Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Sapnis par sportu pie mājām

Enerģiski un ar labām domām. Izvingrojušies sporta klubos, LTV sporta ziņu žurnālisti devušies tautas sportu meklēt namu pagalmos. Ko viņi atraduši?

izrautīgas gatavošanās un dzīvesstila stāsti, Rīgas maratonu gaidot, tiek rādīti LNT un LTV1 daudzdzīvokļu pagalmu sporta laukumu apmeklējuma reportāžās. Negribas pretstatīt, jo fiziska sabiedrības kustināšana ir svētīgs darbs. LTV Tautas sports parāda, ka sabiedriskajā televīzijā strādā ētera personības, kuras vēlētos, lai kustēšanās prieks kļūtu populārs ne tikai slavenu komandu spēļu tiešraides vai interneta runu līmenī. Tā ir žurnālistika, kas vēlas veicināt reālas pārmaiņas.

Personīgas atmiņas

Reinis Ošenieks un Armands Tripāns kā Tautas sporta jundītāji jau apmeklējuši savas bērnības pagalmus un tajos esošos sporta laukumus. Bērnību Ķengaraga pagalmos savā rakstā portālā ltv.lv atceras Andris Ušackis. Tautas sporta enerģiju rada un stiprina žurnālistu atmiņas. Stāsti ir personīgi, ļoti tieši un konkrēti. Tajos iekļautas detaļas, bez kurām reportāžas būtu vienaldzīgākas. Labu atmiņu sasildītas, tās izskatās ļoti uzticamas.

Atgriešanās savas personiskās sportošanas sākotnē ir mazliet romantiska un skumja, jo skaidrs, ka bērnības sporta laukumos neviens bumbu nespēlē un tos nav iespējams regulāri izmantot. Operatoru uzņemtie kadri rāda drupas un rūsas saēstas caurules. Atmiņu pārbaude ar šodienas skatienu liek domāt, ka daži sporta žurnālisti gan par to visu var runāt, bet diezin vai viņi vieni paši spēs ko mainīt.

Veselības pārbaude

Idejas pamatā ir doma, ka sportošanai jābūt labas ikdienas daļai, ikvienam pieejamai līdzās mājām. Tautas sporta projekta Atjauno savu sporta laukumu veidotāji kā savu mērķi redz bērnu un pusaudžu iespēju kustēties priecīgi, droši un skaistā vidē pie savām mājām, veidot draugu komandas. Tāpēc viņi vairākos sižetos vispirms pēta, kas notiek ar visiem pieejamiem sporta laukumiem. Skats nav priecīgs. Kameras pietuvinājums liek domāt, ka ieraudzīta nopietna problēma.

Sižeti no sporta laukumiem vairākos pagalmos parāda, ka metāla zagšana, laušana, spontāna suņu tualetes ierīkošana un vienkārši laikazobs pamazām sagrauzis sportošanas cerības pagalmos un pat vienas otras skolas sporta laukumos. To saka satiktie cilvēki, kuri nekonkrēti sūdzas, ka vēlētos labas pārmaiņas, un īsti nezina, kas būtu jādara, lai sporta laukumus uzlabotu. Tikai nav skaidrs, kurš to darīs.

Labai idejai pietrūkst plāna

Projekts Atjauno savu sporta laukumu ir daudzsološs un oriģināls. Tam mazliet pietrūkst jebkurai akcijai nepieciešamās popularizēšanas un konkrēta plāna. Ideja ir skaidra, taču sižetus vajadzētu rādīt biežāk un vairāk, apaudzējot ar informāciju – kurš atjaunos, kad sāks rīkoties... Skatoties interesantos sižetus par sporta laukumu situāciju un izšķirstot daiļrunīgās fotogrāfijas portālā ltv.lv, gribas jautāt – kas tālāk? Skaļi ir izteikta apņemšanās pašiem ķerties pie laukuma ierīkošanas Zaķusalā, tāpēc kadrā zemi sparīgi rok žurnālists Uģis Joksts. Tas labi, droši vien reportāžās tiks fiksēts katrs laukuma veidošanas posms.

Citos sižetos izskanējuši ieteikumi aicināt kaimiņus palīgos un katram savā pagalmā ķerties pie darba. Projekts saņēmis vēstuli no Lutriķu pagasta jauniešiem, kuri vēlas atjaunot savu sporta laukumu un meklē atbalstu. Kas to visu darīs? Kas sargās skaisti krāsotos vārtus un pieliktos basketbola grozus? Kas vāks naudu krāsai un basketbola grozu regulāri pazūdošajiem tīkliem? Kas meklēs privātīpašniekus, uz kuru zemes sadrūp skrejceliņi?

Tikmēr dzirdēts, ka Lielajā talkā vēlas piedalīties tik daudz strādātāju, ka pietrūkst talkošanas vietu. Vai šis nevarētu būt nākamais sabiedrības talkas posms, kas nebeigtos vienā aprīļa dienā? Jo šoreiz sportiskās idejas rezultāts ir ļoti svarīgs. Citādi tā pagaidām izskatās diezgan vientuļa un bez skaidra turpinājuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja