Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Manšejetnāsera puķes

Ja gribi skaidri saskatīt saules gaismu, vispirms izberzē acis – III gadsimtā teicis koptu kristiešu bīskaps Svētais Atanāzijs no Aleksandrijas. Aprīlī viņa vēstījums ieguva jaunu formu – tas ir iešifrēts gleznojumā, ko uz Kairas Manšejetnāsera rajona 50 ēku sienu fragmentiem radījusi grafiti mākslinieku grupa tunisieša eL Seed vadībā.

Manšejetnāsers, saukts arī par atkritumu pilsētu, ir Kairas rajons, kurā Mukatama kalna pakājē dzīvo un strādā ap 30 000 zarebu – koptu kristiešu kopiena, kas, ieceļojusi Kairā XX gadsimta sākumā, attīstījusi unikālu neformālo ekonomiku – efektīvāko atkritumu savākšanas un pārstrādes sistēmu pasaulē, kas darbojas joprojām. Viņi sašķiro 16 kategorijās un pārstrādā vairāk nekā 80 procentu 20 miljonu pilsētas radīto atkritumu – vidējais rietumvalstu (t. sk. Latvijas ar nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju) rādītājs ir 25 procenti. Tomēr, lai arī, pateicoties zarebiem, Kaira Āfrikas kontinentam un iedzīvotāju skaitam ir netipiski tīra pilsēta, ēģiptiešu sociālajā sistēmā tā ir stigmatizēta grupa. Viņus sauc par atkritumu cilvēkiem, Mukatams skaitās izolēta, margināla un netīra vieta – arī tāpēc, ka zarebi, būdami kristieši, audzē cūkas, kas ir neaizstājams posms atkritumu pārstrādes ķēdē. EL Seed gleznojums Uztvere ir viņa veltījums zarebiem un viņu darbam un kritika nosodījumam un greiziem priekšstatiem, kas rodas no nezināšanas un neiecietības pret citādo.

Vienīgā oficiālā institūcija, kas zināja par eL Seed ieceri, bija vietējā Mukatama baznīca un tās galva – tēvs Samāns. El Sisi varas apstākļos, kad katru pilsētas kvadrātmetru kontrolē armija, cenzūra valstī izplatās kā sērga un jebkādu radošu izpausmju iespējamība publiskajā telpā, īpaši grafiti, kas revolūcijas laikā bija ārkārtīgi svarīgs medijs, līdzinās nullei, nesankcionēta tik gigantiska ielu mākslas darba tapšana ir fenomenāla. To nosargāja paši zarebi, neizpaužot ziņu tālāk. Fenomenāls ir arī pats grafiti – nelielie fragmenti uz 50 sienām, kas katrs atsevišķi atgādina no jumta notecējušu krāsas pleķi vai remontstrādnieka radošo sānsoli, kā kaleidoskopā sakārtojas vienotā un ārkārtīgi precīzā zīmējumā, ja skaties no viena punkta Mukatama kalna galā.

Kad kāpju kalnā, mans ceļš vijas augšup cauri ciematam. Atkritumu pārlādēto ēzeļu pajūgu un nelielo kravas mašīnu straume šaurajās ieliņās ir nebeidzama. Ielu malās slejas atkritumu kalni, kuros rosās sievietes (šeit valda strikta darba dalīšana – vīrieši ir savācēji un pārstrādātāji, sievietes un bērni – šķirotāji) un dažādi dzīvnieki, pa starpu – bodītes, pārstrādes angāri, tējnīcas. Uz kāda balkona žūst desmitiem no mēslu kaudzēm izlasītu plīša rotaļlietu. Citur sieviete no organisko atkritumu čupas rūpīgi lasa ārā Kairā tik populārā citronu dzēriena pagatavošanai izspiesto augļu mizas. Smaka 35 grādu karstumā ir intensīva, dominē brūni pelēka krāsa, kurā sajaukušies dubļu un tuksneša smilšu toņi. Mani fascinē kārtība, kas valda šajā haosā, un pašas šķirotājas, kuras krāsainās, spilgtās kleitās sēž neidentificējamo atkritumu kaudzēs un sveicinot uzsmaida bērnišķīgi, atklāti, silti un ziņkārīgi. Viņas atgādina pirmās pavasara puķes, kas izplaukušas mitrā un tumšā zemē. Nu, pateicoties eL Seed, virs Kairas sanitāru galvām uzziedējusi vēl viena puķe – visskaistākā.

Vairāk: elseed-art.com


Top komentāri

Gundegai Laiviņai
G
ŠOREIZĪT neizteiksatiesa, ja, jo pelnīti pa spārniem dabūjat. Labi, ka amats ar beņķi zem dupša ( tas Jums ir skaists, parādiet, lūdzu!? Padomā tik: Latvijas, paldies Dievam ne latvju, Jaunā Teātra institūta direktore. INSTITŪCIJAS vadone/važone. Bailīga kā seskis, kur nenes ūdentiņa, ne tur alus, ne Dieva dāvaniņ. Būs vēl viena rabzobju karaliena, papīrus un vārdus brūķēs, BRT DARBI, aizkrāsnē! MĪĻĀ, Atmoda ir sākusēs, Hermenītis aptaisījies, JUms arī jau zvaniņš skan, zvaniņš skan...Paldies Dievam, nekas nav mūžīgs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja