Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dienasgrāmatas digitālās versijas

Daudziem atmiņā noteikti palikuši laiki, kad skolā aktuāla bija nevis jaunākā Sony vai Nintendo spēļu konsole vai viedtālrunis, bet gan atmiņu klade, kurā cītīgi tika vāktas atbildes uz naiviem jautājumiem, novēlējumi, klases biedru zīmējumi vai fotoattēli. Šajā tālajā laikā – vēl pirms blogosfēras dzimšanas – populārs bija vēl kāds nu jau nepelnīti piemirsts rīks – dienasgrāmatas, kas aprīkotas ar nelielām rotaļu atslēdziņām.

Nereti cītīgi slēptas, tās glabāja jauniešu domas, sapņus un rūpestus, kurus varēja uzticēt tikai dienasgrāmatai. Nedaudz modernizētas, dienasgrāmatas sākušas savu cīņu par atgriešanos arī mobilajās ierīcēs.

Diaro *****

Diaro nereti tiek dēvēta par labāko Android dienasgrāmatas tipa aplikāciju, un ne velti – tā ir gaumīga un pārdomāti izstrādāta, piedāvājot lietotājiem ne vien elementāru ierakstu pievienošanu viedtālrunī vai planšetdatorā, bet arī pilnu piekļuvi tīmekļa servisam no jebkuras citas ierīces. Viena no sāpīgākajām lietām cītīgam dokumentētājam ir eksportēšanas funkciju trūkums – nereti aplikācijas lietotāju piesaistīšanas nolūkos ļauj ierakstiem piekļūt no jebkuras platformas, taču neļauj tos ērti eksportēt, piemēram, PDF formātā. Diaro šo trūkumu piedāvā novērst, eksportējot visus lietotāja ierakstus – gan tekstuālos, gan vizuālos – gaumīgi noformētā PDF failā. Noklusējumā Diaro ieraksta pievienošanas brīdī fiksē gan laiku un datumu, gan lietotāja atrašanās vietu. Notikumi tiek kategorizēti, un tiem tiek pievienotas etiķetes, dažas no noklusējumā esošajām ir sapņi, idejas, kino un literatūra. Aplikācijas ļauj veikt rezerves ierakstu kopēšanu uz Dropbox, kā arī ierakstu aizsargāšanu ar paroli. Lai izmantotu sinhronizācijas funkciju, būs jāiegādājas Ls 2,59 vērtā PRO versija. Tiesa, šis ieguldījums būs tā vērts.

DayOne ****

Viena no Apple lietotāju iecienītākajām dienasgrāmatas tipa aplikācijām ir DayOne. Šīs aplikācijas mērķis ir apkopot visu pieejamo informāciju, taču izdarīt to patstāvīgi, ļaujot lietotājam nospiest vienu pogu un veikt ierakstu, neiedziļinoties detaļās. Ja vēlaties pievienot ierakstu, atliek nospiest vienu no divām pamatizvēlnes pogām un sākt rakstīt, aplikācija automātiski papildina ierakstu ar visu nepieciešamo pamatinformāciju, sākot ar datumu un laiku, beidzot ar vēja ātrumu, virzienu un gaisa temperatūru. Īpaši patīkamu šīs aplikācijas lietošanu padara arī plašās eksportēšanas un rezerves kopēšanas iespējas – iespējams datus paralēli glabāt gan Dropbox, gan iCloud. Tāpat pieejama iespēja eksportēt failu HTML, CSV, Teksta, DayOne oriģinālajā vai PDF formātā, atlasot tos pēc kategorijas, datuma vai veidojot savu favorītierakstu izlasi. DayOne visai pamatoti kļuvusi par standartu, kuram līdzināties cenšas daudzi, taču tās dizains un funkcionalitāte kļūst arvien pārsātinātāki un regulārie atjauninājumi rada bažas, ka drīzumā vienkāršību un lietošanas ērtumu nomāks funkciju pārbagātība.

PrivateDiary *****

Ja viss, kas jums nepieciešams, ir vienkāršota, tekstuālu ierakstu uzglabāšanas aplikācija, kas nav nedz sasaistīta ar kādu tīmekļa servisu, nedz pieejama citās platformās ar to pašu lietotāja vārdu, tad PrivateDiary ir viena no labākajām izvēlēm. PrivateDiary ir izcili vienkārši lietojama, taču izteikti infantila, un vairākums tās funkciju ir bezvērtīgas nopietnam lietotājam. Kā produkts, kura galvenā auditorija ir tieši tīņi, aplikācija uzsvaru liek uz tās pielāgojamību, nevis lietojamību. Lietotājs var mainīt ne vien tās pamattoņus un teksta izmēru, bet arī fontu un atšķirīgam tekstam norādīt atšķirīgas krāsas. Diemžēl paralēli šīm funkcijām ir piemirsts par papildu drošības iestatījumiem vai iespēju datus automātiski kopēt uz kādu no populārākajiem mākoņglabāšanas servisiem. Vienīgā iespēja saglabāt jūsu ierakstus ir, izmantojot viedtālruņa atmiņas karti. Vairāku saglabāšanas mēģinājumu laikā nācās secināt, ka pusē gadījumu šī funkcija liek aplikācijai pārtraukt darbību vai saglabātais fails ir neatverams. Ja nopietni apsverat dienasgrāmatas aplikācijas izmantošanu, šai nevajadzētu būt pirmajai izvēlei. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja