Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Dejā nav pieaugušo

Mazliet pārspīlēju, bet dejā nav pieaugušo. Dejas notikumu ir daudz, arī izvēle ir gana plaša – no vērienīgiem baleta iestudējumiem līdz laikmetīgās dejas monoizrādēm. Taču tik un tā dejotājus īsti par pilnu neņem.

Cilvēki dejo vismaz līdz 100 gadiem, dejo pļavās, dušā, uz galdiem, Ovālajā kabinetā un uz skatuves. Vai dejošana var būt profesija uz mūžu? Deja nav darbs, deja ir dzīve. Tu kļuvi vecs tāpēc, ka pārstāji dejot. Daiļu sentenču par dejas spēku un demences risku mazināšanu netrūkst. Tomēr dejotājiem turpina jautāt: ko darīsi, kad beigsi dejot? Tu dejo, bet kas ir tava profesija? Lai būtu vieglāk, daļa kļūst par "dejotājiem un horeogrāfiem", par "dejas māksliniekiem" un "performeriem", pārējie pazūd no skatuves un kļūst par skolotājiem, horeogrāfiem un repetitoriem, cerot, ka viņu deju dejos citi. Vai bērni var nodejot pieaugušos?

Kāpēc aktieriem, gleznotājiem un komponistiem neprasa, ko viņi darīs, kad vairs nebūs tie, kas ir tagad? Visu mūžu viņi ir par pilnu ņemami profesionāļi, kuri turpina savā mākslā vēstīt par būtiskām lietām. Ar briedumu nāk citas dimensijas. Ar mums runā pieauguši cilvēki, runā par nopietnām lietām, par savas paaudzes tēmām. Dejā pieaugušie runā reti.

Par profesionāliem dejotājiem uzskata tikai jaunus cilvēkus – jau vecumā ap trīsdesmit jādomā, vai nav laiks aiziet, vēlāk vari iznākt pastaigāt pa skatuvi karaļa lomā, bet nu īpaši neviens neievēros. Tas vairāk attiecas uz baletu, taču pat pašdarbībā jaunieši ir tie īstie dejotāji, vēl drusku vidējie, bet uz vecīšiem jau skatās tikpat aizkustināti kā uz bērniem. Kāpēc ir grūti klausīties ikviena vecuma un ķermeņa dejā?

Ja nu kāds tomēr pretendē, ka ir profesionāls dejotājs arī pēc piecdesmit un vairāk, tad esi prātā jukusi balerīna vai ļoti īpašs izņēmums. Jebkurā gadījumā ķermeņi tiek redzēti kā "apvītuši". Iespēja izbēgt no līdzjūtības par to, ka neproti aiziet, ir, ja vairs nesauc sevi par dejotāju, bet aktieri, savukārt deju – par kustību. Kāpēc vecu aktieri var ņemt par pilnu, bet dejotāju nevar?

Reizēm šķiet, ka dejas vārds piedien tikai vienādiem, izstieptiem un gludiem ķermeņiem, kas izpilda fiziski grūtas kustības. Vai tāpēc, ka deja nav nekāda māksla, bet tikai izklaide? Vai drīzāk sports? Jādomā, ka XX gadsimta sākuma dejas reformatoru centieni pārliecināt, ka deja ir līdzvērtīga citām mākslām, vēl aizvien nav devuši rezultātus. Priekšstatos par "īstu deju" dominē galma mākslas idejas, kur galvenais ir pacelšanās pāri visam cilvēciskajam un dabiskajam. Princeses nekakā. Vai jūs varētu bez svīšanas?

Ir normāli gribēt un varēt dejot 100 gadu. Sportā ir tik daudz iespēju izbaudīt trikus, sacensības garu un poētisku spēku atdevi. Mākslā gribas vairāk par špagatu. Negribas, lai visi, kam beidzot ir par ko dejot, naudas trūkuma, dejas statusa vai citu iemeslu dēļ pazūd. Un atkal jāskatās uz tām pašām daudzsološajām jaunības idejām bez cerības uz turpinājumu. Man tiešām nemaz nav žēl, ka Barišņikovam vairs nav divdesmit. 

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Kārtējā vētra ūdensglāzē - protests pret dancotāju diskrimināciju pēc vecuma! "Ir normāli gribēt UN varēt dejot 100 gadu." Tiešām? Normāli varbūt ir gribēt, bet - VARĒT? Nupat LTV rādīja kadrus no dokumentālfilmas par Rutu Birgeri, kur viņa 92 gadu vecumā dejo ar Stradu. Iesaku autorei noskatīties, lai redzētu, kā ir dzīves īstenībā ar to dejotvarēšanu pāri 90. Tieši tā, kā pati autore konstatē - AIZKUSTINOŠI. Un, starp citu, Barišņikovs jau sen kā vairs nedejo, bet "sauc sevi par aktieri."
Margarēta
M
neviens neliedz dejot. Problēma - vai kāds grib to skatīties un vēl par to naudu maksāt. Arī hokeju teorētiski var spēlēt 80 gadu vecumā. Ja izdodas savākt komandu ar vienaudžiem un atrast otru tādu pašu, pret ko spēlēt, bet diez vai to rādīsTV un fani apkārt gāzīs. Pilnīgi idiotisks raksts. Varbūt Diena, pirms publicēt, var tomēr izlasīt, vai šais raksteļos vispār ir kāda loģiska doma un vai aplūkotā problēma ir kaut pavisam nedaudz problēma.
Zālu Vecis: oi, oi,oi KDi rullē!
Z
Ir bijuši gadījumi, kad Anna Priede "dejoja" pa tikšanās telpā, nerunāsim labāk, lielā vecumā ar baleta kurpēm, jo viņa bija spiesta pelnīt. Ar ko? Ar sevis pazemošanu. Leonarda Daine "dziedāja". Man gribējās izdzert glāzi ūdens, neatņemot no lūpām. Vilma Cītule uz Operas skatuves spēlēja klavieres, balvu par Mūža ieguldījumu saņemot. Kārlis Zariņš dziedāja Kalfu līdzās mazgadīgai Turandotai. Šausmas izskata nesaderības, vokālajā un Cilvēciskajā ziņā, bet viņš audzināja mazdēlu, jo meita atsvešinājās nebūtībā. Zariņa k-dze aizvien netika no k-dzes lomas ārā, pat ne mīļotā vīra bērēs. Barišņikovs vēl samērā labi izskatījās, mūsu teātra kritiķes jūsmoja neatvilkdamās, iztaisot viņu par ģeniālu aktieri, lumpeņa Hermaņa dēļ. JRT to visu atļāva , pieļāva, jo mafija strādā, mūsu apdzejotājām sevišķus honorārus bez aploksnēm, zeķbiksēs izmaksājot, vienai izdevās apraudāties. Spieda, līdz izspieda gan- papriekš biksēs, tad no acīm nopilēja, jo ciets vēders bija. KĀ CILVĒKS spēj un grib sevi pazemot, kā netiek ārā no Lieluma statusa, kur desu miza karājas, bet viņš,redz,vēl grib un neapstās gribēt nekad, jo sistēmā klabēja, cildināja, taisīja no māla poda par kristāla vāzēm. Balodei šķiet normāli, man nepatīk, ja uz galvas pil. Kretīni dejo. Lasiet Klāvu Elsbergu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja