Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 4. jūnijs
Sindija, Sintija, Elfrīda

Laimes indekss

Visiem zināmās valsts zinātnieki reiz nāca klajā ar vienādojumu, kuru aprēķinot janvāra trešās nedēļas pirmdiena parādās kā gada drūmākā diena.

Šis brīdis tiekot izkalkulēts, formulā ievietojot tādus jēdzienus kā auksts laiks, dienu skaits līdz nākamajai algai un motivācijas līmenis strādāt. Turklāt šis esot laiks, kad Vecgada vakara apņemšanās sākt jaunu un veselīgu dzīvi izkūst cūkas cepeša eļļā vai gluži vienkārši kapitulē cīņā pret jaunā korejiešu televizora košākām nekā jebkad krāsām, revolucionāro dizainu un satriecošo skaņu.

Šogad biju apņēmies gada melnāko dienu īpaši atzīmēt ar lustīgu laimē diešanu, tiesa, izvairoties no stikla glāžu lietošanas un to mūziķu klausīšanās, kas sev padarījuši galu vai neīstajā brīdī pārdozējuši pulverus. Balles fonā varētu skatīties bērnības multenes, un viesi justos silti, droši un pasargāti, taču, nedaudz iedziļinoties gada skumjākās dienas problēmā, diemžēl izrādījās, ka zinātnieku aprēķini ir muļķības kaut vai tāpēc, ka nav noteiktas mērvienības ne sliktam laikam, ne naudas trūkumam, kas radies, godinot Jēzus bērniņa dzimšanu. Turklāt atklājās, ka baltiem diegiem šūto pētījumu pasūtījusi ceļojumu firma, lai no drēgnumā pelēt sākušajiem eiropiešiem noslauktu to, ko tie nav gribējuši iztērēt dāvanām.

Drūmākās dienas svinēšana janvāra trešajā nedēļā tagad tiek atlikta, un, pārlapojot pagājušā gada ziņas, jāsecina, ka, par spīti hroniskajām Eirovīzijas neveiksmēm, jūtamies labi. 2014. gada 4. maija svētkos tika publicēts SKDS pētījums, kas vēsta, ka tik laimīgi kā tagad mēs vēl nekad neesam jutušies, ar "nekad" domājot tos padsmit gadus, kad šāds pētījums tiek veikts. 2001. gadā laimīgi bija 48% iedzīvotāju, tagad šis rādītājs ir uzkāpis līdz 73%. Skaidrs kā diena – šāds reitingu kāpums ir veidojies, pateicoties aizbraucēju pūļiem. Valsts robežas ir bijušas atvērtas pietiekami ilgi, lai nīgrie un neapmierinātie Latvijas valstspiederīgie varētu sameklēt sev piemērotākas gliemeņu un sēņu lasīšanas vietas.

Šodien paretam vēl dzirdami aizrautīgi stāsti par fabrikām, kurās nedēļā maksā tikpat mārciņu, cik šeit mēnesī, un dažās lauku mājiņās līdz vēlam vakaram deg gaismiņa – tur kāds cilā divlitrīgo kapsulu un meklē lētākās biļetes uz valsti, kurā mīt zinātnieki, kas regulāri nāk klajā ar dažādiem atklājumiem. Jo retāk šādas gaismiņas logos spīdēs, jo straujāk mūsu laimes indekss kāps.

Tiesa, šis indekss mainīsies, kad vēl mūsu dzīves laikā pa īstam izjutīsim globālo sasilšanu un arktisko ledāju kušanas efektu. Laimes līderis – Dānija – būs zem ūdens, un bronzas nāriņu apciemos ķīniešu pūļi ar akvalangiem. 2014. gada maijā Skripsa Okeanogrāfijas institūts Kalifornijā paziņoja, ka siltumnīcas efekta gāzes – oglekļa dioksīda – koncentrācija gaisā sasniegusi augstāko līmeni, kāds jebkad bijis cilvēces vēsturē, pat vēl vairāk – pēdējos 800 000 gados. Līdzīgi kā par savu nāvi, par šādām lietām domāt negribas.

Lai vai kādi plūdi un vētras globālās sasilšanas ietekmē mūs šogad apmeklētu, pat drūmākajā brīdī der paturēt prātā kādu būtisku detaļu: galvenais, lai kājas ir siltas un sausas. Pārējo var pieciest. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja