Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zupas slapjdraņķa dienām

Trīs sildošas un spēcinošas zupas drēgnām janvāra dienām.

Jēra zupu vāra, ja gaidāms liels ēdāju pulks. Vāra pašā lielākajā katlā, kāds nu mājās pieejams. Ideāli, ja ir iespēja ļaut tai lēni burbuļot uz ugunskura – tad zupai pavisam cits smeķis.

Ķirbju un tomātu krēmzupu varat piedāvāt veģetāriešiem, bet arī gaļēdāji prasīs papildporciju. To zinu pēc pieredzes.

Savukārt pupiņu zupa ir latviešu virtuves klasika. Sātīga aukstā laika zupa, bez kuras nav iedomājama neviena rudens/ziemas sezona.

Grūbas iesaku iepriekš kārtīgi izmērcēt, citādi tās būs ilgi jāvāra – tas palielinās elektrības patēriņu un maksājamo summu ikmēneša rēķinā. 

Pupiņu zupa ar grūbām un kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas: 300 g žāvētas gaļas, 250 g izmērcētu grūbu, 400 g novārītu vai konservētu pupiņu, 2 sīpoli, 2 ķiploka daiviņas, 3 seleriju kāti, 1 burkāns, 2 l buljona vai ūdens, 2 ēd. k. universālās garšvielas vai Vidusjūras garšvielu maisījuma, 2 ēd. k. sojas mērces, eļļa cepšanai, skābais krējums, zaļumi pasniegšanai

1. Divas stundas pirms zupas vārīšanas aukstā ūdenī iemērc grūbas.

2. Sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos. Ķiploka daiviņas nomizo un sakapā. Seleriju kātus sagriež gabaliņos. Burkānu nomizo un sagriež plānās ripiņās vai kubiņos. Kūpinātu cūkgaļu sagriež kubiņos.

3. Lielā katlā uzkarsē eļļu, apcep sīpolus, līdz caurspīdīgi. Pievieno ķiplokus, seleriju un burkānus, kā arī šķipsnu sāls un uz mazas uguns maisot cep aptuveni 5 minūtes.

4. Apceptajiem dārzeņiem pieber garšvielas, samaisa. Pielej buljonu, pieber izmērcētas un noskalotas grūbas un sojas mērci. Uzvāra līdz pirmajam burbulim, turpina vārīt 5 minūtes.

5. Pievieno žāvēto gaļu. Samaisa, ja nepieciešams, pievieno vēl šķidrumu (buljonu vai ūdeni) tā, lai veidotos vēlamā zupas konsistence. Vāra, līdz dārzeņi un grūbas mīkstas.

6. Pievieno novārītas pupiņas, uzvāra. Beigās pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz ar skābo krējumu un zaļumiem.


Jēra, grūbu un dārzeņu zupa

Sastāvdaļas: 2 kg jēra gaļas (var izmantot arī cūkas un liellopu), 2,5 kg tomātu, 1 kg paprikas, 1 kg burkānu, 700 g sīpolu, 2–3 selerijas kāti, 1 baklažāns, 3 cukīni, 2 lielas ķiploku galviņas, 250 g grūbu (var lietot arī kartupeļus vai rupjus makaronus), 2 ēd. k. olīveļļas, 2 l karsta ūdens, 2/3 ēd. k. no katras minētās garšvielas: saldās paprikas pulvera, romiešu ķimeņu, kurkuma), pa divām kārtīgām buntēm no pētersīļiem, kinzas, bazilika, sāls pēc garšas, 2–3 ripiņas svaiga čili

1. Vispirms tajā pašā katlā, kur tiks vārīta zupa, apcep gaļu. Gaļu sadala lielos gabalos un uzkarsētā olīveļļā cep kādas 10 minūtes, līdz tā iegūst brūnu garoziņu.

2. Pakāpeniski katlā liek dārzeņus. Vispirms saber visus sīpolus un pasautē kādas 5–6 minūtes.

3. Pieber tomātus un sautē 5–7 minūtes.

4. Pieliek cukīni, atkal pasautē, tad pieber seleriju un baklažānus, samaisa un arī pasautē 5–7 minūtes. Ūdeni vēl nelej klāt, bet katlā būs šķidrums no dārzeņiem.

5. Sasien kopā pa buntei pētersīļu, kinzas un bazilika un visu ieliek katlā. Kad zupa būs gatava, to, kas būs palicis pāri no zaļumiem, vienkārši izņems ārā no zupas.

6. Pieliek burkānus un palielos gabalos sagrieztu papriku (ja pievienosiet kartupeļus, arī tos). Samaisa un turpina sautēt piecas minūtes.

7. Pievieno visas trīs sausās garšvielas.

8. Pakāpeniski pielej tikko uzvārītu ūdeni. Atkarībā no tā, cik šķidru vai biezu zupu vēlas, jālej vai nu tieši 2 litri, vai drusku mazāk/vairāk.

9. Nelielos gabaliņos sagrieztus ķiplokus zupai pievieno pašās beigās, jo tikai tad tie dos savu aromātu.

10. Pieber iepriekš novārītas grūbas (uzbriedinātas, bet nevārītas grūbas zupai var pievienot arī agrāk un tad izvārīt līdz ar dārzeņiem).

11. Pēc garšas pievieno sāli un vāra zupu, līdz burkāni, paprika mīksti (pārējie dārzeņi jau sen būs savārījušies biezā putriņā). Tad grāpi ņem nost no uguns un zupu dala ēdājiem.


Ķirbja un tomātu krēmzupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas: 1,5 kg ķirbja, 2 kartupeļi, 200 g kausētā siera, 1 sīpols, 2 tomāti, 1,5 l buljona vai ūdens, 2–3 ķiploka daiviņas, 1/3 čili pipara pāksts (vai 1 tējk. čili pārslu, vai naža galu čili pulvera), īkšķa gals ingvera saknes, 1 paprika, 2 ēd. k. eļļas apcepšanai

Notīra un smalki sakapā sīpolu, ķiploku daiviņas, čili piparu un ingvera sakni. Pannā sakarsē eļļu un visu maisot apcep, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi zeltaini. Tomātus noblanšē, tos paturot 1–2 minūtes verdošā ūdenī, tad uzmanīgi ar nazi iegriež un novelk miziņu. Sagriež. Kartupeļus un ķirbi nomizo. Paprikai izņem sēklas. Visu sagriež palielos gabalos. Katlā uzvāra ūdeni vai buljonu, pievieno ķirbi, kartupeļus, papriku, tomātus un apceptās garšsaknes. Visu sautē uz lēnas uguns, līdz ķirbis kļūst mīksts. Pēc garšas zupai pievieno sāli, piparus, nedaudz cukura. Visu sablendē ar rokas blenderi. Zupā iemaisa kausēto sieru un vēlreiz liek uz plīts. Kad zupa uzmet pirmo burbuli, katlu ņem nost no uguns. Pasniedz karstu, dekorē ar zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko