Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nacionālais parks

Atkal jāsaka – tā sauktā bēgļu krīze ir iespaidīga ne tikai ikdienas traģēdiju un risinājuma trūkuma dēļ, bet tāpēc, ka tā atrauj vaļā vispārējai apskatei dziļas un ignorētas problēmas.

Eiropas līmenī tā ir problēma, par kuru daudzi sen brīdināja, proti, ka tā dēvētais Eiropas cietoksnis jeb labklājības sala nabadzīgas pasaules vidū nevar pastāvēt ne praktiski, ne pašas Eiropas ideoloģijas dēļ. Šī ir arī viena no krīzēm, kas uzskatāmi parāda, ka Eiropa nav vienota – lai gan abās, Rietumeiropā un Austrumeiropā, attieksme pret imigrantiem ir skarba un neviena nav brīva no rasisma, tomēr brutālums, ar kādu austrumeiropieši cenšas norobežoties no problēmas, parāda būtiskas atšķirības gan valstu oficiālajā ideoloģijā un skatījumā uz pasauli, gan sabiedriskajā domā.

Runājot par Latviju, bēgļu krīzi var skatīt Latvijas iekšējā sociālajā un politiskajā kontekstā, saistībā ar Latvijas un Eiropas attiecībām un vispārcilvēciskā aspektā. Visas šīs dimensijas ir pārdomu vērtas, un interesanti pasekot, kā tās tiek izspēlētas publiskajās un privātajās diskusijās. Vispārcilvēciskais aspekts acīmredzami tiek uzskatīts par otršķirīgu vai vispār ignorēts. Pat baznīca paspēja iesaistīties "savējo" un "svešo" šķirošanā, uzstādot noteikumus kosmosam, ka Latvijā drīkst ierasties tikai kristīgi bēgļi. Un tie, kuri vēl mēģina apelēt pie kaut kā cita, nevis instinktiem un aprēķina, cenšas sadiegt egoismu un sirdsapziņu, sak, bēgļiem jāpalīdz, jo mums, latviešiem, arī citi palīdzēja vai varbūt nākotnē varētu palīdzēt.

Skaidrs, ka problēma ir sarežģīta un to nevar atrisināt, atsaucoties uz dažiem abstraktiem morāles principiem. Sabiedrības stabilitāte, pat ja tā ir iedomāta, lielākajai daļai cilvēku ir svarīga, un citu kultūru un rasu pārstāvju uzskatāma klātbūtne, pēc cilvēku reakcijas spriežot, tiek uztverta kā tāda pārmaiņa, ar kuru ir grūti samierināties.

Tas viss būtu saprotams. Tomēr ir viena problēma. Rodas iespaids, ka daļa Latvijas sabiedrības cer, ka ir iespējams Latviju nošķirt no apkārtējās pasaules un izveidot šeit latviešu vai jau esošo Latvijas iedzīvotāju nacionālo parku. Tā, visticamāk, ir ilūzija. Viena lieta, ka Latvijai vienkārši sāk pietrūkt jaudas, lai nodrošinātu esošās vēlmes pēc izaugsmes, labklājības un kultūras, un reālu risinājumu, kas to visu ļautu sasniegt, vienlaikus nemainot kaut vai attieksmi pret imigrāciju, šobrīd nav.

Otrkārt, stājoties Eiropas Savienībā, bija skaidrs, ka mēs mēģinām lēkt pāri savai galvai, lai gan to, cik ātri vajag skriet, kaut vai lai paliktu uz vietas, neviens īsti nezināja. Tomēr izvēle bija jāizdara. Bēgļu krīze vēlreiz parāda, ka mēs dzīvojam globālā pasaulē, kur tālas, šķietami eksotiskas valstis vairs nav tikai lielvaru problēma. Prasība būt pasargātiem no globāliem procesiem varbūt ir laba kaulēšanās stratēģija pārrunās ar Eiropu (par ko gan šaubos) vai kārts, ko izspēlēt politiskajās cīņās, bet citādi tā ir bezjēdzīga. Mēģināt izdzīvot, nerēķinoties ar realitāti, manuprāt, ir riskantāka stratēģija nekā tā, ko uzņemamies, atverot durvis citu kultūru, reliģiju un rasu cilvēkiem. 

Top komentāri

aradhana
a
Viens no aspektiem, kuri diskusijās tiek ignorēti, ir - atbilstība starp sabiedrības labklājības līmeni un cilvēku apziņas līmeni. Eiropa ir sasniegusi materiālu labklājību gadsimtos, vienlaikus attīstoties garīgi. Šobrīd ''konglomerāts'', ko veido globālais kapitāls, kam vajag jaunus patērētājus+agresīvā islama cīņa par jaunām teritorij';am un pasaules kundzību+ cilvēku kontrabandas starptautiskā ''mafija'', piedāvā cilvēkiem, kuru apziņas līmenis daudzos gadījumos ir tāds, ka pieļauj sieviešu apgraizīšanu un kanibālismu, nonākt ''labklājības valstī'' ar ''ātrgaitas liftu'', garīgi neprogresējot. Tas nozīmē - atņemt šiem cilvēkiem iespēju evolucionēt garīgi, tā vietā labākajā gadījumā bez izpratnes apgūstot tīri tehniskas, Rietumu darba tirgū nepieciešamas zināšanas. Vienā ziņā autoram taisnība - esošā Rietumu ideoloģija patiešām veicina sabiedrības nonivelēšanos, ārda tautu nacionālo savdabību, degradē kultūrvidi, ved pie vērtību relatīvisma. Tātad, acīmredzot, šī vērtību sistēma jāpapildina ar gatavību apzināties katras Eiropas tautas unikālo vērtību,atbrīvoties no masu lētticības, sevi aizstāvēt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja