Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Pērkamā tuvība

Apziņa, ka visi uz zemes dzīvojošie cilvēki pašos pamatos varētu būt ne vairāk un ne mazāk tieši tādi paši kā mēs, var izrādīties diezgan nomācoša, tāpēc sabiedrība jau sensenos laikos izlēma, ka daļu būtu nepieciešams glorificēt Toreiz, pirms trejdeviņiem gadu desmitiem, slavas iegūšana bija vairāk individuāls akts, tagad visa pamatā ir komandas darbs.

Rīki un modeļi ir mainījušies: tur, kur agrāk pietika ar asu zobenu un neticamu drosmi, nu jau būs nepieciešams labs producents un menedžeris, taču visam pāri – tviterspēks. Lai atbalstītāju pūlim sniegtu iespēju sajust zināmu tuvību ar savu elkdievību un tajā pašā laikā saglabātu vajadzīgo distances izjūtu, tika izgudroti dažādi pielūgsmes objekti, piemēram, plakāti un autogrāfi.

Modeļi, ar kuru palīdzību stāties attiecībās ar glorificēto personu zemes virsū, ir atšķirīgi – no vēlmes itin visā līdzināties slavenībai līdz nekaunīgai tieksmei sīkumos izzināt tās privāto dzīvi. Nespēja nošķirt indivīdu no viņa produkta – radītajiem mākslas darbiem, iemiesotajiem tēliem vai publiskā tēla – biežāk raksturīga gados jauniem cilvēkiem, kuriem vēl nenobriedušās personības dēļ nepieciešams paraugs, kam līdzināties. Taču atsevišķos gadījumos apsēstība ar slavenību kultu var nepāriet arī visas dzīves garumā. Ar to gan es nedomāju vienkāršu cieņu vai bijību pret kāda pazīstama cilvēka izcilajiem sasniegumiem, kas varētu tikt uzskatīta par tādu kā pasīvi objektīvu fanošanu.

Mana paaudze pubertātes aizmetņus piedzīvoja neilgi pirms interneta ēras iestāšanās, tāpēc neatlika nekas cits kā pielūgsmes objektu svētbildes meklēt pāris bērnu un jauniešu nedēļas žurnālos. Tika veidoti slavenību fanu klubi, un pret markām tirgoti no laikrakstiem izgriezti un rūpīgi krāti attēli. Skumji iedomāties, kā gājis zudušajām paaudzēm vēl pirms mums, kam galvenokārt vajadzēja samierināties tikai ar apmeklēto pasākumu biļetēm, no pārlieku biežās lietošanas saņurcītajām grāmatām un daudzreiz pārrakstot nodilušajām platēm.
Šodien antropomorfie elki kļuvuši krietni pieejamāki, un sekot līdzi viņu dzīvei iespējams daudz intensīvāk.

Piemēram, uzņēmums Egraphs radījis iespēju savā īpašumā iegūt digitālo autogrāfu – veltījuma tekstu, parakstu un pat ziņu audioformātā. Tehniski tas notiek tā – tiklīdz uzņēmuma kontā tiek ieskaitīta norādītā naudas summa, slavenība viedtālrunī saņem informatīvu ziņu un sev vēlamajā laikā nosūta atbildi, kas ir personīgi veltīta konkrētajam cilvēkam. Vēl tālāk ir gājuši produkta GreenRoom radītāji, kuri piedāvā 15 minūtes ilgu individuālu virtuālo sarunu jeb videočatu ar sabiedrībā iemīļotiem aktieriem, dziedātājiem, sportistiem un citām kulta zvaigznēm. Taču, ja gribas iegūt kādu taustāmu trofeju, vienmēr var iegriezties izsoļu namā eBay un cerēt atrast tur kādu elkam uz brīdi piederējušu alus bundžiņu vai viņa sviedrus skārušu dvieli.

Enerģiska slavenību pielūgsme ir iztēles radīts auglis, kas tik daudz nepauž cieņu pret zvaigznes sasniegto kā vēlmi būt tādam kā viņš vai kopā ar viņu, vienalga, taču noteikti tik veiksmīgam, pašapzinīgam un visu apbrīnotam. Tāpēc iesaku rīkoties racionālāk un naudu, ko varētu iztērēt par pārdesmit minūšu garu sarunu ar Džastinu Bīberu, labāk ieguldīt dziedāšanas nodarbībā vai friziera apmeklējumā.

Slavenību pakalpojumi:

www.egraphs.com

www.greenroom.com


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dons izdod dziesmu Sāp

Pēc notikumiem bagātā Eirovīzijas dziesmu konkursa posma Dons atgriežas pie saviem klausītājiem ar dziesmu Sāp. Dziesma ir priekšvēstnesis drīz gaidāmajam devītajam Dona studijas albumam Laiks, kā arī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja