Šonedēļ vasara saka, ka tomēr atkāpsies. Tāpēc arī ēdienkartē pamazām ienāk īsti rudenīgi ēdieni.
Siltie dārzeņu salāti ir sātīgi, bet viegli – lieliski piemēroti tieši septembra vakariem. Ābolu un kanēļa rausis, tāpat kā sēņu zupa ar grūbām, ir septembra klasika. Steidzieties zupu pagatavot, kamēr vēl meži pilni sēņu. Vēl jau tiešām ir – vismaz pagājušajās brīvdienās Sēlijas mežos sēņotāju bija vairāk nekā dabas taku staigātāju, un pietika visiem – par to spriedu pēc gailenēm, kas, neviena neaiztiktas, auga taku malās.
Siltie rudens dārzeņu salāti
Sastāvdaļas: eļļā apcepti ķirbja gabaliņi, bietes (ceptas vai vārītas), kazas siers vai fetas siers, rukola vai spināti, rieksti (valrieksti/lazdu), olīveļļa, medus, sinepes, citrona sula
1. Ceptas bietes un ķirbi sagriež, šķēlītēs vai gabaliņos. 2. Uz šķīvja kārto rukolas un/ vai spinātu lapas, ķirbja un biešu gabaliņus. 3. Pārliek ar siera gabaliņiem, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem. 4. No olīveļļas, medus, sinepēm un citrona sulas sakuļ viendabīgu mērci. 5. Pārlej ar mērci salātus un nekavējoties pasniedz.
Sēņu zupa ar grūbām
Sastāvdaļas: 500 g svaigu vai saldētu gaileņu vai baraviku, 1 neliels sīpols, 2 burkāni, 1 kartupelis, 1 sauja sausu grūbu, 1 sauja sausu pupiņu, dārzeņu buljons, sāls pēc garšas, skābais krējums, dilles vai citi zaļumi pasniegšanai, eļļa apcepšanai
1. Iepriekšējā vakarā liek mērcēties pupiņas. Nākamajā dienā 2 stundas pirms zupas vārīšanas liek mērcēties grūbas. 2. Pupiņas un grūbas vāra, līdz tās gatavas. 3. Katliņā, kurā vārīs zupu, uzkarsē eļļu un apcep sīpolu. Pievieno sagrieztas sēnes un turpina apcept, līdz no sēnēm iztvaiko liekais šķidrums. Pievieno un mazliet apcep sasmalcinātus burkānus. 4. Pievieno buljonu, sagrieztu kartupeli pavāra 5 minūtes. Tad pievieno grūbas un pupiņas un vāra, līdz visi produkti gatavi. 5. Pasniedz ar krējumu un dillēm.
Ābolu un kanēļa rausis
Sastāvdaļas: 3–4 āboli, 200 g miltu, 100 g cukura, 2 olas, 100 g sviesta, 1 tējk. cepamā pulvera, kanēlis, 1–2 tējk. citrona sulas
1. Ābolus nomizo, sagriež, pārslaka ar citrona sulu. 2. Saputo olas ar cukuru, pievieno mīkstu sviestu, saputo. 3. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un samaisa ar slapjajām sastāvdaļām. 4. Mīklā iemaisa ābolus (kādu sauju pietaupa), lej visu cepamformā. 5. Pa virsu izkārto iepriekš pietaupītos ābolus. Cep cepeškrāsnī apmēram 180 °C temperatūrā 35–40 minūtes. 6. Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē un sasniedz tāpat vai arī ar saldējumu vai putukrējumu.

