Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas ir plēkšņu kvieši

Latvijā plēkšņu jeb speltas kvieši (angliski – spelt) ir parādījušies pēdējā desmitgadē un galvenokārt pazīstami bioloģiskās pārtikas cienītāju vidū. Tikmēr citās Eiropas valstīs, piemēram, Itālijā, plēkšņu kvieši (itāliski – farro) dažādās formās (gan milti, gan graudi) ir pavisam ikdienišķs produkts.

Itāļu mājās plēkšņu kvieši parādās galvenokārt vasarā, kad Itālijas svelmainajā saulē siltie pastas (makaronu) ēdieni nemaz nekārojas, un tā vietā bieži gatavojam vēsus un sātīgus plēkšņu kviešu salātus! Speltas kvieši ir viens no senākajiem cilvēku audzētajiem graudaugiem. Senās Romas pirmsākumos plēkšņu kviesim pat bija īpaša nozīme kāzu ceremonijās. Līgava un līgavainis tika oficiāli salaulāti tikai pēc tam, kad liecinieku klātbūtnē bija apēduši no plēkšņu kviešiem gatavotu maizi.

Šis kviešu veids jau gadsimtiem ilgi tiek audzēts Centrālajā un Dienvideiropā, kā arī Vidusāzijā, taču mūsdienās popularitātes un izplatības ziņā tas krietni atpaliek no parastajiem kviešiem.

Modernie kvieši ir piemērotāki aukstākam klimatam, turklāt ražas novākšanas laikā tie paši zaudē savu apvalku, taču plēkšņu kviešu graudi atrodas stingrā apvalkā (plēksnē), kas ir jāatdala mehāniski, tāpēc plēkšņu kviešu graudu apstrādes process ir sarežģītāks un dārgāks nekā parastajiem kviešiem. Taču tam ir arī savs labums – cietais apvalks aizsargā graudus no slimībām, kaitēkļiem un piesārņojuma.

Arī šis kviešu veids satur glutēnu, taču mazāk nekā parastie kvieši, tāpēc plēkšņu kviesis ir vieglāk sagremojams. Turklāt tas satur B vitamīnu, daudz olbaltumvielu un minerālvielu un maz tauku. Tiek uzskatīts, ka plēkšņu kvieši palīdz sabalansēt holesterīna saturu asinīs.

Latvijā plēkšņu kviešu graudi parastos veikalos nav manīti (visās salātu receptēs tos droši var aizstāt ar grūbām), taču ir nopērkami plēkšņu kviešu milti, kurus var izmantot tāpat kā parastos miltus – maizes, cepumu, kūku, pankūku, pastas un picas pagatavošanai.

Eiropas dienvidos plēkšņu kvieši tiek plaši izmantoti arī graudu veidā. Ar tiem var aizvietot, piemēram, rīsus un gatavot risotto, tāpat šie graudi var tikt izmantoti zupu, biezeņu, kā arī salātu pagatavošanai.

Ja plēkšņu kviešu miltus gribat izmantot konditorejas izstrādājumos, tad jāievēro daži likumi, kā ar tiem aizstāt parastos kviešu miltus:

* Aizstājiet tikai receptēs, kas jau ir zināmas un izmēģinātas ar parastajiem miltiem. Ja nav zināms, kādai jābūt mīklai, nav iespējams ievērot nākamo likumību.

* Sāciet tikai ar pusi no vajadzīgā šķidruma (ūdens, piens, eļļa, kausēts sviests) daudzuma un palieliniet to tikai tad, kad nepieciešams.

* Plēkšņu kviesis nav tik elastīgs kā parastais, tāpēc mīciet to vismaz uz pusi īsāku laiku un arī briedināšanai atvēliet mazāk laika. Plēkšņu kviesim nepatīk, ka to moka.

* Plēkšņu kviesim nepatīk arī skābums. Tāpēc ar tiem var neizdoties receptes, kurās jāpievieno jogurts vai maize ar ieraugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko