Jūnija sākumā dārzos un ledusskapju dārzeņu nodalījumos visdrīzāk galveno vietu aizņem dažnedažādi zaļumi. Tad nu jāsteidz tos ēst, kamēr vēl nav sācies vietējo tomātu, gurķu, zemeņu un citu ogu laiks, kas nenoliedzami ņems virsroku pār zaļumiem.
Tāpēc piedāvāju trīs receptes, kurās ar zaļumiem var variēt – izmantot tos, kas pa rokai. Ēdienus pēc vajadzības var gatavot vai nu brokastīs, vai arī vieglās vakariņās.
Zaļumu salāti
Sastāvdaļas (2 porcijas): 2 saujas svaigu spinātu, 1 sauja rukolas, 2 vārītas olas (daivās), 50 g zilā siera, 70 g vītināta šķiņķa, 2 ēdamk. lociņu (sasmalcināti), 1 ēdamk. kressalātu, 1 ēdamk. olīveļļas, 1 tējk. citrona sulas, sāls, pipari pēc garšas, paprikas pulveris dekorēšanai
1. Spinātus, rukolu un kressalātus noskalo un nosusina.
2. Liek zaļumus lielā bļodā, pievieno daivās sagrieztas olas, saspaidītu zilo sieru un ļoti plāni sagrieztu šķiņķi.
3. Pārkaisa ar paprikas pulveri, pāršļaksta ar eļļu un citrona sulu.
4. Pasniedz uzreiz.
Zaļumu omlete
Sastāvdaļas (1–2 porcijas): 3 olas, 1 sauja svaigu spinātu, 1 sauja rukolas, 2 ēdamk. lociņu, 1 ēdamk. kressalātu, 1 ēdamk. piena vai saldā krējuma, 1 tomāts, sāls, pipari, 1 tējk. sviesta vai eļļas cepšanai
1. Sakuļ olas ar pienu, sāli un pipariem.
2. Uzkarsē pannu ar sviestu, apcep tomāta šķēles 2–3 minūtes. Pievieno spinātus un pasautē vēl 1 minūti, līdz tie kļūst mīksti.
3. Pielej olu masu un ļauj nedaudz sastingt.
4. Kad omlete gatava, pārloka uz pusēm un pasniedz ar rukolu, lociņiem un citiem zaļumiem pēc izvēles.
Makaroni ar zaļumu pesto
Sastāvdaļas (2 porcijas): 200 g makaronu, zaļumi (1 sauja rukolas, 1 sauja spinātu, 2 ēdamk. lociņu, 1 ēdamk. kressalātu), 30 g rīvēta cietā siera + 1 tējkarote pārkaisīšanai, 1 ķiploka daiviņa, 2–3 ēdamk. olīveļļas, 1 ēdamk. citrona sulas, 1 ēdamk. riekstu (piemēram, valrieksti, Indijas rieksti) vai sēklu (piemēram, saulespuķu sēklas), sāls, pipari pēc garšas
1. Uzvāra makaronus saskaņā ar norādēm uz iepakojuma un notecina, atstājot nedaudz vārāmā ūdens.
2. Pagatavo pesto, sablendējot rukolu, spinātus, lociņus, kressalātus, sieru, ķiploku, riekstus, citrona sulu un olīveļļu. Ja masa pārāk bieza, pievieno nedaudz ūdens no makaronu vārīšanas.
3. Samaisa pesto ar siltiem makaroniem.
4. Pasniedz ar sieru un zaļumiem.