Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pasaulē slavenākās ābolkūkas

Kad rudenī pienāk ābolu laiks, katru gadu ir jāuzcep vismaz viena ābolkūka, jo vislabāk tā garšo no svaigiem augļiem. Turklāt pašu cepta ābolkūka piepilda māju ar rudens smaržu, radot mājīgu atmosfēru vakaros, kuri kļūst arvien garāki un tumšāki.

Šoreiz piedāvāju īsu pārskatu par četrām pasaulē slavenākajām ābolkūkām.

Pirmā un, šķiet, visslavenākā ir franču Tarte Tatin. Šī apgrieztā ābolkūka radusies XIX gadsimtā Lamotas-Bovronas pilsētiņā uz dienvidiem no Parīzes, kur māsas Tatinas vadīja viesnīcu. Leģenda vēsta, ka reiz kādā steigā kūka netīšām tika izcepta «uz otru pusi» – ar karamelizētiem āboliem apakšā un mīklu pa virsu. Karamelizētie āboli piešķir kūkai dziļu, gandrīz konfekšu garšu.

Kāpēc pamēģināt izcept mājās? Tā ir īsta franču klasika, kas mājās rada izsmalcinātu restorāna sajūtu. Savukārt, ceļojot pa Franciju, šo kūku var baudīt gandrīz katrā kafejnīcā.

Vācu un austriešu ābolu štrūdeles (Apfelstrudel) recepte sakņojas Austrijas un Ungārijas impērijas laikā (XVII–XVIII gs.), iedvesmojoties no turku baklavas. Vīnē šī kārtainā ābolkūka kļuva par kulināro simbolu.

Ābolu štrūdeli gatavo no ļoti plānas mīklas (filo), kas vairākkārt tiek satīta ap ābolu pildījumu ar rozīnēm, riekstiem un kanēli.

Mīklas cepšana ir rituāls – mīklu jāspēj izrullēt tik plāni, ka avīzei ir jāspīd tai cauri. Esot Austrijā vai Bavārijā, štrūdeles gabals ar vaniļas mērci vai putukrējumu ir must have pieredze.

Klasiskā amerikāņu ābolu pīrāga (apple pie) saknes meklējamas viduslaiku Anglijā, bet īstu slavu tas guva ASV XIX gadsimtā. Tur tas kļuva par simbolu mājas siltumam, mājīgumam un radīja pat frāzi as American as apple pie.

Šī pīrāga īpašais šarms ir sviestainā mīkla un sulīgais ābolu pildījums, kas dažkārt papildināts ar kanēli un muskatriekstu. Turklāt atšķirībā, piemēram, no austriešu un vācu štrūdeles tas ir viegli pagatavojams mājās, īpaši rudens ražas laikā. Amerikā tas obligāti jānogaršo ar saldējuma bumbiņu (apple pie à la mode). 

Ābolu šarlotes recepte nāk no XVIII gadsimta Vācijas, kur sākotnēji kūku gatavoja ar baltmaizi, āboliem un olām. Austrumeiropā tā pārvērtās par populāru ātro kūku, kurā āboli tiek sajaukti ar vienkāršu biskvīta mīklu.

Šarlote ir viegla, gaisīga un vienkārši pagatavojama – ideāla kūka ikdienai ar pēcpusdienas tēju vai kafiju. Ceļojot pa Austrumeiropu, tā bieži nogaršojama nelielās kafejnīcās kā silts, mājīgs deserts.

Starptautiski ne tik slavena kā Tarte Tatin, tomēr Francijā ļoti slavena ir Normandijas ābolkūka (Gâteau aux pommes à la Normande). Tā nāk no tā paša reģiona Francijā, kas slavens ar saviem āboliem, sidru un kalvadosu.

Normandijas ābolkūka ir maiga un sviestaina, ar ābolu gabaliņiem, bieži piesūcināta ar kalvadosu vai ābolu sidru.

Tā ir ļoti smaržīga un eleganta, ideāli piemērota rudens svētdienas pēcpusdienām pie kafijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vispārdotākais skočs

Šodien turpināšu novembrī iesākto rakstu sēriju par pasaulē populārākajiem viskijiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko