Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kultūras karte - Latvijā un citur

Latvijā izstrādātā aplikācija Kultūras karte krietni atpaliek no pozitīvajiem ārzemju paraugiem

Aplikācijas, kas paredzētas jaunatklāsmēm, – gan melomāniem, kuri tiecas pēc kaut kā jauna un nedzirdēta, gan videomīļiem, gan tūrisma entuziastiem – ieguvušas pelnītu popularitāti. Tas pats attiecas arī uz muzeju aplikācijām, turklāt pēdējos gados arvien aktīvāk novērojama šo divu kategoriju konverģence. Nu arī mums ir tapusi pirmā Latvijas Kultūras karte. Tāpēc šķiet tikai loģiski apskatīt citu valstu pieredzi un izvētīt, kas iznācis mums pašiem.

BristolStreet Art Tours 

Ja kādreiz esat bijis Bristolē, noteikti esat ievērojis arī to, ka tā pamatoti var lepoties ar krāšņu ielu mākslu. Tādēļ loģiska šķiet aplikācija un tīmekļa vietne BristolStreet Art Tours, kas ļauj gan pilsētniekiem, gan pilsētas viesiem iepazīt ielu mākslu vairāk nekā 30 gadu garumā, sākot ar Banksy un Inkie leģendārajiem darbiem, beidzot ar jauno mākslinieku darbiem.

Aplikācijā iestrādāti jau gatavi maršruti, kuru mērķis ir lietotāju nogādāt rajonos, kuros dāsni uzplaukusi ielu māksla, kā arī karte, kas ļauj ērti apskatīt tuvākos mākslas objektus, pārvietojoties kājām vai ar velosipēdu. Objekti kartē attēloti ar jau pievienotiem attēliem, kas ļauj ātrāk izlemt, vai tos vēlaties apskatīt dabā.

Lai gan aplikācija ir izstrādāta ļoti kvalitatīvi, tā ir komerciāla, tās bezmaksas versija liegs jums pieeju vairākiem maršrutiem, kā arī periodiski informēs gan par iespējām iegādāties maršrutus, gan rezervēt viesnīcu.

LondonCityGuide

Ja plānojat doties uz svešu valsti vai pilsētu, vienmēr ir prātīgi bruņoties vismaz ar karti un pamatzināšanām par to, kur atrodas tuvākās bankas, restorāni un jūs interesējošie muzeji. Taču laiks, kad to visu atzīmējām kartē un ielas vidū prasījām norādes, par laimi, ir beidzies līdz ar viedtālruņu un planšetdatoru ēru. TripAdvisor izstrādātā aplikāciju sērija CityGuide ir lielisks piemērs, kā ceļotāju ikdienu padarīt pēc iespējas ērtāku.

Līdzīgi kā mūsu pašu Kultūras karte, arī LondonCityGuide piedāvā kataloga tipa informāciju, kurā atradīsiet tuvākos bankomātus, restorānus, muzejus un galerijas. Papildus iespējai šīs vietas atrast kartē CityGuide ļauj apskatīt arī citu ceļotāju atsauksmes par attiecīgo objektu un pēc tā apmeklēšanas atstāt novērtējumu arī pašam. Plānojot nākamo ceļojumu uz kādu no Eiropas lielākajām pilsētām, noteikti atcerieties jau laikus lejupielādēt šo aplikāciju, tā mazinās stresa pilnus ceļojuma mirkļus.

Kultūras karte

Šīs aplikācijas veidotāju ideja neapstrīdami ir slavējama un vērtējama tikai pozitīvi. Diemžēl izpildījums ir tik traģiski zemā kvalitātē, ka par veiksmes stāstu tā, visticamāk, nekļūs. Aplikācijas galvenais trumpis ir tajā pieejamais, apjomīgais katalogs, kādu būs grūti atrast jebkur citur, – visas bibliotēkas, pat tās, kas atrodas tuvākajās mācību iestādēs, izstāžu zāles, galerijas, kultūras nami un vēl. Taču ar to viss pozitīvais arī beidzas, jo, līdzko tiek atvērta aplikācija, rodas sajūta, ka tavās rokās nonākusi kāda no sen aizmirstajām telefongrāmatām. Aplikāciju vēl neveiklāku padara tas, ka tajā ir ļoti maz satura. Izņemot kontaktinformāciju un iestādes atrašanās vietu, tajā neatradīsiet ne informāciju par aktuālajiem notikumiem, piemēram, kāda izstāde šobrīd apskatāma, ne arī papildu informāciju, piemēram, par objekta vēsturi. Digitālā Kultūras karte ir neveikls centiens realizēt lielisku ideju. Lai gan es vēlētos, lai tā kļūst par veiksmi, es to neieteiktu lejupielādēt, kur nu vēl izmantot ikdienā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja