Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dārgais draugs

E-pastā pienākusi vēstule, kas sākas ar uzrunu: "Dārgais draugs". Es, protams, to tālāk nelasu, jo skaidrs, ka tā ir kārtējā ziņa no nigēriešu prinča vai aicinājums saņemt milzu mantojumu. Parasti šādās vēstulēs pat netiek prasīts, lai es sūtu naudu vai iedodu bankas konta datus. Man ir tikai jāatbild.

Angļu valodā šādam krāpšanas veidam ir savdabīgs nosaukums – con trick jeb confidence trick. Proti, uzsvērts, ka krāpnieks izmanto citu cilvēku uzticēšanos. Latviskajā apzīmējumā "krāpnieks" šis aspekts mazliet pazaudēts (savukārt vācu Bauernfaengerei, burtiski tulkojot, nozīmē "zemnieku ķeršana" un drīzāk atbilst mūsu "ķeršanai uz muļķa").

Krāpniekam ir nepieciešama cilvēku uzticēšanās, jo citādi viņus nav iespējams apkrāpt. Šis ir iemesls, kāpēc Imanuels Kants melus kā vispārpieņemtu normu atzina par absurdu, piemēram, ja visi melotu, meli būtu bezjēdzīgi – ar tiem nevarētu nevienu apmānīt, jo neviens neuzticētos citu teiktajam. Protams, mēs zinām, ka cilvēki mēdz melot, un tas totāli nesagrauj uzticēšanos citiem. Uzticēšanās process ir diezgan sarežģīts. Droši vien mēs šķirojam dažādas jomas, situācijas un tēmas, izvērtējot, kurās uzticēties citiem ir drošāk un kurās jābūt uzmanīgiem, kurās ir būtiski noskaidrot, vai cilvēks melo, un kurās tas nav īpaši svarīgi.

Con artist jeb krāpnieks, kurš izmanto citu uzticēšanos, ir vairāk nekā melis. Šādā krāpšanā liela nozīme ir spējai iegūt uzticību – komplektā ar cilvēku pazīšanu, arī spēju uzminēt viņu vājības. Ir būtiska atšķirība starp sendienu krāpniekiem un interneta darboņiem. Pēdējiem nav jāsaprot konkrēts cilvēks. Vēstules saņem tūkstoši un miljoni. Tas, kurš neuzķeras, viņiem vienkārši nav interesants, jo darbs notiek ar tiem, kuri atbild. Saskaņā ar vienu no dzirdētajām versijām tieši tāpēc šajās vēstulēs ir drukas kļūdas, jo mērķauditorija ir tieši tie, kuri neko daudz par gramatiku nezina.

Tomēr būtu maldīgi domāt, ka šīs uzticēšanās izmantošanas tehnoloģijas ir domātas tikai muļķiem. Šie paņēmieni jau sen ir izplatījušies ārpus sfēras, kurā mums acīmredzami ir darīšana ar krāpšanu. Piemēram, pēdējo vēlēšanu laikā man atrakstīja "Indra Gulbe no Salaspils". Viņa rakstīja par māsu, kura balsošot par Šleseru. Pati "Indra" vēl nebija izlēmusi un jautāja, kur var apskatīt visu kandidātu video, tomēr piebilda, ka varot jau par Šleseru nobalsot, jo "gudrs un izdarīgs ministrs kādreiz bija". Savukārt pirms nedēļas man piezvanīja mobilo sakaru kompānijas darbiniece un, noskaidrojusi, kāds man ir telefons, teju vai iejūtīgi apjautājās, vai man nešķiet, ka mana telefona ekrāns ir par mazu, – varbūt viņai priekšā ir tabula, kas jāsaka katra modeļa gadījumā.

Šie mēģinājumi netieši ietekmēt, protams, ir panaivi, tomēr jebkurā gadījumā tā ir manipulācija, kas cenšas izmantot uzticēšanos. Un katram ir pogas, uz kurām spiest. Taču sabiedrība kopumā no šīs manipulācijas droši vien zaudē. Piemēram, vairs nevar uzticēties cilvēkam, kurš tevi uzrunā "dārgais draugs". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja