Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bezvēsts vēsts

[Raksts tapis vēl pirms piecgadīgais Ivans Berladins otrdienas vakarā tika atrasts miris – red.] Tumšs. Jūlija nakts. Līst. Logu esmu atstājusi vaļā. Mēģinot iemigt, atveru un aizveru acis. Lietus ir ļoti tuvu, un savā jumtistabā līšanu izjūtu fiziski.

Klausoties lietū, domāju par tiem, kuri to mīl. Par tiem, kuri ilgstošas līšanas apstākļos vasaru sev nav pasludinājuši par bezvēsts pazudušu. Lietus naktī man vienmēr ir atgādinājis nomierinošu mūziku, un varbūt vienīgi komponisti šo līšanas kustību ir pārrakstījuši notīs, opusos, mīlestībā. Jo lietus – tā ir nošatslēga.

Atkal atveru un aizveru acis. Vairākas reizes atkārtojot acu mirkšķināšanas kustību, vēroju, kā istaba satumst ar katru nākamo acu atvēršanu, bet aiz loga pieņemas spēkā tumsas dežūrgaisma. Mežs pārvēršas par garu, izstieptu un nesaprotamu ēnu, it kā tam būtu pieskārusies naktī iemērkta impresionista ota, kurš līdz izmisumam cenšas uzgleznot tumsu, tomēr viņam tas nekad neizdodas, jo, tāpat kā dabā neeksistē absolūts klusums, nav arī iespējama pilnīga tumsa. Varbūt to zināja Maļevičs un, bezmiega naktīs nespēdams aizmigt, ilgi lūkojās pats sevī, un, kad tur vairs nekas nebija saredzams, viņš tumsu ierāmēja. Pats savu tumsu.

Citā jumtistabas stūrī kāds vēl ir nomodā. Lietus pieņemas spēkā. "Ir jau divi naktī, tu negulēsi?" jautāju māsai, un istabas tumsā, viedtālruņa izgaismota, ir redzama vienīgi viņas seja. Acis pa telefona ekrānu kustas kā pa kāpnēm, te uzkāpjot, te nokāpjot, kā kaut ko meklējot, kā cerot ieraudzīt. "Ivan, kur tu esi?" viņa jautā, un acis izgaismo neizpratne. "Tagad tikai jūra," saku. "Ko jūra?" viņa jautā. "Jūra, tā pati."

Laiks šķiet apstājies, visa Liepāja ir sadevusies rokās, lai atrastu piecgadīgo Ivanu. Jautājumu ir arvien vairāk, tukšums iespiežas visās vietās, kur zēns ticis meklēts. Pilsēta neatveras, neatdod. Līdz agram rītam sociālajos tīklos turpina pienākt vēstis. Visas – tukšas. Visa pilsēta naktī sūta vēstules bezvēsts pazudušajam zēnam, tomēr rīts uzaust mēms, un visu nogurušās rokas ir pilnas ar tukšām aploksnēm bez atpakaļadreses. Cerība ir zaudējusi pavedienus. Rakstnieks Ļevs Tolstojs ir teicis: "Visas laimīgās ģimenes ir laimīgas vienādi, bet nelaimīgās – nelaimīgas katra savā veidā."

23. septembrī Latvijā notiks režisora Andreja Zvjaginceva filmas Nemīlestība pirmizrāde. Lai cik skarbi tas būtu, filmas scenāriju esam piedzīvojuši vēl pirms pirmizrādes tepat, Liepājā. Filmā kādam pārim pazūd zēns, Aļoša. Mums pazūd Ivans. Es varētu neteikt "mums", es varētu izteikties skarbāk, domājot par Ivana ģimeni, kurā jāmeklē sākums un diemžēl arī šī skumjā stāsta beigas. Jo mīlestība nezaudē, bērns neaiziet no mājām supervaroņa treniņtērpā ar zilu aci, bērns neaiziet no vietas, kuru būvējusi mīlestība. Tā ir nemīlestība, kas pazaudē. Ivana bezvēsts vēsts mums visiem kaut ko ir pavēstījusi. Par tumsu.

Lai arī kur Ivans šobrīd būtu, mēs visi kopā varam viņam nodziedāt šūpuļdziesmu: "Velc, pelīte, saldu miegu..."

 

 

Top komentāri

1.Laiku
1
MŪSU DIENAS IR VIRS ZEMES KĀ ĒNA, UN TUR NAV CERĪBAS!
Nevajag muldēt.
N
Cerība pieder ikvienam, un TAS ir Kristus. Gan mazajam Ivanam (kas to sastapa ātrāk, un kam rūgtais biķeris - dzīve izpalika), gan pārējiem. Jo Kaulainā GAIDA ikvienu, gan mani, gan tevi, gan Rutkēviču. Varbūt šodien, varbūt rīt jeb aizparīt. Nevajag vaimanāt un tupēt lietū, bet meklēt To, Kam gaismas un dzīvības atslēgas. BĒRNIEM pieder debesu valstība, un kas gan kādam var ko garantēt, kas virs zemes paliek, ja vien ne melus, divkosību, liekulību, nodevību, alkatību un visu citu ''greznību'', kas mūsu dzīves rotā, ja Kristum nepiederam? -Elijah-
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja