Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķirbju un kāpostu laiks

Gaidot Halovīnu, iesakām uzcept īsti amerikānisku ķirbju kūku.

Nav svarīgi, vai piederat Halovīna svinētājiem vai kritizētājiem, smaržīga, salda ķirbju kūka oktobra izskaņā jūs noteikti iepriecinās. Ja nav žēl tērēt elektrību, pildījumam domāto ķirbi labāk cept cepeškrāsnī, nevis vārīt ūdenī un tad blendēt, jo vārot tam klāt būs lieks ūdens un tas nebūs tik aromātisks.

Tumšā sīrupa vietā var lietot arī gaišo, bet tumšais ir stiprāks un ne tik salds, turklāt tas piedod vēl papildu garšu. Par saldumu – šī ir amerikāņu recepte, un viņiem garšo ļoti saldas lietas. Ja šķiet, ka kūka būs par saldu, samaziniet cukura daudzumu par trešdaļu. Saldo garšu dos arī kondensētais piens.

Par kāpostu salātiem – ja nav pa rokai sarkano kāpostu, bet gribas krāsu, tad kāpostus varat nokrāsot ar biešu sulu. Otrajā receptē sīpoli pēc eļļas uzliešanas zaudē asumu, tāpēc nav jābaidās, ka sīpolu būs par daudz.

 

Ķirbja – valriekstu pīrāgs

Sastāvdaļas: 150 g sviesta, 200 g cukura, 350 g miltu, 2 olas, 300 g valriekstu, 400 g ķirbja (svars jau sablendētai masai), 1 kārba (~ 400 g) iebiezinātā piena, nevārīta, 50 g tumšā cukursīrupa; garšvielas ‒ 1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņu, 2 tējk. vaniļas ekstrakta (vai 2 ēd. k. vaniļas cukura)

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 min cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam to ņem ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablendē. 2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni minūti, līdz masa kļūst viendabīga. 3. Valriekstus sakapā mazos gabaliņos un pievieno cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc. Jāsanāk drupanai masai ‒ kā smiltis. 4. No šī maisījuma atliek malā aptuveni 200 g ‒ to liksim pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj cepamformā un ar pirkstiem piespiež. Pašu formu nav nepieciešams iesmērēt, jo pīrāga pamatnē ir daudz sviesta. Tad to liek cepeškrāsnī uz 18 minūtēm. 5. Pa to laiku gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablendēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu (var neizmantot visu kārbu, bet kādas 2/3), vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru un garšvielas. To visu kārtīgi samaisa kopā. 6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, kamēr tā karsta, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 g maisījuma un liek cepties vēl kādas 30‒40 minūtes. Pīrāgs gatavs, ja, iedurot nazi vai koka irbulīti, tas neapķep. 7. Izņem no krāsns, atdzesē. Pasniedz pie kafijas.

 

Viltotie sarkanie kāposti

Sastāvdaļas: 3 kg kāpostu, 500 g sarkano biešu; marinādei ‒ 1 l ūdens, 2 ēd. k. 9% etiķa, 2‒3 ēd. k. cukura, 1 ēd. k. sāls, 1 ēd. k. koriandra sēkliņu, ½ tējk. smaržīgo piparu graudiņu, ½ tējk. krustnagliņu

1. Notīrītas kāpostgalviņas sagriež palielos gabalos. Nomizotas bietes sagriež plānās šķēlītēs. Burkās liek kārtām kāpostus un bietes. 2. Katlā uzvāra ūdeni kopā ar etiķi un garšvielām. Karstu pārlej kāpostiem. Uzliek slogu un uz piecām, sešām dienām novieto vēsumā. Pēc tam pasniedz pie gaļas ēdieniem. Uzglabā ledusskapī.

 

Kāpostu un sīpolu salāti

Sastāvdaļas: 1 kg kāpostu, 1 kg sīpolu, 2 sarkanās čilli piparu pākstis, 2‒3 ēd. k. sakapātu pētersīļu, 250 ml saulespuķu eļļas, 1‒2 ēd. k. 9% etiķa, 1‒2 tējk. cukura, 1‒2 ēd. k. sāls

1. Kāpostus saēvelē vai sagriež smalkās strēmelītēs. Nomizotus sīpolus pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs. Čilli pākstis pārgriež gareniski uz pusēm, iztīra sēklas, bet mīkstumu sagriež smalkos salmiņos. 2. Lielā bļodā samaisa visus produktus, izņemot eļļu. Eļļu sakarsē, bet neuzvāra un tad pārlej salātiem. Vēlreiz rūpīgi samaisa. 3. Liek sagatavotās burciņās un aizvāko. Uzglabā ledusskapī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko