Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pārsteidziet nu!

Valsts atbalsta lauvas tiesu ieguvušajiem mūziķiem tagad jāpierāda, ka ieguldījums viņu koncertturnejās ir tramplīns, lēciens, kas cels spārnos.

Pirms daudziem gadiem Vecrīgas klubā Depo bieži uzstājās grupas no Zviedrijas. Neviens šeit tās nepazina, un ātri kaut ko noklausīties Spotify vai YouTube, lai saprastu, vai ir vērts iet, arī nevarēja. Tāpēc šajos koncertos, lai kāds klausītājs vispār atnāktu, parasti ar zviedriem kopā tika saliktas kādas pazīstamas vietējās grupas, un klubs to varēja atļauties, jo honorāri ārzemniekiem jāmaksā nebija – viņu koncertēšanu ārvalstīs atbalstīja Zviedrijas valsts. Toreiz mums tā likās utopija, ka valsts atbalsta populārās mūzikas grupas.

Tajā brīdī labi bija visiem – mūsu grupa ieguva savā koncertā cienījamus viesmāksliniekus, kuriem savukārt bija gandarījums uzstāties palielas auditorijas priekšā, kas pauda atzinību, iespējams, toreiz pat disku nopirka, bet tā arī nekad to nenoklausījās, un šodien neviens vairs neatceras ne to, kāds bija šīs grupas nosaukums, ne mūziku, ko tā spēlēja. Jo tā bija vienkārši kvalitatīva mūzika, ko vari izbaudīt koncertā, un līdzīgas izjūtas, visticamāk, varēsi doties ķert atkal nākamajā koncertā, kad tur spēlēs cita apvienība no kādas pavisam citas valsts un tev atkal būs vienalga, no kurienes tā atceļojusi. Mēs taču arī ne vienmēr zinām un gribam zināt, kur un kādos apstākļos ir audzis tas dzīvnieks, kura mirstīgās atliekas ir mūsu hamburgerā, jo ēdam to tikai tāpēc, lai dzīvotu, – sevis palutināšanai izvēlēsimies mājas virtuvi vai restorānu, nevis ieskrietuvi.

Savulaik tieši festivālu koncertos pirmo reizi nejauši dzirdēju tādas grupas kā Yeah Yeah Yeahs, Cold War Kids un Super Besse, kad tās vēl nebija izdevušas nevienu albumu, un turpmākajos gados esmu tās nesis līdzi ne vien atmiņā, bet arī platēs, lai atskaņotu to ierakstus citiem cilvēkiem. Kāpēc? Jo šie mākslinieki mani ar kaut ko pārsteidza. Depo reiz dzirdētās zviedru grupas to toreiz neizdarīja, kaut iespēja tramplīnam valsts atbalsta veidā tika dota. Tagad šī utopija – valsts līdzfinansējums grupu ārvalstu koncertturnejām – ir kļuvusi par realitāti arī Latvijā. Aiziet!

Tad nu, dārgie Carnival Youth, Chris Noah un Very Cool People, kas saņēmuši Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirtā atbalsta lauvas tiesu, pārsteidziet tagad klausītājus un festivālu organizatorus ārzemēs, lai viņi pēc tam naktīs gulēt nevarētu un turpmāk jūs aicinātu paši, jo kaut ko tādu viņi vēl nekad savā dzīvē nebūs pieredzējuši!

Parādiet visai pasaulei un muļķīšiem dzimtenē, ka nevis kaut ko kopējat, bet esat unikāli ar savu muzikālās izteiksmes veidu un harismu, fanātisku ticību tam, ko darāt, un gatavību ziedot savas pēdējās bikses, lai jūs sadzirdētu, un beigu beigās valsts atbalsts ir tikai tramplīns, jo jums jau ir dabas dāvanas, ko esat saņēmuši un mērķtiecīgi izkopuši līdz tādam līmenim, ka ar jums leposies mazbērni un mūzikas vēsturnieki arī pēc simt gadiem. Lai veicas!

 

Top komentāri

Krējums Saldais
K
"Tad nu, dārgie Carnival Youth, Chris Noah, Domenique Dumont un Very Cool People, kas saņēmuši Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirtā atbalsta lauvas tiesu..." - a kādā sakarā mūsu nodokļu naudiņas tiek izdāļātas kaut kādai popsai? Tas taču pilnīgs bezsakars!
!
!
Pisies dirst Tu!
Vajag
V
Jaunu žanru nodefinēt. Sēņu pops, teiksim. Lietus nolijis un sēnes sauagušas. Vai nav skaisti? Jebšu- izgudrot velosipēdu. Patents jau ir, bet izliekamies, ka nav. Nu vēl: tec, Saulīte, tecēdama un paps mani iecēla saulītē. Tā kā es no savas puses pielieku artavu pie skatuves brēcēju pilnajiem vēderiem. Bet grēkatlaides, zinu, dos labāku ļaužu, ups, Torņakalna luterāņu draudzē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja