Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vīni ar stāstu

Cilvēki nepērkot vīnu, bet gan stāstu par vīnu. Ja vienam no diviem līdzvērtīgiem vīniem varam nosaukt tikai izcelsmi un vīnogu šķirni, bet otram papildus ir stāsts par gadsimtu senām vīndarīšanas prasmēm vai kādu citu saistošu notikumu, tad kuram no šiem diviem ir lielākas iespējas nonākt mūsu pusdienu galdā?

Le Grand Noir Reserva 2012

Filmu cienītājiem gana labi pazīstams ir  aktieris Rasels Krovs, kas filmā Gladiators izaicināja Romas impērijas varenos. Arī vīna cienītājiem viņš kļuvis pazīstamāks kopš filmas Labais gads. Tajā atainots stāsts par sekmīgu Londonas biržas darboni, kurš saņem mantojumā vīndarītavu Provansā. Par viņa ambīcijām, atklājumiem, atmiņām un liktenīgo tikšanos. Mazāk no mums ir informēti, ka šī filma tapusi pēc patiesiem notikumiem, kuru galvenais varonis ir Hjū Raimans, vīndaris, kurš radījis Grand Noir Reserve vīnu pašos Francijas dienvidos. Vīnogas šim vīnam, kas pagatavots nelielā tirāžā, tiek ievāktas no vīnogulājiem, kuri ir vairāk nekā 40 gadu veci, tātad vīnogas ir koncentrētas garšā un aromātā. No izgatavotajām 6000 pudelēm šim aprakstam tika atkorķēta pudele, kuru rotā numurs 3490. 

Vīna deguns/aromāts ir pikanti bagātīgs, kas vairāk liecina par Syrah raksturu un klātbūtni vīnā. Garša ir piparaini plūmīga un maiga, pat apaļīga, šeit vairāk ir Grenache ar savu draudzīgo raksturu. Tikai garšas nobeigumā uzrodas neliels piparains pikantums no Syrah

Grenache vīnogas vīni parasti ir maigi un samtaini, kas vairumā gadījumu baudāmi 2–4 gadu vecumā. Savukārt no Syrah bieži tiek radīti vīni ilgdzīvotāji, šī vīnoga ierasti piešķir vīnam garšvielas un gatavus melnos augļus (ķiršus, plūmes, upenes) atgādinošus aromātus. 
 

Clarendelle Medoc 2014 

Neesmu sastapies ar šādu statistiku, taču, manuprāt, Bordo ir pazīstamākais vīndarīšanas reģions, bet Medoka ir Bordo daļa, kurā top augstvērtīgi sarkanvīni. Tas uzliek pienākumus. Clarendelle vīnu gatavo tie paši vīndari, kas turpina radīt leģendāro Chateau Haut-Brion, vienu no Bordo veiksmes stāsta dalībniekiem un līdzgaitniekiem ar vairāk nekā 350 gadu senām tradīcijām, kuras ir piepildītas ar likteņiem un neparedzamiem notikumu risinājumiem. 

Degustējot Clarendelle Medoc uzreiz pēc Grand Noir, tas ar savu koncentrēto garšu un daudzveidīgo aromātu pieprasa vairāk uzmanības. Tas ir kalsnēji slaids ar izteiktākiem tanīniem, kas veido noturīgu vīna struktūru. Upeņu liķieris (Casis) ar piparmētrām, arī nedaudz lakricas un dūmakas – šāds ir pirmais iespaids par vīna aromātu. Turpinot vīna preparēšanu otrajā dienā, tas ir kļuvis atvērtāks, demonstrējot harmoniskāku garšas izpausmi un nebūt ne saguris. Tātad vēl kādu brīdi varēsim izbaudīt šī ražas gada evolūciju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko