Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Gendera ideoloģija

Nesenajā diskusijā par Stambulas konvenciju, kuras mērķis ir novērst vardarbību pret sievietēm un vardarbību ģimenē, manu uzmanību piesaistīja "gendera ideoloģijas" jēdziens.

Gribēju noskaidrot, kas tieši ar šo jēdzienu domāts, tāpēc uzmeklēju tekstus, kuros jēdziens skaidrots. Viens no tekstiem bija Stambulas konvencijas slavenā "juridiskā analīze". Sāku lasīt 3. daļu, kas lielā mērā ir veltīta gender jēdzienam, un tur arī paliku. Šis teksts ir kā mācību uzdevums kritiskajā domāšanā.

Pirmām kārtām mani mulsina "gender ideoloģijas" jēdziena lietojums šajā dokumentā, jo tas nav juridisks termins, netiek lietots konvencijas tekstā un to izmanto tikai noteikta politiski skaidri orientēta grupa. Tas, ka analīzes autori nav neitrāli un pieder pie šīs grupas, ir tekstā viegli nolasāms. Piemēram, 3. daļas sākumā tiek dots pārskats par dzimtes jēdziena attīstību feminismā. Protams, šādā tekstā nevar piedāvāt izvērstu jēdziena vai feminisma vēstures izklāstu, tāpēc autori atsaucas uz citiem tekstiem, autoritātēm. Bet kas ir šīs autoritātes? Galvenokārt atsauces ir uz diviem tekstiem divos krājumos – viens ir ņemts no 2011. gadā notikuša kolokvija rakstu krājuma, otrs – no krājuma Gender. La controverse. Tas, kas netiek pateikts, ir, ka vienu izdevusi Frēžī-Tulonas diecēze, otru – Pontifikālā ģimenes lietu padome.

Šaubos, vai katoļu baznīcas viedokli var uzskatīt par autoritatīvu pamatu, lai formulētu juridisku viedokli par Latvijai būtisku dokumentu. Autori vairākkārt atsaucas uz Krievijā publicētu "analītisku pētījumu", gan nepiebilstot, ka to izdevis "analītiskais centrs Ģimenes politika", kura mērķis ir veicināt "dabiskas ģimenes nostiprināšanos". Es, protams, nesaku, ka šos tekstus nevar izmantot argumentācijā, bet nevar analīzi balstīt pāris izteikti angažētos tekstos.

Īpašu pārsteigumu man radīja 40. atsauce uz Heidiju Hartmani. Tekstā teikts, ka viņa apgalvo, ka "sieviešu liktenis nekad nav bijis reālu feministu rūpju objekts". Diemžēl neko tamlīdzīgu norādītajā lappusē neatrodu, tur ir mazliet līdzīgs izteikums par marksismu, un jebkurā gadījumā piedēvēt šādu domu Hartmanei ir diezgan absurdi. Taču analīzes autori no kļūdaini citētā vai izdomātā Hartmanes apgalvojuma secina, ka gender feminismu neinteresē sieviešu stāvoklis un vēl vairāk – ka interesē LGBT problēmas (18. lpp.). Turklāt vairākkārt tekstā ir uzsvērta feminisma un marksisma saistība, kas galu galā absurdā veidā tiek izspēlēta Satversmes preambulas analīzē (23.–24. lpp.), tomēr netiek pamanīts, ka Hartmane kritizē marksismu un, starp citu, radikālo feminismu.

Par dzimtes jēdziena un feminisma interpretāciju vēl daudz ko būtu teikt. Minēšu tikai to, ka tekstā ir non sequitur kļūdas, proti, no teiktā neizriet tas, kas tiek pasniegts kā secinājums. Vienu par LGBT jau minēju. Tāpat no tā, ka dzimums ir sociāli konstruēts, neizriet, ka to var izvēlēties (18. lpp.). No tā, ka feminismu ir ietekmējis arī (!) marksisms, neizriet, ka radikālais feminisms "balstās marksisma postulātos par šķiru cīņu" (22. lpp.). No tā, ka mēs godājam brīvības cīnītājus, neizriet, ka mums ir jāpieņem viss, ko viņi varētu būt darījuši vai domājuši (22. lpp.). Bet ko lai dara, juristiem loģika taču nav vajadzīga, vai ne? 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja