kur kādreiz bija slavena siļķu osta. Destilētava dibināta 1826. gadā un sākotnēji bija aprīkota tikai ar diviem destilācijas katliem. Pildīšana pudelēs tajā sākās tikai tad, kad to pārņēma Inver House.

Lai arī šis viena iesala viskijs ir izturēts tikai vecās burbona mucās, pateicoties sāļajiem aromātiem, ko nodrošina Ziemeļjūra, viskijam ir burvīgs saldums un liega jūras piegarša.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko