Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pēcpatiesības laikmets

Tam, kas šobrīd notiek ASV, līdzi sekot ir interesanti. No vienas puses, ir sajūta, ka notiek kaut kas svarīgs ar neparedzamām konsekvencēm. No otras, – šīs konsekvences mūs vēl neskar tik tieši, lai nebūtu iespējams distancēts skatījums no malas.

Gribas saprast notiekošo, jo šķiet, ka ir svarīgi saprast. Mozaīkas gabaliņu ir tik daudz, ka, piemēram, grūti pat izvēlēties, ko var pateikt šādā īsā slejā.

Apzīmējuma "pēcpatiesība" nozīme ir drīzāk nojaušama, nevis skaidri formulēta. Skaidrs, ka runa nav par to, ka pirms 2016. gada bija "patiesības" un tad pēkšņi ir iestājies "pēcpatiesības" laikmets (šeit varu piekrist Ivaram Neideram; sk. Rīgas Laiks, 2017. gada janvāris). Tad kas ir noticis?

Pirmkārt, manuprāt, ir jāsāk ar pieņēmumu, ka runa ir par politisku notikumu, atstājot jautājumu par patiesību un nepatiesību uz brīdi malā. Otrkārt, ir jāatliek malā arī jautājums, vai pēcpatiesība, ko pēdējos gadus sistemātiski veido Krievijas centrālā vara ar mediju palīdzību, ir analoģiska tiem procesiem, kas notiek ASV.

Tā vai citādi pēcpatiesības laikmets ir saistīts ar to, kas ir noticis medijos. Runa nav tikai par faktu, ka mediji mēdz izplatīt melus un viltus ziņas (fake news), bet arī to, ka atkarībā no jūsu politiskās pārliecības radikāli mainās priekšstats, kuri ir tie mediji, kas melus izplata. Vieni apgalvo, ka melo konservatīvi noskaņotie interneta portāli, otri – ka tikai šiem portāliem var uzticēties un melo lielie televīzijas kanāli un centrālās avīzes. Es, protams, uzskatu, ka ir liela atšķirība starp nopietnu žurnālistiku un izdomājumiem, pat ja žurnālisti kļūdās. Tomēr izskatās, ka viens no pašreizējās situācijas cēloņiem ir tas, ko digitālās tehnoloģijas izdarījušas ar nopietno žurnālistiku: pirmkārt, internets ar lētu saturu konkurē ārā jebko, kas pretendē uz kaut ko vairāk, un, otrkārt, tie, kas pretendē uz kaut ko vairāk, ir spiesti arvien vairāk izklaidēt lasītāju, lai nodrošinātu ienākumus, un rezultātā nopietnas ziņas tiek publicētas līdzās muļķībām (sk. Brūkas Borelas (Borel) rakstu fivethirtyeight.com, 04.01.2017.). Kritiķi var teikt – ar ko tad vieni atšķiras no otriem?

Tomēr šī parādība ir gana sena. Kāpēc tieši 2016. gads? Atbilde, protams, ir Donalda Trampa fenomens. Tramps no daudziem citiem pēdējo un iepriekšējo prezidenta vēlēšanu kandidātiem atšķiras ar fantastisku bezatbildību. Viena no šīs bezatbildības izpausmēm ir gatavība graut institūcijas, kas ir būtiskas demokrātijas valsts pastāvēšanai. Viena ir tiesu vara, otra – mediji. Tramps regulāri apšauba to leģitimitāti un uzkurina savus piekritējus, no kuriem daļa burtiski ienīst centrālos (mainstream) medijus. Ienīst par to, ka tie neatspoguļo šo cilvēku pasaules skatījumu, kurš ir balstīts ilūzijās un pašapmānā; tieši tāpēc bija jāuzrodas izcili bezatbildīgam politiķim, lai cilvēkiem apsolītu to, ko neviens līdz viņam nebija gatavs solīt. Tomēr graut mediju leģitimitāti ir bīstami, jo mediji ir vieta, kurā cilvēki risina konfliktus ar vārdiem, nevis dūrēm. Tāpēc, manuprāt, Trampa bezatbildība ved tikai pie viena rezultāta – vardarbības.

Top komentāri

Trompetists
T
Jaukākais ir tas, ka arī cīnītāji pret Trampu svēti tic savai patiesībai un pat negrasās pielietot pašu tik ļoti cildinātās kritiskās domāšanas metodes savu priekšstatu izvērtēšanai. Piemēram, par to, kas ir cilvēks un kā savstarpēji mijiedarbojas cilvēku kolektīvi dažādos apstākļos. Viena no vaininiecēm šādai domāšanai, protams, ir "jauno laiku Bībele" - Vispārējā cilvēktiesību deklarācija un no tās atvasinātās mācības, tīri ideoloģisks un nekādu zinātnieku neizvērtēts dokuments, kas balstīts uz utopiskiem vēlmju domāšanas priekšstatiem par cilvēku un cilvēka dabu. Humānisma maldu novešana līdz absurdam. :D
trusis nejaukais
t
Slikti vērojat, Sveces jūs sakāt, ka Tramps un viņa piekritēji dzīvo ilūzijās? Mainstream mediji, kurus finansē konkrētu interešu pārstāvji, atspoguļo notikums viņiem vēlamā gaismā, par to taču jums nebūtu šaubu? Bet to mainstream mediji jums neteiks. Tas ir jāskatās tajā "nekvalitatīvajā" intrenetā, kuru jūs acīmredzot ignorējat. Tikai viens piemērs - tas pats Cheks kas vada The Young Turks, ir kādreiz strādājis mainstream medijos konkrēti CNN un viņam tika palūgs aiziet, kad viņš kļuva neērts, jo nesekoja norādījumiem no augšas sagrozīt materiālu viņiem izdevīgā veidā. Pašpasludinātajam filozofam der tiešām sākt vairāk vērot, jo tieši demokrāti dzīvo ilūzijās, Obama esot labākais prezidents, bet patiesībā viņa prezidentūras rezultātā trešā daļa amerikāņu ir nonākusi uz trūcīgo pabalstiem, tajā pat laikā Wolstrītai ir ļauts bonusos izmaksāt $28 miljardus gadā kad visā US minimālā alga summā sastāda tikai $14 miljardus. Tramps vismaz neizliekas, ka tas viss atrisināsies pats no sevis.
Pozitīvās Domāšanas Spēks
P
Joks ir tāds, ka Tramps nemelo. Visdrīzāk viņš patiesi tic, ka tas, ko viņš saka, tā arī ir patiesība. Vai arī par tādu kļūs, ja viņš pats ticēs tam, ko saka. Viņa izpratnē svarīgi ir nevis fakti, bet attieksme pret tiem. Šī filosofija nāk no viņa ģimenes mācītāja Manhetenā, Norman Vincent Peale, kurš ir slavenās grāmatas "The Power of Positive Thinking" autors...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja