Ar lielu nokavēšanos, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, beidzot ir sākusies vietējo tomātu sezona. Dzelteni un melni, zaļi svītraini un oranži švītraini, mazi un lieli, aveņu un sirds formā, sulīgi, aromātiski, pārpilni garšām – beidzot tomātus var ēst ar baudu un pilnām mutēm un, protams, gatavot vasaras klasiskos ēdienus. Lūk, trīs receptes, kas jāpagatavo katru vasaru!
Aukstā tomātu zupa
Sastāvdaļas: 5–6 nogatavojušies tomāti, 1 gurķis, 1 sarkanā paprika, 1/2 sarkanā sīpola, 1 ķiploka daiviņa, 2 ēd. k. olīveļļas, 1 ēd. k. sarkanvīna etiķa vai citrona sulas, sāls, pipari, ūdens vai tomātu sula (ja nepieciešams atšķaidīt), baltmaizes grauzdiņi, gurķa gabaliņi, zaļumi (koriandrs, lociņi, pētersīļi) pasniegšanai
1. Visus dārzeņus sagriež un sablendē līdz viendabīgai masai. 2. Ja nepieciešams – pievieno nedaudz ūdens vai tomātu sulas. Pievieno garšvielas pēc garšas. 3. Atdzesē ledusskapī vismaz 1 stundu. 4. Pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem vai gurķu gabaliņiem un zaļumiem pēc izvēles.
Cepti tomāti ar fetas sieru
Sastāvdaļas: vidēji lieli tomāti, fetas siers, olīveļļa, svaigs oregano vai timiāns, melnie pipari, sāls
1. Tomātus pārgriež uz pusēm, izkārto cepamtraukā. 2. Uz katra tomāta liek gabaliņu fetas siera. 3. Apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar garšaugiem un pipariem. 4. Cep 180 °C ~ 15–20 minūtes, līdz siers sāk apbrūnēt. 5. Pasniedz karstu kā piedevu citiem ēdieniem vai ar grauzdētu maizīti kā vieglas vakariņas.
Svaiga tomātu mērce pastai
Sastāvdaļas: 6–8 nogatavojušies tomāti, 2 ķiploka daiviņas, olīveļļa, sāls, pipari, baziliks vai pētersīļi, 2 šķipsnas kaltēta oregano, pasta (spaghetti, penne, utt.), siers pārkaisīšanai
1. Tomātus sasmalcina vai sablendē (ja vēlas, var arī iepriekš noblanšēt un nomizot). 2. Pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno sasmalcinātu ķiploku un apcep. 3. Pievieno tomātus, vāra 10–15 minūtes, līdz mērce sabiezē. 4. Pēc garšas pievieno sāli, piparus, zaļumus. 5. Novāra pastu un iemaisa tomātu mērci. Pasniedz pārkaisītu ar rīvētu cieto sieru vai pārdrupinātu fetas tipa sieru.

